Llibres
,
2015
Del 19 de març al 28 de juny
diversos espais
Tarragona

Primavera Literària 2015

Dijous 19 de març, a les 19 h.
Antic Ajuntament / Casa de les Lletres (c/ Major, 39)
Dia Mundial de la Poesia. Inauguració de l’exposició Entre el cel i la terra. Poesies il·lustrades, de Josep Santesmases. 
Organitza: Casa de els Lletres. Col·labora: Arola editors
 
Dijous 19 de març, a les 19.30 h.
Antic Ajuntament / Casa de les Lletres (c/ Major, 39)
Dia Mundial de la Poesia. Fragments de Canigó de Jacint Verdaguer, a càrrec del col•lectiu En veu alta. Presenta: Montserrat Auqué. Llegeixen: Jordi Francesch, Josep M. Roig Rom, Dolors Esquerda, Montserrat Auqué i Francina Baldrís. Direcció: Dolors Juanpere. 
Jacint Verdaguer (Folgueroles,1845 – Vallvidrera, 1902) és l'escriptor català més important i representatiu del segle XIX. Contribueix a la Renaixença, des de posicions catòliques i conservadores, amb una obra que abasta poesia èpica i lírica, prosa narrativa i periodística i literatura de viatges, per la qual cosa té una enorme repercussió popular, incomparable a l'època. Canigó és una de les seves obres més importants.
Organitzen: Escola de Lletres de Tarragona, Casa de les Lletres, Centre de Lectura de Reus (la Biblioteca) amb la participació del col•lectiu En Veu Alta.
 
Del 19 de març al 15 d’abril
Antic Ajuntament / Casa de les Lletres (c/ Major, 39)
Exposició Entre el cel i la terra. Poesies il•lustrades, de Josep Santesmases i Ollé 
Horaris: De dimarts a divendres, de 16 a 21 h. Dissabtes, de 10 a 14 i de 17 a 20 h. Diumenges, de 10 a 14 h.
53 poesies de Josep Santesmases Il·lustrades per 53 artistes diferents, una bona part d'ells del Camp de Tarragona. Tècniques, estils, concepcions artístiques i edats molt diverses conflueixen en l'intrepetació de petits poemes vinculats amb la natura, els conreus, les hores del dia o el pas del temps estacional.
Organitza: Casa de les Lletres. Col·labora: Arola editors
 
Dissabte 21 de març, a les 19.30 h.
Antic Ajuntament / Casa de les Lletres (c/ Major, 39)
Dia Mundial de la Poesia. Recital de poetes del Camp de Tarragona. Hi intervenen: Adrià Targa, Jordi Vinyals, Isabel Ortega, Adam Manyé, Cinta Mulet i Conxita Jiménez. 
Organitzen: Escola de Lletres de Tarragona, Casa de les Lletres, Centre de Lectura de Reus (la Biblioteca) amb la participació del col•lectiu En Veu Alta.
 
Dilluns 23 de març, a les 19.30 h.
Casa de Cultura de la Generalitat (c/ Major, 14) 
Presentació de la revista especial del Fet a Tarragona dedicada a les Lletres i titulada “Ens agrada llegir”. Taula rodona “El premi Pin i Soler de novel•la, trenta anys després”. Hi intervenen la periodista Carina Filella i els escriptors Margarida Aritzeta i Jordi Tiñena. Modera: Ricard Lahoz, director del Fet a Tarragona. 
Organitza: Fet a Tarragona. Col·laboren: Casa de les Lletres, Departament de Cultura de la Generalitat.
 
Dimarts 14 d’abril, a les 19 h. 
Antic Ajuntament / Casa de les Lletres (c/ Major, 39)
Conferència Amadeu Soberanas i els últims erudits, a càrrec de Margarida Aritzeta, escriptora i professora de la URV. En complir-se l’anivesrari de la mort del filòleg, editor i bibliògraf tarragoní Amadeu-J. Soberanas i Lleó.
Amadeu-J Soberanas i Lleó (El Catllar, 1938 – Mataró, 2014). Professor de la Universitat de Barcelona i, des de 1993, catedràtic de Filologia Romànica de la UAB. Conservador de la secció d’Arxiu de la Biblioteca de Catalunya des de 1969 i de la secció de Manuscrits i Reserva Impresa des de 1971. També va dirigir les biblioteques de la Universitat Autònoma i va ser professor de l’Escola de Bibliologia de Barcelona. Director literari de l’Editorial Barcino (1985-2005). Autor de diversos treballs sobre lexicografia i responsable de l’edició de molts textos medievals i contemporanis. La seva permanent col•laboració en temes relacionats amb tarragona el va dur a iniciar l’imprescindible Index  Tarraconensis. Materials bibliogràfics d'investigació, malauradament inconclús.
Organitza: Casa de les Lletres
 
Dimecres 16 d’abril, a les 20.30 h.
Teatre El Magatzem (c/ Reding, 14) 
Lectura dramatitzada d’El regne de les anguiles, d’Albert Pijuan. Actors: Roser Bundó, Carles Cruces, Eloi Benet.
Direcció: Marc Chornet. Entrada gratuïta
Uns personatges guiats per l’atzar, les vicissituds dels quals l’autor estructura en catorze quadres desordenats, però que ens permeten reconstruir una història ambientada als baixos fons de la ciutat i que, segons Oriol Izquierdo, també constitueix, “gràcies a la banda sonora que els acompanya, un recorregut per la memòria històrica del tardofranquisme i la primera transició”.  Albert Pijuan, l’autor, és de Calafell. El 2002 va guanyar el premi Domènec Guansé, de Tarragona. Des de llavors ha estrenat i publicat diferents textos teatrals i una novel•la, El franctirador. 
Organitzen: Casa de les Lletres i Escola de Lletres de Tarragona. Col•labora: Cooperativa Obrera Tarraconense
 
Disabte 18 d’abril
Antic Ajuntament / Casa de les Lletres (c/ Major, 39)
Jornada de portes obertes de la Casa de les Lletres i l’Escola de Lletres. 
En atansar-se Sant Jordi, l’Escola de Lletres i la Casa de les Lletres organitzen una jornada de portes obertes amb la finalitat de posar en contacte els diferents elements que intervenen en el món literari: autors, editors, llibreters, lectors, ensenyants, etc. Els actes de la jornada s’anunciaran oportunament.
Organitzen: Casa de les Lletres i Escola de Lletres de Tarragona
 
Del 6 al 29 de maig 
L’Arxiu, M2, Espai Tabacalera (Vidal i Barraquer, s/n)
Exposició del Projecte Lletres Llegades. La Casa de les Lletres i el Patrimoni literari tarragoní
Una de les línies d’actuació de la Casa de les Lletres és la protecció del Patrimoni Literari de la ciutat. Però què és el patrimoni literari? Obres d’autors locals, obres dedicades a la ciutat, el llegat dels escriptors, revistes i entitats que s’han esmerçat a donar a conèixer el món de les lletres, certàmens, celebracions. L’exposició pretén atansar-nos a aquesta part del patrimoni que no és prou coneguda.
Organitza: Casa de les Lletres. Col•laboren: Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona
 
Dissabte 9 de maig, a les 21 h. 
Teatre Metropol (Rambla Nova, 46)
Acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. En homenatge a Montserrat Abelló.
Presenta l’acte: Neus Pàmies
Amb l’actuació de: 
Mariona Sagarra, veu, loops i creació musical 
Raül Costafreda, guitarra
Marc Vila, percussions
Com ja és habitual, el Teatre Metropol acull l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que engloba tres premis: el de novel·la Pin i Soler, el de narrativa breu Tinet i el de traducció Vidal Alcover. Enguany hi ha moltes expectatives, a causa de l’alta participació en totes tres modalitats
(440 treballs) i, també, als canvis introduïts, sobretot en el premi de novel·la. El lliurament dels premis d’enguany s’emmarca dins dels actes commemoratius amb motiu de la vinticinquena convocatòria del Premi Pin i Soler, que es van iniciar amb una exposició a la tardor passada, exposició que podrà veure’s al vestíbul del Teatre Metropol entre el 4 i el 17 de maig. 
La segona part de l’acte constituirà un homenatge a la poeta tarragonina Montserrat Abelló, que ens va deixar el passat mes de setembre, de la veu singularíssima de la cantant Mariona Sagarra, que interpretarà la Suite Abelló, basada en poemes de l’autora tarragonina, junt a peces d’al tres poetes
Organitzen: Casa de les Lletres, Òmnium Cultural del Tarragonès, Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Col•laboren: Joieria Blázquez
 
Dijous 14 de maig, a les 20.30 h. 
Teatre El Magatzem (c/ Reding, 14) 
Lectura dramatitzada de Marea alta marea baixa, de Grégoire Polet. Actors: Toni Guillemat, Nico Jongen, Aleix Melé, Eva Ortega, Anna Pérez Moya. Direcció: Albert Mestres. Entrada gratuïta
Estructurada en quinze escenes distribuïdes en cinc parts d’extensió desigual, parteix de la confessió de crisi existencial que Didier fa a Antoine. La que prové de l’avorriment que sent a trenta-cinc anys, quan segons ell ja no es pot canviar res en la vida. A més, Didier està escrivint una novel•la que comencem a llegir a través del diàleg amb Antoine. GrégoirePolet és belga i francòfon, però a viscut en diferents ciutats, la darrera, Barcelona. Ha publicat un seguit de novel•les, totes a Gallimard, l’última d’elles titulada precisament Barcelona!.
Organitzen: Casa de les Lletres i Escola de Lletres de Tarragona. Col•labora: Cooperativa Obrera Tarraconense
 
Del 4 al 25 de juny 
Diferents espais patrimonials de la ciutat
Cicle de recitals escenificats Dones Mite. Selecció dels personatges femenins més impactants de la literatura clàssica. Textos de Sòfocles, Eurípides, Èsquil, Sèneca i Virgili. Actrius: Antònia Sabater, Marta Figuerola, Silvina Valdez, Isabel Bitria, Dulce Mª Ramos, Montse Sans, Teresa Torija, Carmen Gómez, Mònica Ors, Cinta Ramon, Àngels Sabaté, Agnès Martí. Direcció: Sergi Xirinacs.
Fruit del del TALLER  d’INTERPRETACIÓ DE TEXT dut a terme a TeclaSmit, ha sortit aquest cicle que es desenvoluparà en els següents dies i llocs:
Dia 4: CASA CANALS (Medea, Dido, Clitemnestra/Electra-1)
Dia 11: MNAT (Ifigènia, Hècuba, Cassandra-1, Andròmaca, Agave)
Dia 18: PRETORI (Electra/Clitemnestra-2, Fedra,) 
Dia 25: VOLTA DEL CIRC (Antígona, Cassandra-2, Eumènide)
Organitza: Companyia TeclaSmit i Casa de les Lletres Col•laboren: Museu d’Història de Tarragona i Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
 
Diumenge, 28 de juny, a les 21 h. 
Centre Tarraconense El Seminari (c/ Sant Pau, 4) 
Veus paral•leles, recital poètic a càrrec de poetes catalans i finesos. 
Organitzen: Institució de les Lletres Catalanes, Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes. Col·labora: Centre Tarraconense El Seminari. Patrocina: Fundació Privada Mútua Catalana