Paisatge

Foto: 

Cedida

Un recorregut pels 4 estanys més bonics dels Pirineus

Espais on no està permès el bany pel seu alt valor paisatgístic
Anna Solana
,
04/08/2020
Entorn
Les seves aigües són fredes, fins i tot a l'estiu, però reflecteixen muntanyes, boscos i el vol dels rapinyaires. Us proposem un viatge fins allà on naixen els rius i d'on brollen les aigües subterrànies; quatre excursions per estanys pirinencs a través de boscos, tarteres i camins plens d'història. Convé saber que en aquests estanys no està permès el bany, ja que es troben en espais protegits amb una gran riquesa de fauna i vegetació. Així doncs, deixeu les ulleres de bussejar i agafeu els prismàtics, comencem!

1. Els estanys de Cabanes i el Bosc del Gerdar
De totes les que us proposem, l'excursió fins als estanys Negre i Llong de Cabanes, al Pallars Sobirà, és la més exigent. La carretera arriba fins al refugi del Gerdar, situat a 1.500 metres d'altitud i a prop del poble de València d'Àneu, i els estanys es troben a 2.180 i 2.240 metres d'altitud respectivament; però val molt la pena perquè gaudireu tant del camí com del destí. I és que la ruta fins a aquests dos estanys glacials travessa el Bosc del Gerdar, situat a la Mata de València, el bosc d'avets més gran del país. És una zona fresca i humida, també a l'estiu, on creix la molsa i la verdor per tots els racons; un autèntic escenari de conte de fades on escapar de la xafogor. Un cop estigueu en ruta podreu adaptar l'excursió a les vostres ganes de caminar, ja que des de la vall del riu de Cabanes en surten molts camins i circuits. Però si arribeu al Negre de Cabanes, podreu contemplar la silueta del pic de Bassiero, de més de 2.900 metres i un dels més populars de la zona.

2. L'Estany de Montcortès
A diferència de la resta d'estanys que us proposem, el de Montcortès no és glacial sinó que té un origen càrstic. A Catalunya no hi ha gaires estanys d'aquest tipus, el de Banyoles o els estanys de Basturs també ho són. Aquest tipus d'estanys són interessants perquè no s'alimenten de rius sinó d'aigües subterrànies. L'estany de Montcortès està situat al Pla de Corts, a cavall entre el Pallars Jussà i el Sobirà, i per arribar-hi ho podem fer des de Gerri de la Sal o des de la Pobleta de Bellveí; us recomanem entrar per un costat i sortir per l'altre. Un cop al Pla de Corts, podeu fer una petita excursió pels pobles de Peramea, Bretui i Montcortès, fins a arribar a l'estany, situat a 1.028 metres d'altitud. No us oblideu de passar per la font de Sant Cristòfol, des d'on tindreu bones vistes de la serra de Peracalç; els locals l'anomenen la Geganta Adormida, ja que diuen que és una dona enorme que un dia es va estirar a jeure i es va convertir en pedra. L'estany és el lloc perfecte per a fer un pícnic a l'aire lliure i per observar ocells aquàtics; ara és quan toca treure els prismàtics! També s'hi poden fer altres activitats com les excursions a cavall que ofereixen algunes empreses de la zona. Una bona manera de completar el dia és fer una visita guiada a l'antic monestir de Gerri de la Sal o seure a les terrasses del Carrer Major de la Pobleta de Bellveí.

 

El Circ de Colomèrs
3. El Circ de Colomèrs
El circ de Colomèrs és un circ glacial situat a la capçalera de la vall d'Aiguamòg, a la Vall d'Aran. A la muntanya, un circ no és un envelat colorit on fan equilibris els acròbates sinó una vall en forma d'amfiteatre on, fa milers d'anys, hi havia hagut una glacera. Al circ de Colomèrs, hi trobareu una gran concentració d'estanys protegits per cims de prop de 3.000 metres; si sou molt caminadors, en podreu veure fins a cinquanta. Per accedir al paratge haureu d'arribar fins al poble de Salardú i des d'aquí als Banhs de Tredós. Tot i que també es pot retallar part del camí amb un servei de taxi 4x4 que us deixarà més a prop de l'Estanh Major de Colomèrs, el llac principal i on hi ha el refugi que porta el mateix nom. Des d'aquí, a 2.135 metres d'altitud, agafeu aire i aventureu-vos per les diferents rutes que trobareu senyalitzades i des d'on podreu veure les millors vistes del Gran Tuc de Colomèrs i de tot el circ. En acabar l'excursió, podeu dormir al refugi o relaxar-vos a les aigües termals dels Banhs de Tredós.

4. Els Estanys de Malniu
L'Estany de Malniu, a la Cerdanya, és el més alt de tots els que us proposem. Situat a 2.250 metres d'altitud, a la capçalera de la vall Tova, a les seves aigües hi podem trobar truites, barbs i granotes roges. L'estany es troba al municipi de Meranges i per arribar-hi podem deixar el vehicle al refugi de Malniu i fer una excursió molt assequible a través de boscos de pi negre i blocs de granit. Us recomanem anar-hi a primera hora del dia per estar més tranquils i frescos. Des de l'estany es pot contemplar el massís del Puigpedrós, amb el seu cim de 2.915 metres; i si en arribar teniu més ganes de voltar, des d'aquest punt en surten moltes rutes per seguir explorant la zona. Tornant a Meranges, aprofiteu per a donar un tomb per aquest encantador poble pirinenc i visitar l'església romànica de Sant Serni. Com a curiositat, a 1.500 metres d'altitud, Meranges és el cap de municipi més alt de tot Catalunya.

Més informació: 

A

També et pot interessar