Foto: 

Jordi Oliva

El Priorat de les mil perspectives

El fotògraf reusenc Jordi Oliva retrata tots els municipis de la comarca com ningú havia fet fins ara
Cristina Valls (Reusdigital.cat / GDDC)
,
16/06/2015
Arts
El fotògraf reusenc Jordi Oliva ha realitzat un projecte fotogràfic de la comarca del Priorat, on ofereix una visió "especialitzada" de pobles com la Figuera, el Molar, el Masroig o Gratallops, entre molts d'altres. El seu treball ha compilat més de tres mil imatges preses des de diferents perspectives i tots els pobles han estat immortalitzats partint de la premissa desitjada per l’autor: "Aconseguir una fotografia de qualitat".
Recentment, Jordi Oliva va organitzar una exposició fotogràfica de caràcter itinerant anomenada 'Priorat Magnífic', amb una mostra de cinquanta obres de vint-i-sis pobles d’aquesta comarca. L'acte il·lustratiu es va dur a terme el passat mes de maig a la Sala La Vintiquatrena de Reus, situada a la Raval de Robuster.
 
A més, totes les instantànies es troben integrades dins un gran banc d'imatges disponible al seu web. Dins aquest espai, el públic podrà pagar per disposar d'unes imatges "úniques", on hi apareixen "racons desconeguts que la gent no acostuma aturar-se a mirar", indica Oliva.
 
El projecte mostra la construcció i l'arquitectura dels pobles. Malgrat tot, l'artista no ha volgut mostrar persones dins els carrers: "Col·locar una persona dins una fotografia sempre és delicat i sempre duu problemes quant a drets d'imatge". Més aviat la gent serà la que es "mogui pels carrers", dins un àmbit visual, on els receptors es centraran “en els camins dels pobles sobre els quals potser mai s'han detingut a observar".
 
Oliva, que també ha fet reportatges socials, ha volgut captar vinyes, ponts, muntanyes i ermites."He escollit aquesta comarca per proximitat i perquè el seu entorn atreu molta gent", ha aportat l'artista, qui amb el seu reportatge fotogràfic destaca el "més pintoresc" de cada poble. De fet, el professional ha descobert que "tots els pobles són diferents, no hi ha cap d'igual".
 
El resultat d'aquest treball compil·la un any i mig de planificació i execució. Oliva, en un principi, va voler trobar un "projecte de comarca" que no hagués fet ningú, "almenys no tan en profunditat". El fotògraf, que va trobar únicament "pinzellades fotogràfiques comarcals", va optar per ‘retratar’ les "cantonades de cada poble". Aquest és el buit que Jordi Oliva ha volgut omplir.
 
La realització del projecte ha deixat pas al descobriment per part de l'autor de la captació de llum a diferents hores del dia: "La llum varia i dóna efectes diferents als carrers, deixant una identitat nova en cadascun d'ells".
 
D’altra banda, Oliva té molts projectes en ment: "La idea és poder fer més comarques. Faré una segona comarca que sigui propera a Reus”. També ha destacat l’elaboració d’un llibre on s’expliqui el projecte del Priorat “de forma il·lustrada”, on “s’aboqui  tot aquest procés d'immortalització dels pobles”.

A

També et pot interessar