Foto: 

Jaume Quilez
Xevi Coca i Oriol de Ramon són els integrants del duet

The Tyets: "Al disc parlem com si no hi hagués Covid-19"

Els maresmencs publiquen l'àlbum 'El Pipeig (Luup Records)
Helena Martín
,
10/11/2020
Música
Els inventors del “trapetón” publiquen un nou disc que confessen que compta amb una maduració sonora notable. ‘El Pipeig’ (Luup Records) ha estat creat majoritàriament en època de confinament, però això no significa que sigui poc festiu. Els maresmencs han apartat la incertesa de la Covid-19 i han apostat per cantar sobre el que millor saben fer: socialitzar i gaudir de la bona companyia a través de cançons que passen per estils com el trap, el reggaeton o el pop, entre d’altres.
Ara els mitjans ens fan més cas que abans

- La vostra trajectòria com a grup ha estat molt ràpida: vau classificar-vos pel Sona9, us va fitxar Luup i aquest estiu heu estat un dels grups més escoltats de la temporada. La música us ha canviat els plans de vida?
Xevi Coca: Sí, molt! Sempre hem fet música i hem estat envoltats de grups i música en directe. Però pel que fa a perspectives professionals, no ens imaginàvem dedicar totes les hores de tots els dies a la música. Ens vam graduar al juny, jo de Relacions Internacionals i el Derra, de Publicitat, i el nostre camí era currar d'això. Jo havia de tornar a Mèxic, on hi vaig estar vivint, per treballar en una oferta que em van fer. Havia de decidir si em quedava aquí, quan ens acabaven de fitxar a Luup, o marxar. I vaig decidir tirar per la música. Al final, la música m'ha permès combinar-ho tot: al nostre estudi estem fent projectes internacionals.
Oriol de Ramon: En fer Publicitat ja havia tocat la indústria musical, el management, la fotografia... Va ser molt sorprenent descobrir que sabíem fer música seriosament i que ho podíem posar tot dins de l'ordinador.

- I enmig de la pandèmia, publiqueu nou disc.
Xevi Coca: Estava programat per novembre i així ha estat.
Oriol de Ramon: La decisió de fer un disc estava presa, feia temps que volíem fer-ho. Estàvem cansats d'anar traient senzills, tenen molt d'èxit, però es fan rutinaris. Teníem temps per dedicar-li, mira quant de temps ha durat el confinament!

- Us heu dedicat a fer música per sortir de festa quan no es podia ni sortir de casa...
Xevi Coca: Parlem com si no hi hagués Covid-19. Segurament és per l'anhel de sortir de festa, de tornar a la vida normal. Això ens va impulsar a escriure sobre festa. Ara la gent ens està dient que som cruels per treure cançons sobre això (riu), però a la vegada volem tornar a aquells moments.
Oriol de Ramon: Moltes coses van ser creades en l'època de més incertesa. No sabíem si després podríem fer vida normal, com seria el desconfinament. Ens vam quedar amb la vida que teníem abans. És un disc fet com si res no hagués passat.

- Quin és aleshores el missatge d'aquest àlbum?
Xevi Coca: No és un missatge concret, és una filosofia. El fet de treure el nas a tot arreu, anar a totes les festes. Socialitzar a l'extrem ens defineix molt i ara no ho podem fer.

 

 The Tyets són els inventors del "trapetón". | Foto: Jaume Quilez
- En l'àmbit sonor heu fet un gir?
Xevi Coca: És un disc molt eclèctic, amb estils molt diferents. Les mateixes cançons tenen canvis d'estil. Utilitzem harmonies més complexes i sons que no havíem utilitzat. Es pot notar que hem madurat en l'àmbit compositiu, es nota el canvi.

- Aleshores, on queda el "trapetón" que vau inventar?
Xevi Coca: El seguim catalogant com a trapetón perquè és l'estil amb què se'ns coneix, però realment no hi ha massa trapetón. Al final, el trapetón no és res, és la sonoritat que teníem al principi, que era "cutre". Per no dir-li "cutre" li dèiem trapetón. El disc no té res a veure amb l'estil que vam crear el 2018, és més urbà.
Oriol de Ramon: Hi ha elements pop i també trap i músiques urbanes. Hi ha anglès, català, castellà i italià.

- Ha sigut una decisió conscient aquest canvi?
Xevi Coca: Quan fem les cançons depèn del mood com entrem. Quan estàs fent un tema, l'escoltes tants cops que l'estil t'acaba cansant i el següent el vols fer completament diferent. Crec que està ben trobada la fluctuació entre estils.

- Què espereu d'aquest disc?
Oriol de Ramon: Jo he pogut observar que en la indústria encara hi ha la concepció que un grup no està consagrat fins que no fa un disc, abans era la manera d'ensenyar per on volies tirar. No ho hem fet per aquest motiu, però ara els mitjans ens fan més cas que abans. També volíem posar cara i ulls a què som, volíem treure coses més enllà de senzills.

- Com enfoqueu el 2021 i els directes del disc?
Xevi Coca: Ara estem preparant el directe i hem afegit un quart component que ja veureu què fa. Incorporarem instruments orgànics, crec que ens donarà valor i ens diferenciarà d'altra gent del panorama urbà. L'estem preparant sent conscients que probablement el públic haurà d'estar assegut, volem buscar el feedback, que el públic estigui present al concert.

Més informació: 

Instagram The Tyets
Web Luup Records

A

També et pot interessar