Pintures rupestres de l'Espluga de Francolí.

Foto: 

Cedida
Part del conjunt pictòric de la cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí.

Per què són tan importants les pintures rupestres descobertes a l'Espluga de Francolí?

Destaquem cinc raons que demostren la importància d'aquesta descoberta única a Catalunya
Roser Regolf
,
12/02/2020
Entorn
Pocs dies després dels tràgics aiguats del passat mes d'octubre, un equip d'investigació de l'Institut Català de Paleoecologia Humana (IPHES) liderat per l'arqueòleg Josep Maria Vergès trobava a la cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí la que s'ha convertit en una de les mostres més destacades de la història de la paleontologia catalana. No va ser, però, fins fa uns dies, gairebé quatre mesos després, que es va fer públic el descobriment, que no es podrà visitar per la zona de difícil accés en què es troba. Considerada com a la 'Catedral de l'Art Rupestre' pel Departament de Cultura de la Generalitat, ja s'ha anunciat que els gravats rupestres seran declarats Bé Cultural d'Interès Nacional. Et destaquem les cinc raons que detallen la importància del descobriment.

1. El primer santuari paleolític d'art rupestre de Catalunya
Les mostres d'art rupestre de l'Espluga de Francolí són una troballa única a Catalunya que, segons els experts, marca un abans i un després en la història de l'arqueologia catalana. Això es deu al fet que es daten de fa uns 15.000 anys, mentre que tots els conjunts d'art rupestre catalans d'aquestes característiques coneguts fins ara eren d'època postpaleolítica, uns milers d'anys més recents. Algunes de les altres característiques per les quals destaca aquest primer santuari paleolític d'art rupestre és pel seu estat de conservació, així com per la qualitat i la quantitat de pintures que conformen la troballa. El conjunt se situaria entre les quatre millors coves d'aquesta època de la zona Mediterrània.

2. Una mostra considerable amb més de 100 gravats
Un centenar de mostres d'art rupestre revaliden la importància del descobriment, sent un dels més nombrosos dels que s'han trobat fins ara al territori. A més, les mostres són gravats sobre pedra, sense pintura, amb figures i motius que representen diversos animals com cérvols, cavalls, bous, però també símbols i figures abstractes. Un conjunt pictòric que els experts situen en l'època del paleolític superior, sense descartar que alguns podrien ser fins i tot més antics. De la mateixa manera, les investigacions han constatat que també hi ha dibuixos que es relacionen amb el neolític i etapes més recents, el que posaria en relleu la presència de l'ésser humà a la cova de la Font Major al llarg de moltes èpoques de la història.

3. Trobada fortuïta després de la riuada
Tot i que s'ha mantingut gairebé en secret fins aquest mes de febrer, el descobriment es va efectuar a finals d'octubre, poc després que una riuada causés danys i pèrdues molt importants a la població. A més, la troballa se situa pocs mestres per damunt de la zona zero de la riuada, fet que no va impedir als arqueòlegs indagar fins a trobar, segons diuen de forma fortuïta, aquesta mostra de gravats rupestres tan rellevant.

4. La tecnologia 3D facilitarà el seu estudi
Ja que la zona on s'han trobat les pintures és de difícil accés, l'equip de tècnics especialitzats del Departament de Cultura i els investigadors de l'IPHES, amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Espluga, s'han encarregat de documentar el santuari amb l'ajuda de la tecnologia 3D. Serà aquest sistema el que permetrà estudiar les mostres sense tocar les parets, ja que els gravats es troben sobre una capa de llims arenosos bastant tous i podrien ser deteriorats amb facilitat, com ja ha passat en algunes mostres. A banda, aquesta rèplica ajudarà també a complementar l'oferta museística del recinte, ja que el descobriment, tot i no ser visitable, de ben segur que canviarà el discurs museogràfic de les coves.

5. La cova de la Font Major, una de les més llargues del món formades per conglomerats
La cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí, descoberta l'any 1853, és considerada una de les coves més llargues del món formades en conglomerats. Aquest espai, juntament amb la cova de la Vila, integra el que es coneix com les Coves de l'Espluga, una cavitat extensa i única que transcorre pel subsòl del municipi de l'Espluga de Francolí.

Més informació: 

A

També et pot interessar