Hostal Sport

Foto: 

Cedida

L'encant del treball

La Generalitat va atorgar la Medalla al Treball President Macià a l'exgerent de l'Hotel-Hostal Sport de Falset
Genís Pena
,
07/01/2015
Menjar i beure
“El vi és el nostre tret distintiu. És allò que ens fa únics i que ens diferencia de la resta”
“La tradició i l’encant al seu abast des de 1923”. Així es presenta a la seva pàgina web l’Hostal Sport, l’hotel-restaurant per excel·lència de Falset. Tradició, perquè amb aquesta, ja són quatre les generacions que han estat al capdavant del negoci. I l'encant... Doncs bé, és fàcil trobar-lo entre la cuina catalana, el vi i el territori; el Priorat. El passat mes de novembre la Generalitat va atorgar la Medalla al Treball President Macià 2014 a Rafael Domènech, exgerent de l’Hostal, a qui se li reconeixia la meritòria carrera professional. “No se la sent seva. Sap que és dels seus avis, dels seus pares, dels seus germans...”, assegura la Marta, la seva filla i actual directora de l’Hostal. Ara és el seu torn, i no se li dóna gens malament.
 
La Marta entrava a la direcció de l’Hostal l’any 2007. Un any que no recordarà precisament per aquest fet. El 3 de setembre es declarava un incendi en ple centre de Falset. Quan li van dir -ella no estava al poble en aquell moment-, no s’ho podia creure. No podia ser l’Hostal, el seu Hostal. Gairebé 90 anys d’història s’estaven esvaint amb el fum. “El cop va ser molt dur. La idea de deixar-ho sempre va voltar per damunt dels nostres caps... Però va pesar més el cor que la butxaca”, recorda. Quan comencem a parlar del tema, deixa anar una rialla que ens dóna pistes de què el pitjor ja ha passat. El camí per arribar on són ara no va ser gens fàcil. Després de l’incendi començaven una restauració del local que duraria un any i mig. La Marta entrava al negoci però ho feia d’una manera peculiar. Durant el procés de reconstrucció havia d’anar darrere dels arquitectes, parlar amb els industrials... Una situació ben diferent a la que s’havia imaginat. L’abril del 2009, tornaven a treure el cap. 
 
És fàcil recórrer a la metàfora del fènix que neix a partir de les seves cendres, però no ho podem evitar ja que en aquest cas va ser així. La Marta, quan va començar a jugar amb les armes que domina -les de gestió i direcció d’un restaurant-  va tornar a situar l’Hostal Sport on es mereix. La fórmula va ser una de les més infal·libles: tradició i modernitat. “És la simbiosi perfecta” ressalta ella. “La part històrica i la de tradició ja ens ve de sèrie. La gestió més moderna és una situació actual que és requerida en tot tipus d’empreses”. Es mouen còmodament per Facebook, per Twitter, per Instagram... Tenen més de 90 opinions dels clients a TripAdvisor i els recomanen a un bon grapat de portals web dins el sector. La Marta, li treu importància. “És part de la gràcia mantenir l’encant d’un establiment amb història amb tots els serveis que requereix un hotel de quatre estrelles. Per exemple, si un client fa un tuit dinant a l’establiment, nosaltres el retuitegem i li donem les gràcies al mateix moment”, comenta amb naturalitat. 
 
Però si has sentit algun cop a parlar de l’Hostal potser no és només per les seves habitacions acollidores ni per la seva cura per la cuina catalana. Tenen molt clar on estan i li saben treure partit a la perfecció. “Estem en un territori de vi, i el nostre tret diferencial és això. Que sí, que a més tenim 4 generacions, 90 anys d’història, fem cuina tradicional... Però allò que ens ha de diferenciar d’altres restaurants que també puguin tenir la resta d’elements, és que nosaltres tenim el vi del Priorat”. Donant un volt per la seva pàgina web es veu ràpid. A més dels tasts de vins més convencionals, s’hi ofereixen propostes de turisme, desconnexió o gastronomia combinades amb un bon ‘Priorat’. “I la resposta està sent bona. Molt bona”, conclou orgullosa.
 
La figura del seu pare ha estat clau per ser on són. Per què? “Perquè a la seva època allò més fàcil hagués estat no continuar amb el negoci”, respon la seva filla. “S’hi va mantenir per cor: "no podem tancar, no podem deixar la gent sense tenir l’Hostal Sport deia"". Ara la Generalitat li ha reconegut el treball en forma de medalla, però la gent de Falset i del Priorat porta molts anys reconeixent-li el mèrit. L’Hostal-Hotel Sport ja és una peça més del patrimoni que algun dia, no molt llunyà, aspira a ser-ho de ‘la Humanitat’. Això es deu a un col·lectiu jove del territori que darrerament ha impulsat la campanya proposant el Priorat com a Patrimoni de la Humanitat. La Marta hi està posada, i ho té ben clar: “Ens diferència el territori, la gastronomia, la seva gent... Tindrem el reconeixement que se’ns mereix quan aconseguim ser Patrimoni de la Humanitat”. Confiem que no s’hagi d’esperar molt. Si més no, amb propostes tan genuïnes com la seva, promocionant a gran escala el vi, la terra i l’encant de la seva gent, estaran més a prop d’aconseguir-ho. 
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar