Poema inacabat

Foto: 

Arnau Martínez
Pau Ferran, Mariona Quadrada i Bàrbara Roig durant un dels assajos

Poema, sarsuela i comunitat

Produccions Lo Nostro s’estrena amb una adaptació teatral i culinària de 'Poema Inacabat' de Gabriel Ferrater
Arnau Martínez
,
06/04/2021
Espectacles
L’espai on assagen fa olor de sofregit. Els dos actors el proven i el Pau diu que fóra bo "corregir-lo una mica" mentre la Mariona hi tira un pessic més de sal. A sobre de la taula hi ha una albergínia, un pebrot vermell, una ampolla de Terry i fins i tot un poemari de Machado. Els actors Pau Ferran i Bàrbara Roig van estar unes setmanes a Can Clariana, a Barcelona, en residència i ara encaren els últims assajos de la pròxima obra que estrenaran. Instal·lats ja a Reus, al Giny, repassen el text amb la Mariona Quadrada i els seus fogons. El trio representarà una adaptació teatral -i culinària- de 'Poema inacabat' de Gabriel Ferrater que el mateix Pau Ferran ha dirigit i ha fet la dramatúrgia.
Volíem donar valor a la cuina com a espai de comunitat on es fusionen converses i vivències

És una obra que ve de lluny. Pau Ferran havia llegit el poema "fa molts anys" i havia fet una proposta escènica a partir del text de Ferrater, però la idea finalment es va quedar al calaix. Després que el duet d’actors fessin 'Una altra nit', ara fa gairebé un parell d’anys, Ferran va donar-li un parell de tombs i va enredar a l’elenc de persones, reusenques majoritàriament, que forma part de la flamant Produccions Lo Nostro, una productora creada per l’ocasió i amb l’objectiu de no precaritzar "encara més", lamenta el Pau, el sector cultural. "Ha estat un procés palatí on hi he anat sumant persones i ha anat creixent", explica l’actor que és el culpable de tot plegat. A més, el 2022 se celebra l’Any Gabriel Ferrater que commemorarà el centenari del naixement del poeta i enguany, l’Ajuntament de Reus, s’ha anticipat amb el que ha denominat el "Pròleg".

 

Imatge del cartell de l'obra | Foto: Cedida
El 'Poema inacabat' de Ferrater
El text de Ferrater no l’han adaptat massa, majoritàriament reciten els versos originals: "s’entén, no és una poesia fosca", apunta Pau Ferran. 'Poema inacabat' explica dues històries de manera paral·lela. D’una banda, l’argument més narratiu "un garbuix de joventut", apunta el noi parafrasejant el mateix Ferrater. De l’altra, els versos ressenyen una història autoreferencial de Gabriel Ferrater on ell mateix va detallant el procés d’escriptura del poema, com si es tractés d’una recepta de cuina -d’aquí també la inclusió de la Mariona Quadrada a l’escena-. Aquesta dualitat la representen els diàlegs de la Bàrbara Roig i el Pau Ferran, interpel·lant-se constantment. 'Poema inacabat' és un text carregat d’ironia, de preguntes i de respostes.

Per portar aquesta obra sobre l’escenari han rellegit els versos del poeta reusenc. Bàrbara Roig diu que els hi ha servit per "evidenciar d’on som", "observar que hi ha coses que fem de manera inconscient i que determinen d’allà on venim", afegeix. 

La sarsuela de la Mariona Quadrada
Com comentàvem, qui també estarà sobre l’escenari serà la cuinera Mariona Quadrada que "explica el poema a través del plat", diu ella mateixa. "Volíem donar valor a la cuina com a espai de comunitat on es fusionen converses i vivències", comenta Roig. Quan la Mariona va llegir el poema de Ferrater la recepta que li va venir al cap va ser una sarsuela. "Ferrater va escriure el poema d’una manera eclèctica i la sarsuela és un plat que no té cap mena de sentit. Ni el plat ni el poema tenen cap fil conductor", indica la cuinera. A més, la sarsuela "significa un agermanament", diu la Mariona mentre s’acaba de treure el davantal, "ningú es farà una sarsuela per una persona sola com qui fa patata amb bajoca per dinar, és un plat per compartir", aclareix.

 

Els tres protagonistes durant la conversa | Foto: Arnau Martínez
La sarsuela funk d’Amadeu Vives
De fet, a 'Una altra nit' els dos actors també celebraven la comunitat i "lo nostro", com ells diuen, al voltant d’una taula tot fent el vermut. I sabem que al Pau i a la Bàrbara els hi agrada molt ballar així que aquesta vegada a l’equip també hi ha una coreògrafa, la Carlota Grau -evidentment, de la capital del Baix Camp també-. "Flipareu!", avança Ferran. I és que la sarsuela és un menjar i també un tipus de música i Grau ha adaptat el 'Fandango de la Doña Francisquita' d’Amadeu Vives de dues maneres, una de més clàssica i l’altra més funk. "Aquesta vegada tenim una coreografia com Déu mana", destaca Roig.

Queden pocs dies per l’estrena, el Pau i la Bàrbara estan instal·lats a Barcelona i els hi fa molta il·lusió tornar a casa, "allà on hem vist les primeres obres i el primer escenari que vaig trepitjar de petita", explica ella. 'Poema inacabat' es podrà veure els dies 10 i 11 d’abril al Teatre Bartrina de Reus. El poema ja sabem que Gabriel Ferrater no el va acabar, d’aquí el nom. Veurem ara si l’espectador pot provar la sarsuela de la Mariona o aquesta també es queda a mig fer.

Més informació: 

A

També et pot interessar