Jump to navigation
L'anterior etapa l'acabàvem al monestir de Santa Maria de Vallbona, el cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d'història. Un espai que, després d'un procés de restauració, s'ha tornat a obrir al públic amb visites guiades segons aquest calendari. És obligada una visita al monestir abans de començar a caminar, ja que us permetrà conèixer com es vivia a la Catalunya medieval, descobrint racons com aquest espai on l'alquímia donava lloc a les millors substàncies remeieres.
Farmaciola del Monestir de Vallbona de les Monges | Foto: CedidaLa comarca de l'Urgell és reconeguda pel seu vi amb la denominació d’origen Costers del Segre, per la indicació geogràfica protegida de la xocolata i torrons artesanals d’Agramunt i per l’oli d’oliva verge denominació d’origen Les Garrigues. Així que aprofiteu per acompanyar l'àpat amb un bon vi DO Costers del Segre. De fet, aquesta gastronomia està lligada amb la història local. En la fisonomia del poble, hi veureu que els locals es dediquen bàsicament a l'agricultura i les cooperatives s'ocupen de la promoció i comercialització d'aquests productes. A més, si voleu aprofitar per iniciar la ruta en un moment especial, a finals de maig se celebra la fira Vallbonanatura a la vall del Maldanell. Ens dirigirem cap al Coll de l'Olla per travessar els camins d'ametllers i vinya en direcció est.
Municipi de Rocallaura | Foto: CedidaEl camí del GR ens portarà a Rocallaura, que és un petit poble situat al municipi de Vallbona de les Monges. Al peu del poble hi ha la ribera del Maldanell i està envoltat de fonts d’aigües i carbonatades, calcicolitíniques i molt diürètiques. De fet, és per això que si voleu gaudir d'aquestes aigües podeu reservar una estada al Balneari de Rocallaura, un balneari catalogat a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un establiment ubicat en una casa del segle XIX. Però no l'hem de confondre amb l'hotel balneari amb el mateix nom que està situat al peu de la Serralada del Tallat, amb espectaculars vistes a la Serralada de Prades i a solament sis quilòmetres del Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges.
Arribant a Belltall | Foto: CedidaDe Rocallaura ens dirigirem a Belltall, un poble conegut arreu per ser l'epicentre de l'all català. Tot i que és un poble petitet, el conreu del seu all, un all de secà i amb unes condicions de sabor singulars, fa que cada mes d'agost se celebri una festa en el seu honor. Aquest territori situat al límit de les comarques de la Conca de Barberà i l’Urgell, té un paisatge molt singular. Cultius de secà i petites masses boscoses, envoltat de petits grans pobles que conserven alguns dels vestigis històrics que ens mostren la importància que com a terra de frontera va tenir aquesta zona al segle X. De Belltall anirem a Forès, un municipi conegut com el mirador de la Conca, ja que té una privilegiada elevació que el fa tenir unes vistes gairebé d'ocell. Des d'allà podrem veure la muntanya de Montserrat i el mar Mediterrani, mentre que a la part nord del poble, es poden veure les terres de Lleida. El primer dissabte de juny se celebra una festa en honor de la poesia la música, Forès Poesia i Música.
Vista de Rocafort de Queralt | Foto: CedidaDes d'allà, ens dirigirem cap a Rocafort de Queralt. Aquest poble es troba situat enmig del tram de l'itinerari GR 175 de La Ruta del Cister, entre els monestirs de Santes Creus i Vallbona. El conreu de la vinya i el cereal són les activitats econòmiques principals i, antigament, el safrà era un dels seus productes esrella. Actualment al poble encara existeix una petita indústria d'espècies. El principal atractiu turístic i també econòmic és la seva cooperativa modernista coneguda com 'Catedral del vi', productora de prestigiosos vins i caves. El poble també és interessant perquè hi ha algunes cases d'indians, d'alguns locals que van fer fortuna a Cuba. Si hi aneu a l'estiu podeu coincidir amb la festa Terra de Cava que se celebra el primer diumenge d'agost dins el celler modernista.
Si voleu fer algunes compres, podreu fer-les a Rocafort, que és un municipi on hi ha botigues locals. Cal tenir en compte els allotjaments que us detallem a continuació, ja que a Montbrió no hi ha allotjament, tot i quedar just enmig entre Vallbona de les Monges i Santes Creus. Això sí, hi ha un allotjament a Vallverd de Queralt, un petit poble que queda fora del traçat principal, entre Rocafort i Montbrió. Que gaudiu de l'experiència de descobrir aquest itinerari a peu!Enllaç amb altres itineraris: - Ruta dels Comalats des de Belltall o Forès- Camí a Vallverd des de Rocafort de Queralt- Trinxeres i búnquers de la L2 republicanaAllotjaments:A Belltall- Hostal Feliuet P** HT000726. Tel. 977 89 27 05A Forès- Refugi l'Abadia (municipal). Tel. 977 89 27 62 / 696 924 834A Rocafort de Queralt- Apartaments Turístics Mircla – Tel. 977 89 80 27A Vallverd (a 4 km de Rocafort de Queralt)- Fonda Casa Miret - Tel. 977 898 234A Vallbona- Hostatgeria de Vallbona i Refugi sant Bernat - Tel. 618 876 004 - De dilluns a divendres, de 10h a 12hA Rocallaura- Oca Rocallaura Spa**** - Tel. 973 33 06 32 - Pensió Antic Balneari de Rocallaura P* - Tel. 973 33 02 14 / 977 60 17 34Altres allotjaments: www.larutadelcister.infoOn menjar:- Rocallaura: Rocallaura Café.- Belltall (Passanant-Belltall): Hostal Restaurant Cal Feliuet.- Forès: LS Forès i Bar lo Mirador Braseria.- Rocafort de Queralt: Bar-restaurant Mircla.- Vallbona: Bar-restaurant el Tallat i VallbonacafèServeis:- Guiatge o transport de maletes: Drac Actiu, Tel. 629 21 32 63Oficines de turisme i punts d'informació:A Vallbona de les Monges:- Oficina Municipal de Turisme de Vallbona de les Monges. Tel. 973 98 25 00
Web Ruta del Cister