Foto: 

Cedida
Cartoixa d'Escaladei

Assumpta Esquis: “La programació cultural ha retornat la vida contemplativa a la Cartoixa”

La Cartoixa d’Escaladei s’ha consolidat com un referent cultural al Priorat
Arnau Martínez
,
12/08/2019
Entorn
La Cartoixa d'Escaladei és un espai màgic i espiritual. D'aquí el nom, Escaladei o "escala de Déu". En aquest racó del Priorat, sembla que el temps s'hagi aturat. Als peus de Montsant i enmig de vinyes, s'aixequen les restes del que va ser la primera cartoixa de la Península Ibèrica, del segle XII. Després d'èpoques de gran esplendor, el 1835 amb la Desamortització de Mendizábal, els monjos van abandonar la Cartoixa. A finals del segle passat, Patrimoni va començar a rehabilitar l'espai i des de fa uns anys, s'ha fet un lloc com a referent històric cultural.

L'any 2008 es comença a treballar perquè la Cartoixa esdevingui un referent cultural coincidint amb la recuperació de diversos espais del monestir que estaven en ruïnes com ara el refetor o la sala capitular. "El claustre menor es va trobar com si fos un tresor, amagat sota terra", recorda apassionadament la coordinadora d'activitats de la Cartoixa d'Escaladei i tècnica de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Un lloc prou gran com el refetor els va brindar la possibilitat d'apostar per una oferta cultural estable dins el mateix recinte. Tot plegat, amb un valor afegit: "La programació cultural ha retornat la vida contemplativa a la Cartoixa", reconeix Assumpta Esquis. "La Cartoixa et transporta en el temps, recuperant els set segles d'oracions, de vida contemplativa", afegeix.


Festival Terrer

Capvespres a la Cartoixa
Aquest mes d'agost, organitzen els 'Capvespres a la Cartoixa'. Es tracta d'unes activitats adreçades al públic en general cada dijous. La primera va començar el divendres 2 d'agost i ara continua cada dijous. Es recrea el moment de la setmana quan els monjos cartoixans podien trobar-se en parelles per  fer un passeig al voltant de la Cartoixa i mantenir una conversa. Aquesta visita continuarà els dijous 8, 15, 22 i 29 d'agost. 

D’altra banda, el 16 d’agost a les 20h, es passarà el film 'Samsara de Ron Fricke' i el 23 d’agost, s’oferirà un concert del trio REC4 que  interpretaran obres de Debussy, Brotons i Schumann. Al llarg de l'any, la Cartoixa també programa altres activitats, per exemple, la Jornada de Natura i Espiritualitat que el 21 de setembre se celebrarà la tretzena edició. Durant aquest dia, es dinamitzen diverses activitats per gaudir del silenci, de la vida contemplativa per tal de "trobar la pau interior", explica Esquis.

L'endemà, el 22 de setembre, es presentarà el festival Terrer, un certamen que combina concerts de música amb tastos de vi, visites a cellers i espais patrimonials i altres activitats gastronòmiques en diversos espais del Priorat. Tota aquesta programació "permet sentir i apropar-se a aquestes pedres que et porten al silenci, en un marc incomparable que és el Montsant", manifesta la tècnica.

Un espai de recerca
La Cartoixa d'Escaladei, seguint el procés en el qual es troba immersa la comarca, també s'està repensant. Sigui dit de passada, és en una jornada duta a terme a la Cartoixa que s'inicia la candidatura perquè el Priorat esdevingui Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. "Nosaltres també ens estem replantejant", confessa Assumpta Esquis.

"Ens falta més recerca sobre la vida d'aquests monjos, sobre tot aquest passat històric de la comarca", comenta la treballadora de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. En aquesta línia, volen acabar de museïtzar la Cartoixa, però abans d'això, es durà a terme la restauració del claustre major. "Cal fer recerca", diu, "tenint en compte tots els agents de la comarca", conclou. 

A

També et pot interessar