Fires i festes
,
2015
Del 24 al 26 de juliol, de 19 a 24 h
Parc de la Festa
Reus

Fira de Sant Jaume

Divendres, 24 de juliol
19h: Obertura de la Fira
19 h: Temps d’Hípica. Exhibicions de diferents disciplines eqüestres de clubs hípics del Baix Camp
19 a 21h: Espai de ponis per als més petits
21h: Inauguració oficial a càrrec de les autoritats de la ciutat 
20:30h: Espectacle de «Marathons» (prova física de cavalls amb carruatge)
23h: Free Style Horse Show. Gran espectacle eqüestre a càrrec de la companyia Bio Miron Bococi (doma en llibertat, volteig cossac, posta húngara i Wild West)
24h: Tancament de la Fira
 
Dissabte, 25 de juliol
19h: Obertura de la Fira
19h: Concurs territorial de Salt d’Obstacles. Puntuable per la Lliga de Tarragona i la Copa Catalana de la Federació Catalana d’Hípica. Al finalitzar el concurs, prova d’alçada amb premis a la màxima alçada registrada
19 a 21h: Espai de ponis per als més petits
19:45h: Exhibició de portadors de sacs d’avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba. Categoria Special Olimpics.
20:15h: 1a Prova de la 19a Combinada de Curses de portadors sacs d’avellanes. XXII Trofeu “Xola”.
20:45h: Lliurament de medalles i trofeus als participants de l’exhibició de sacs d’avellanes i la Cursa de portadors de sacs d’avellanes. 
23h: Free Style Horse Show. Gran espectacle eqüestre a càrrec de la companyia Bio Miron Bococi (doma en llibertat, volteig cossac, posta húngara i Wild West)
24h: Tancament de la Fira
 
Diumenge, 26 de juliol
A partir de 9h: Concurs territorial de Doma clàssica. Puntuable per la Lliga de Tarragona i la Lliga de la Federació Catalana d’Hípica.
19h: Obertura de la Fira
19 a 21h: Espai de ponis per als més petits
19h: Temps d’Hípica. Exhibicions de diferents disciplines eqüestres de clubs hípics del Baix Camp
20h: Concurs de Pole Bending i Barrel Racing. Puntuable per a la Copa Catalana 
22:30h: Free Style Horse Show. Gran espectacle eqüestre a càrrec de la companyia Bio Miron Bococi (doma en llibertat, volteig cossac, posta húngara i Wild West)
24h: Tancament de la Fira
Durant tots els dies de la fira
 
Sopar tradicional de la Fira de Sant Jaume: Sopar a la fresca, elaborat amb productes de proximitat. Preu total del menú: 10 euros. Amanida amb tomàquet del Benach del Camp de Tarragona. Assortit de carns a la brasa Bondrià d’Alforja (xai, llonganissa i cansalada). Conill «a l’ajillo» de Bonet i fills. Mel i Mató artesanal de la Vall del Brugent o Codonyats variats Glady de Vinyols. Vi Celler Masroig (DO Montsant).Tots els plats estan el·laborats amb oli d’oliva verge extra DOP Siurana
 
Zona infantil: Atraccions de fira (carrussel, motos, trenet, etc...): Cada dia, al recinte firal, de 19 a 24 h, atraccions de fira per als infants. Ponis per als infants: Cada dia, al recinte firal, de 19 h a 22 h, passeig en poni per a la mainada. Exposició d’ausde granja: Cada dia, al recinte firal, de 19 h a 24 h, espai d’exposició de gallines, galls, ànecs, oques, galls dindi, guatlles...
 
Preu: Entrada gratuïta
 
--
 
Entre els dies 24 i 26 de juliol tindrà lloc una nova edició de la Fira de Sant Jaume, que organitza Reus Promoció amb la col·laboració de l’Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona, al recinte del Parc de la Festa, al camí del Roquís.
 
En els darrers anys el certamen ha anat evolucionant i s’ha adaptat als nous temps. Actualment, la Fira presenta un model lúdic i festiu, que manté el seu caràcter de «Fira de nit a Reus», amb horari de 19 a 24h, i presenta una programació orientada especialment al públic familiar i als aficionats als cavalls. A recordar que l’entrada a la fira és gratuïta.
 
Els grans protagonistes de la Fira de Sant Jaume són, d’una banda, els cavalls, ja que en el marc de la fira s’organitza la 20a Fira del Cavall, i d’altra, els sopars tradicionals a la fresca, elaborats pels propis productors de proximitat. Les activitats de la zona infantil i el mercat d’alimentació complementa el ventall d’activitats de la Fira de Sant Jaume. El divendres al vespre, la Cursa nocturna de Sant Jaume, també transcorrirà duant alguns metres per l’interior del recinte de la Fira.
 
La Fira compta amb la presència d’una quarentena de participants, entre expositors i col·laboradors de diferents sectors.
 
20a Fira del Cavall
És l’apartat més destacat de la Fira de Sant Jaume. Organitzat per l’Associació dels Amics del Cavall de les comarques de Tarragona, es comptarà amb la presència de cavalls de diferents ramaderies i diferents centres d’equitació de la demarcació.
 
El divendres a la tarda es podrà veure una prova de «Marathons», una prova física de cavall amb carruatge; el dissabte tindrà lloc el Concurs Territorial de Salt d’Obstacles, que compta amb un gran èxit de públic per la seva espectacularitat. Finalment, el diumenge al matí es realitza el Concurs de Doma Clàssica i a la tarda, el Concurs de Pole Bending i Barrel Racing. Tots els concursos són puntuables per a la Copa Catalana. A banda d’aquestes competicions, destaca l’espectacle eqüestre «Free Style Horse Show», que es realitza cada nit, i que aquest any anirà a càrrec de la companyia de Bio Miron Bococi. Es podrà veure divendres i dissabte a les 23 h i diumenge a les 22’30 h, i serà una actuació en que els genets realitzaran doma en llibertat, volteig cossac, posta húngara i Wild West, entre d’altres.
 
Sopar de la Fira de Sant Jaume
Elaborat i servit pels propis ramaders i pagesos de la zona, el sopar promociona i vol posar en valor els productes de proximitat de qualitat. El sopar de la Fira de Sant Jaume és, des de fa uns anys, una de les activitats amb més èxit de la Fira de Sant Jaume, ja que permet als visitants degustar a l’aire lliure un menú de productes autòctons.
 
La proposta per aquest any inclou una amanida de tomàquet del Benach del Camp de Tarragona, un assortit de carns a la brasa compost per xai, llonganissa i cansalada, conill «a l’ajillo» i les postres, a escollir entre mel i mató de la Vall del Brugent o codonyats variats Glady de Vinyols, tot acompanyat pel vi del Celler del Masroig. El preu del tiquet del menú manté el seu preu i es podrà adquirir a la mateixa fira al preu de 10 euros. També es podran comprar degustacions individuals. Totes les amanides i els plats de carn estaran amanits o cuinats amb oli d’oliva verge extra DOP Siurana.
 
Productors: ADV Horta Protegida Camp de Tarragona, Productors de tomàquet del Benach, Embotit Bondrià – Carnisseries Bonet i fills, Codonyat natural Glady, Formatges artesans de la Vall del Brugent, Celler Masroig.
 
20a Cursa de portadors de sacs d’avellanes. Gran Premi «Unió». XX Trofeu Xola
Un dels actes més emblempatics i genuïns de la Fira de Sant Jaume de Reus, on els participants es carreguen un sac d’avellanes de 58 quilos a l’esquena per completar un itinerari d’uns 900 metres aproximadament. La cursa es desenvoluparà el dissabte dia 25 a les 20’15 h en un circuit establert a prop de la Fira. La Cursa de portadors de Sacs d’avellanes és la primera de les tres curses que es realitzen cada any a Reus, Riudoms i Valls, i forma part del gran premi UNIÓ. Prèviament, a les 19’:5 h, es realitzarà l’exhibició de portadors de sacs d’avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba.
 
Zona infantil i mercat d’alimentació
Pensant especialment en el públic familiar i els visitants més joves, la Fira presenta una zona infantil diferenciada, en la que s’ubiquen les tradicionals atraccions de fira, així com el circuït de ponis, en què poden pujar els nens i fer una breu passejada. En aquesta zona aquest any també es podrà veure una exposició d’aus de granja (gallines, ànecs, oques, guatlles...)
 
Finalment, a l’entrada principal de la Fira s’ubicaran els expositors del Mercat d’Alimentació, en el que es podran trobar embotits, formatges, coques artesanes i llaminadures.
 
La inauguració oficial de la Fira de Sant Jaume tindrà lloc el divendres a les 21 h i anirà a càrrec del Molt Il·lustre Alcalde de Reus.