Xuriguera i Faixedas: "La cultura és una necessitat primària, no un article de luxe"

Música, improvisació, intimitats, diàlegs, poesia, ironia i ganes de riure, el dissabte 27 d'abril al Teatre-Auditori d'El Morell
Gerard Arias
,
25/04/2013
Espectacles

Ja fa molts anys que els veiem dalt d'un escenari, a la petita pantalla o últimament els podem escoltar per les ones radiofòniques. No hi ha cap format que se'ls resisteixi tot i que asseguren que el seu habitat natural és el teatre. Ells són en Fel i en Carles, en Faixedas i en Xuriguera o el que és el mateix, riures assegurats i dosis de bon humor en vena. El dissabte 27 d'abril arriben al Teatre-Auditori d'El Morell amb el seu espectacle 'Live!' on hi barregen música, improvisació, intimitats, poesia, ironia i diàlegs amb un estil inconfusible. Avui parlem amb en Carles Xuriguera.

- Com és el treball en parella d’en Xuriguera i en Faixedas? 
Fem i deixem fer. Escoltem les propostes i les inquietuds de cadascú i col·laborem plegats.
 
- Feu ràdio, feu televisió, feu teatre, en quins d’aquest sectors us trobeu més còmodes?
Tots són complementaris i ens agraden. El teatre, però, és el lloc on hem crescut i el nostre espai natural.
 
- Música, improvisació, intimitats, diàlegs, poesia, ironia, en el vostre espectacle 'Live!' hi falta alguna cosa?
És un divertimento teatral molt senzill. Sense pretensions. Amb l’únic objectiu de fer passar una estona divertida a l’espectador. Té moments més poètics i té moments més destralers i, sempre, una atenció especial per el poble on actuem.
 
- Com valoreu l’acceptació de la gira que esteu realitzant?
Molt bona. El problema actual és que les actuacions cada vegada són més magres. Escollim molt bé on volem actuar i en quines condicions. No ho acceptem tot.
 
- Ja fa molts anys que treballeu com a clowns, una disciplina que antigament sempre s’ha relacionat a un públic infantil. Vosaltres busqueu fer riure el nen que tots portem dins o a l’adult?
Nosaltres treballem per un públic adult, mai hem treballat per un d’infantil que és una disciplina ben difícil i cal un treball molt acurat. El “nen que tots portem a dins” no és feina nostra cuidar-lo.
 
- Els pallassos d’avui dia ja no porten el nas vermell? Què ha canviat?
El nas vermell és una màscara clàssica. Aquesta s’ha anat transformant i adaptant segons els gustos estètics del moment. De tota manera per nosaltres és ben actual. Un nas vermell té una potència aclaparadora i ajuda molt, encara que no apareixi en l’espectacle. La força del pallasso, la tècnica, al nostre entendre no ha canviat, canvien les circumstàncies on s’aplica aquesta tècnica. Les dramatúrgies.
 
- Com veieu l’escena teatral catalana? Cap on ens estan portant aquestes retallades?
El teatre català és bo i és fort. Hi ha bons actors, bons autors, bons treballs. No som massa de demanar ajuts públics i no pensem que hagin de ser el pal de paller del teatre. Els ajuts han de ser ajuts i prou, per una indústria o una artesania (segons les companyies) robusta i treballada. Si els ajuts minven no poden fer trontollar aquesta indústria. O sigui: no perquè no tinguis una subvenció no has de poder tirar endavant un projecte teatral. Ara bé, el que no pot ser és que al teatre i a la cultura en general se li carregui un pes fiscal tan important. No pot ser que tingui un IVA del 21% i que es consideri un article de luxe. Al contrari: la cultura és una necessitat primària, essencial, i en aquests termes se la de tractar.
 
- En l’horitzó hi teniu algun projecte en construcció? Alguna preferència d’espectacle que sempre heu volgut representar?
Estem treballant un nou text que no sabem quan sortirà a la llum. I tenim projectes televisius a part del programa de ràdio La Tribu amb la Tatiana Sisquella, altres projectes no teatrals com ara El Celler Caralluna del Montgrí que enguany ja ha tret el primer vi, l’Assaig. I el restaurant-celler Mams que tenim a Arbúcies, un espai gastroanímic.
 
- Nosaltres tot just ara arranquem. Algun consell?
Saber què vols fer i què vols dir. Paciència, treball i autoconeixement.
 
- I ja per acabar, quan sortiu de casa, què us agrada fer?
Jugar amb els nostres fills. Passejar per la natura. Badar. Somiar amb nous projectes.
 
 
'Live!' de Fel Faixedas i Carles Xuriguera.
Dissabte 27 d'abril a les 22:00h. Teatre-Auditori del Centre Cultural d'El Morell.
Entrada: 8 / 10 euros.
 
 
PD. Al Carles Xuriguera també li hem preguntat quines són les seves 5 cançons de capçalera. Són aquestes:
 

  • imatge de control 1per1

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar