Museu del Port

Foto: 

Cedida

Renovar el patrimoni portuari, l’aposta del nou Museu del Port de Tarragona

Dues dècades després de la seva inauguració, l’equipament del Moll de Costa ha culminat una reforma tant arquitectònica com museogràfica
Surtdecasa
,
09/08/2021
Entorn
El nou Museu del Port de Tarragona ha culminat una reforma integral a càrrec de l’Estudi Despatx Milà Arquitectura i Urbanisme de Tarragona que ha suposat una inversió de dos milions i mig d’euros. Dins d’aquest projecte, s’ha modificat l’arquitectura de l’edifici: s’ha substituït la coberta, s’ha millorat l’aïllament i s’han climatitzat les instal·lacions. A més, també s’ha inaugurat una nova proposta expositiva.

Vint anys després de la inauguració del Museu del Port, l’equipament s’ha renovat per dins i per fora. La intervenció ha suposat una inversió de dos milions i mig d’euros que ha durat un any i que ha implicat canvis tant a escala arquitectònica com pel que fa a les propostes museístiques que s’hi exposen. L’acte d’inauguració va tenir lloc el passat 17 de juliol amb personalitats com la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, així com el president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, entre d’altres.

 

  • imatge de control 1per1


Optimitzar la construcció
Pel que fa al vessant arquitectònic, el nou disseny l’ha desenvolupat l’Estudi Despatx Milà Arquitectura i Urbanisme de Tarragona i implica canvis substancials però amb el manteniment de la construcció original. Una de les reformes més destacades és la substitució de la coberta, a la qual s’hi han instal·lat plaques fotovoltaiques, que generaran un 26% de l’energia que necessita el Moll de Costa. També s’ha aïllat l’edifici i s’ha climatitzat, així com s’ha millorat l’accessibilitat. L’interior de l’antic magatzem mantindrà dues plantes, però s’ha inclòs un espai de recepció i de botiga i s’han modificat dues escales que hi havia per una de sola amb balconada des d’on es pot admirar l’exposició. Amb aquestes millores, s’ha augmentat uns 600 metres quadrats la superfície expositiva.

Un nou relat museístic
La reforma en aquest element patrimonial de Tarragona inclou un canvi de projecte museogràfic, que ha dut a terme l’equip d’Ignasi Cristià i Iago Blasi. El nou Museu del Port presenta un espai dividit en 4 temàtiques i dos àmbits generals finals que segueixen tenint l’objectiu de difondre el patrimoni portuari del Port de Tarragona. Es tracta d’un recorregut lineal en què els visitants s’aniran trobant objectes nous i instal·lacions audiovisuals, de gran format i fins i tot videojocs per submergir-se en la cultura portuària de Tarragona.

 


Reflexions portuàries de l’exposició
En el marc d’aquest nou projecte expositiu es brinden noves oportunitats per reflexionar al voltant de la cultura portuària i de tot allò que comporta la presència d’un port en un assentament. El primer dels 4 temes del nou Museu del Port, que porta el nom ‘Entre el mar i la terra’, per exemple, tracta la necessitat de tenir ports i dels orígens d’aquest a la ciutat de Tarragona, mentre que el segon apartat, ‘Fer-se a la mar’, se centra en les tècniques de navegació, mitjançant un videojoc immersiu que simula la conducció d’una embarcació de vela. En la tercera i quarta àrees, la proposta museística convida a conèixer l’activitat econòmica del port, reconeix els oficis més destacats del món del mar (a través d’un espectacle que fa viure el visitant com un mariner durant 24h) i estudia com al Port de Tarragona l’oci i l’esport han entrat en la dinàmica.

Per altra banda, pel que fa als dos àmbits generals que travessen tota l’exposició, volen posar el focus en com el port ha tingut incidència en la vida del territori tarragoní i en l’arqueologia subaquàtica, és a dir, en com objectes del fons marí ajuden a comprendre l’evolució de la navegació.

 

  • imatge de control 1per1


Entre el nou i el vell
La remodelació museística no ha volgut perdre objectes que ja formaven part de la col·lecció del Museu del Port de Tarragona, com és el cas del motor dièsel del vaixell ‘Dragonera’. En lloc de retirar aquestes peces, s’han mesclat amb noves experiències i formats per oferir al visitant un recorregut dinàmic. En paraules de Mercè Toldrà, responsable del Museu del Port, “la incorporació de nous elements de patrimoni portuari vinculats a l’activitat pròpia d’un port així com d’objectes cedits per particulars relacionats amb els ports pesquer i esportiu, reforcen, encara més, el vincle entre la institució cultural i el públic aficionat o professional del món de la mar”.

Història en vena
En tres illes autònomes de l’exposició del nou Museu del Port es mira al passat per explicar personatges i episodis que han marcat la vida tarragonina. Una d’elles es dedica a Miquel de Ballester, el tarragoní que va acompanyar Cristòfol Colom en les seves expedicions a Amèrica, en una altra es recorda el setge que va patir Tarragona el segle XIX, arran de la Guerra del francès, i en l’última es mostra l’impacte de la Guerra Civil en la zona baixa de la ciutat i el port. És un reflex de com la història també colpeix i s’incentiva des de la vida portuària de les ciutats.

Més informació: 

A

També et pot interessar