Música
,
2015
Divendres 6 de març, 22h
Sala El Cau
Tarragona

Dulce Pájara de Juventud

Amics des del jardí d'infància, Dulce Pájara de Juventud és una banda nascuda al cinturó industrial de Barcelona (Baix Llobregat) que aposta per les cançons èpiques i psicodèliques a parts iguals. Amb un ajustat equilibri entre parts cantades i desenvolupaments instrumentals (que la banda utilitza com a camp d'expressió d'emocions), les composicions del disc se t'enganxen a la pell com els mosquits al setembre.
 
La presència de teclats expansius, cors que no li fan fàstics a l'èpica i als "uouoooos", i una sòlida base rítmica ens porten al cap a formacions actuals com Deerhunter, Arcade Fire o Fang Island. És escoltar "Gigalove" al metro i no pots parar de pujar el volum i de colpejar el sòl al ritme del bombo. El metro sembla circular en línia ascendent i no horitzontal; les cançons del grup et miren als ulls i et recorden que demà sortirà el sol. En l'ànima del grup sembla habitar un contagiós desig d'alliberament, aquest deixar anar llast que fa que la vida mereixi ser viscuda. Cançons que miren sempre cap endavant, amb un marcat to d'èpica interior que retrata perfectament la muntanya russa emocional que constitueix la post-adolescència. L'emoció, el desig, la disbauxa ("Dear Bruno"), el misticisme, la por ("The Fear"), la mort ("Junior vs Death"), la tristesa, l'amor ("Ani"), el desencant ... Tota aquesta paleta d'emocions està present al llarg del disc (no en va és Daniel Johnston -el petit gran emperador de la sinceritat emocional- un dels referents artístics de la banda).
 
La encertada producció de Santi García realça la versatilitat expressiva de les composicions de Dulce Pájara de Juventud. El grup es mostra capaç d'introduir diferents instruments (teclats, cordes), línies vocals i ambientació de tot tipus (genial l'interludi instrumental "Néixer 3", amb les veus d'un voladísimo telepredicador sud-americà servint de crescendo), colorejant el conjunt que amb diferents escoltes sens dubte apreciareu.
 
El tall que obre aquesta col·lecció de cançons, "Feel" és una invitació a assaborir el món dels sentiments i ens porta a la memòria als Boo Radleys de "Giant Steps". En altres parts del disc també trobem alguns passatges que ens sorprenen pensant en Flaming Lips o els primers Mercury Rev (els bons, vaja). L'ús de melodies de tall psicodèlic que va fer gran a aquestes bandes és una de les senyes d'identitat de Dulce Pájara. "Gigalove", per exemple, és un immens globus d'heli que puja cap amunt sense parar, com en les millors cançons dels Pixies. Tant de bo totes les bandes joves tinguessin l'ambició, el desvergonyiment i l'olfacte rítmic i melòdic de Dulce Pájara de Juventud.

Preu: 8€ (6€ anticipada)

  • imatge de control 1per1