Astronomia i vins

Foto: 

Cedida

Les 4 propostes que relacionen el vi amb l'astronomia al Montsant

Sergi Méndez del Celler Joan Ametller del Priorat ens explica els secrets d'aquesta unió
Surtdecasa Camp
,
10/08/2017
Entorn
Els cicles de la natura, el clima, i els fenòmens meteorològics tenen una importància cabdal en el conreu de la vinya i l'elaboració del vi. És per això que el Celler Joan Ametller situat a la Serra del Montsant ja fa uns anys que vincula l'activitat enològica amb l'observació dels astres. "Observar el cel és una afició personal, que crec que està vinculada amb el respecte pels valors naturals i culturals de la comarca, com ara la foscor i la tranquil·litat, que proporcionen les condicions idònies per a l’observació astronòmica" diu Sergi Méndez, impulsor d'aquesta iniciativa del Celler on treballa, vinculada a l'enoturisme. Amb aquesta passió de fons, el 2014 Méndez va començar a organitzar una proposta d'observació d'estrelles. Ara, 3 anys després, l'oferta ja és més complexa i té lloc una Setmana de l'Enoastronomia, que combina l'observació de les estrelles i la degustació de vins.

"Des de fa temps, abans de marxar cap a casa, dedicava una estona a observar el cel des de la terrassa del celler. La vista és inigualable i és fàcil de seguir els canvis que acompanyen el pas de les estacions, la posició de les constel·lacions, fins i tot el reflex de la Lluna als cingles de Montsant segons la seva fase i l'època de l'any... Tot això em va fer pensar que s'havia de compartir i, sobretot, aprofitar per divulgar el valor d'aquests recursos immaterials que fan tan especial el Priorat" assegura.

El cel i la terra íntimament lligats al Priorat
Diu la llegenda que els monjos cartoixans van instal·lar-se en aquestes contrades perquè aquí hi havia una porta directa al cel, l'Escala de Déu o Scala Dei, de tal manera que ells ja van intuir que aquí passaven coses especials. Segons Méndez "des del punt de vista de la viticultura, no podem deslligar-nos dels efectes dels astres, com ara la Lluna. Si llaures o veremes en una fase determinada, influeixes en el ritme de les vinyes i d'altres herbes que l'acompanyen. La posició d'una estrella determinada al cel marcava l'inici d'algunes tasques al camp. La mateixa celebració del 15 d'agost té un marcat caràcter agrícola... Tot això que els nostres avantpassats sabien, amb l'agricultura moderna es perd. Des del punt de vista enològic, les semblances són moltes. Els vins tenen els mateixos colors que les estrelles, poden ser blanques, grogues, blaves, vermelles... Les interpretacions que fem d'un vi són tan personals com les unions de les estrelles en constel·lacions, tant arbitràries com culturals". Amb aquesta línia, s'ha programat 4 propostes que barregen el coneixement amb els sentits.


1. Nit Enoastronòmica
El 12 d'agost, tindrà lloc la Nit Enoastronòmica amb l'Associació Bocafoscant. La idea és oferir un discurs senzill sobre astronomia, plantar els telescopis a peu de vinya per gaudir de les magnífiques vistes del cel d'estiu: Saturn, el Cúmul d'Hèrcules, Albireo, la Lluna i la pluja d'estels...També es parlarà de les estrelles tal com les veien els antics i dels mites i llegendes que porten associades. Tot regat amb els vins del celler i ressopó. A més, el Brogit Guiatges ens proposa gaudir de la Nit Enoastronòmica amb una excursió nocturna prèvia pel paisatge vitivinícola del Priorat, recorrent el centenari Camí dels Cartoixans. 

2. Tastos i estrelles
Totes les nits del 13 al 18 d'agost, hi haurà la possibilitat de gaudir dels Tastos i Estrelles, l'experiència nocturna que combina astronomia i el tast de vins sota els estels. L'objectiu és aprendre a reconèixer les estrelles i les constel·lacions presents en el cel mentre tastem els millors vins sota l'atenta mirada del Montsant.

3. Jazz sota les estrelles
El 19 d'agost, el Jazz sota les estrelles serà un concert-maridatge amb Lluís Capdevila Trio. Els cingles de Montsant seran l'escenari excepcional on el músic falsetà presentarà el seu disc "Diàspora" inspirat en les seves vivències a Nova York. El jazz de Lluís Capdevila serà el fil conductor per maridar la gastronomia de proximitat del restaurant la Morera i les millors anyades del celler. 

4. Vi, glossa i estrelles
Per cloure, el 9 de setembre torna el cicle 'Vi, Glossa i Estrelles' amb l'Alexandre Bonanit i la glosadora empordanesa Mireia Mena. Mitjançant la cançó amb text improvisat, es lligaran les subtileses del vi del Priorat amb els astres. En definitiva, una festa d'olors, colors, sabors i cançons. Un recorregut pel patrimoni musical del sud de Catalunya acompanyat pels vins del celler i ressopó de productes de proximitat.

A

També et pot interessar