Cachada

Foto: 

Cedida
Fotograma de 'Cachada'

Els 8 esdeveniments per celebrar el 8M a les Terres de l'Ebre

Us hem preparat una selecció d'algunes de les coses que pots fer a les Terres de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
02/03/2020
Activa't
Parlar de l’origen del Dia Internacional de les Dones és més complex del que pensem, ja que no hi ha un fet que marqui un abans i un després en la història, sinó que es tracta d’un conjunt de fets al llarg de la història. El que sí va significar un canvi va ser la vaga general de l’any 2018, ja que va esdevenir una mobilització històrica arreu de l’Estat amb un total de 120 ciutats amb els carrers plens. Arran d’aquell moviment, a poc a poc, han anat sorgint organitzacions, associacions i col·lectius feministes que han provocat que cada cop més, els esdeveniments socioculturals proliferin durant el mes de març al nostre territori. Des Surtdecasa, us proposem uns quants plans imperdibles.

1. Pepa Plana i Lorquianes
La pallassa Pepa Plana serà la padrina de la festa feminista que tindrà lloc a la zona del castell a Amposta. A continuació, el col·lectiu poètic Lorquianes se n'encarregarà de recitar per despertar els sentits. Abans, també tindrà lloc una sessió de ioga i música en directe a càrrec d'Inma Ibañez i Rosa Rochet.
Quan i on? A partir de les 9:30h a Amposta

2. Exposició coral 'Terraltines' a la Terra Alta
Una de les actvitats més corals programades és l'exposició 'Terraltines. El rostre femení de la Terra Alta', un projecte fotogràfic i literari que pretén oferir una visió en clau femenina del que significa viure i ser dona a la Terra Alta, mostrant el rostre de les dones que viuen, de forma permanent o esporàdica, als seus respectius pobles.  > Inauguració: Diumenge 8 de març, a les 11h al Centre de visitants del Parc Natural a Prat de Comte. 
Quan i on? Es podrà veure en tots els pobles de la Terra Alta, de manera itinerant, al llarg de l'any.

  • imatge de control 1per1


3. Teatre feminista amb 'Barbes de balena'
A Tortosa tindrà lloc la representació teatral 'Barbes de balena', d'El Maldà Teatre, una peça amable on tenen cabuda el teatre, la dansa i la música, l'humor i la tendresa, la reivindicació i la poesia. Un espectacle fet per dones i que parla de dones, un espectacle que ens explica i s'explica a partir dels records familiars de les dones que l'han fet.  'Barbes de balena' fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), rebesàvia d'una de les actrius, la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l’Estat espanyol. La seva va ser una carrera plena d’obstacles, que va anar superant, per exercir una professió aleshores vetada a les dones. A partir de la seva figura, la companyia també fa memòria de les seves àvies, besàvies..., i reflexiona sobre les dones d’avui en dia.
Quan i on? Divendres 6 de març, a les 20:30h al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

4.  L'Ateneu Cooperatiu Terres de l'Ebre programa 'Fabricando mujeres' 
En el marc del cicle de cinema social de l'Ateneu Cooperatiu Terres de l'Ebre, amb l'objectiu de fomentar el debat sobre temes com la violència masclista o el despoblament rural, projecció del documental 'Fabricando mujeres', dirigit per la productora Al Borde Films per al SETEM a partir de l'estudi '¿Consumimos violencia?'. Un estudi que es va autodefinir com un procés col·lectiu d’aprenentatge i de creació de coneixement sobre les violències masclistes i el consum. Tant l’estudi com el documental analitzen quatre àmbits concrets on es manifesten aquestes violències contra la dona: el de l’alimentació, el dels productes de la llar, el de l’estètica i el de la mobilitat.
Quan i on? Diumenge 8 de març, a les 19h al Casino d'Amposta.

5. Recital poètic 'La nostra veu. Poesia en clau de dona' amb Sílvia Panisello i Sinta Salvadó
Les poetes Sílvia Panisello i Sinta Salvadó tancaran la jornada dels actes de celebració del 8M a Tortosa. Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, programa d'activitats diverses (espectacles, conferències, recitals poètics, visites guiades i manifestacions) amb la dona i la lluita feminista com a protagonistes. 
Quan i on? Diumenge 8 de març a les 20:30h al Museu de Tortosa.

6. El Documental del Mes 'Cachada'
En el marc del cicle El Documental del Mes es projectarà el documental 'Cachada', de Marlén Viñayo, en què cinc venedores ambulants d'El Salvador exposen les seves vides en un taller de teatre. allà parlen de les seves vivències als mercats i a les seves llars, la qual cosa els permet reviure els traumes que han patit al llarg de la seva vida. 
Quan i on? Divendres 6 (21:30h) i dissabte 7 de març (18h) al Casal d'Amposta.

7. Perfomance 'Un violador en mi camino'
En el marc de la Setmana de la Dona de Benifallet i amb motiu del Dia Internacional de les Dones, perfomance 'Un violador en mi camino', una representació artística de protesta creada pel col·lectiu feminista Les Tesis de Valparaíso, a Xile com una protesta en contra de les violacions als drets de les dones en les protestes que es realitzen en aquest país.A continuació, vermut feminista amb Dj Juansa. S'ha de portar un mocador o antifaç per tapar-nos els ulls. 
Quan i on? Diumenge 8 de març, a les 12:30h a la Plaça Farnós i Vizcarro de Benifallet

8. Projecció del documental 'The bass of women' i conversa amb la directora
Amb motiu de Dia Internacional de les Dones, a La Ràpita tindrà lloc la projecció del documental 'The bass of women', un retrat en clau faminista de l'escena Sound System d'arrel jamaicana de la ciutat de Barcelona.  Es tracta d'un documental de caràcter musical, cultural i político-social dirigit per Joana Fornós, que cerca la visibilització de les dones que fan reggae, ska o dub. Dones que canten, toquen, punxen, fan de tècniques o promotores. A través d'entrevistes, Joana Fornós ha donat veu a dones que integren grups de l'escena barcelonina com Ital Skol, Women Soldier, Red Wine Inity, Purple Rockets and Mina's Collective. A continuació de la projecció, debat amb la directora Joana Fornós Bo.
Quan i on? Dissabte 7 de març, a les 19h a l'Auditori Sixto Mir de La Ràpita 

A

També et pot interessar