Espectacles
,
2015
Diumenge 13 de desembre, 19 h
Teatre El Centru
Vila-seca

La Tramoia 'Baby Jane'

El grup de teatre vila-secà assumeix un nou repte portant a l’escenari una adaptació teatral de la pel·lícula 'Què va ser de Baby Jane?' L’obra és el resultat d’un projecte col•lectiu, empès per un dels actors de la companyia, apassionat per aquest clàssic del cinema. L’estrena serà el diumenge 13 de desembre a les 19 h al teatre El Centru. Al gener se’n farà una segona representació. 
 
'Què va ser de Baby Jane?', dirigida per Robert Aldrich, es va estrenar el 1962 i és un dels grans títols protagonitzats per Bette Davis. La pel·lícula relata la història d’enfrontament i animadversió entre Jane Hudson, una estrella del cinema infantil vinguda a menys, i la seva germana Blanche, que ha assolit l’èxit d’adulta. És un dels títols icònics de Bette Davis i un autèntic thriller psicològic, en què la tensió es manté des del primer a l’últim moment.
 
'Què va ser de Baby Jane?' és una de les pel·lícules preferides de Jaume Rofes, un dels actors de La Tramoia, que sempre havia somiat en portar-la a escena. El seu entusiasme per la història es va encomanar a dos membres més de la companyia, Robert Rodríguez i Toni Bonet, que s’han unit per fer el projecte realitat. Rodríguez ha fet la transcripció i primera adaptació del guió i Toni Bonet ha assumit la direcció del muntatge. 
 
El repartiment el conformen Jaume Rofes, Robert Rodríguez, Ester Clavé, Anna Plaza i Josep Forasté. El muntatge compta amb un magnífic treball de caracterització dels personatges que signa Pineda Aguilar, col·laboradora habitual de La Tramoia i maquilladora al Gran Teatre del Liceu. Per a la banda sonora, es compta amb la música en directe de la violoncel·lista Olga Prats, integrant, entre altres, del grup Folk a Tres. 
 
L’obra s’estrenarà el diumenge 13 de desembre a les 19 h al teatre El Centre, al carrer Comte Sicart, 2. Està previst fer-ne una segona representació el 24 de gener, dins del programa de festa major de Sant Antoni. 
 
'Què va ser de Baby Jane?' suposa un nou repte dins l’extensa trajectòria teatral de La Tramoia. Aquest és el primer cop que el grup de Vila-seca porta a escena un espectacle que no està basat en un text teatral preexistent. 
 
La pel·lícula
Què va ser de Baby Jane? està basada en una novel•la de Henry Farrell, adaptada a la gran pantalla per Lukas Heller i dirigida per Robert Aldrich, que va optar per rodar-la en blanc i negre. Es va estrenar el 1962. 
 
Tot i que no li va servir per guanyar l’Oscar, el paper de Jane Hudson és un dels més coneguts i reeixits de Bette Davis. És el d’una estrella alcoholitzada i en decadència. Turmentada i turmentadora. El seu contrapunt és Joan Crawford, l’altra gran diva del cinema clàssic. Crawford dóna vida a la germana de Jane, l’actriu Blanche Hudson, relegada a una cadira de rodes per un accident de cotxe. 
 
La pel·lícula és un joc d’egos constant, una confrontació de víctima i botxí, que es manté en tensió fins al darrer moment. Diu la llegenda, que Bette Davis i Joan Crawford no es podien veure ni en pintura i que es van fer la vida impossible durant tot el rodatge. 
 
La Tramoia
El grup de teatre La Tramoia es va començar a gestar als anys 60, sota la direcció de Pep Graset. El seu primer nom va ser La Truita. Als anys 70 es va incorporar una nova generació d’actors, més joves, sota el nom de Pa Torrat. Mantingueren l’activitat fins a meitat de la dècada dels 80. Llavors vingueren uns anys de silenci. La Tramoia va reprendre l’activitat teatral el 1992, fa 23 anys, i des de llavors s’ha mantingut constant amb l’estrena d’almenys un espectacle per temporada. 
 
El nou projecte de la Tramoia també va començar a caminar sota la direcció de Josep Graset, que el 2006 va passar el relleu a la nova generació. Alícia Bescós ha dirigit la majoria d’espectacles produïts des d’aleshores. Des de la represa de l’activitat, l’any 92, La Tramoia s’ha enfrontat a tots els gèneres i estils. Ha interpretat comèdies estripades com 'Ostres, xampany i caviar' i 'Accidents domèstics' de Ray Conney. També ha fet clàssics de Goldoni i Oscar Wilde i s’ha enfrontat amb textos contemporanis, com 'El malentès' d’Albert Camus i 'Mort accidental d’un anarquista' de Dario Fo. A més, ha fet alguns espectacles de producció pròpia a partir de peces breus d’autors contemporanis i ha participat en múltiples recitals poètics. Des de fa més de deu anys també recita el 'Poema de Nadal' de Josep Maria de Sagarra. Al juny va estrenar 'Coses que dèiem avui' de Neil Labute. 
  • imatge de control 1per1