Foto: 

cedida

Santi Nomen: "Al Pessebre dels Estels no hi trobareu escenes bíbliques sinó cultura popular"

Un pessebre vivent per rehabilitar un poble deshabitat
Sílvia Sagalà
,
24/12/2016
Fires i festes
L'Associació Masia de Castelló ja ho té tot a punt per engegar la 19a edició del Pessebre dels Estels, un esdeveniment que organitzen amb el patrocini de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i que compta amb la col·laboració de més de 300 persones del territori. No es tracta d'un pessebre amb escenes bíbliques sinó una exhibició d'oficis tradicionals que té l'objectiu de promoure la cultura popular. El Pessebre dels Estels, que es farà el 26 de desembre i el 6 i el 7 de gener a la tarda, s'ha convertit ja en una cita obligada en l'agenda d'activitats nadalenques del municipi i dels seus voltants. És per aquesta raó que no para de renovar-se i enguany s'estrenaran noves escenes i espectacles. El més interessant de tot és que darrere d'aquesta iniciativa hi ha la voluntat de tota una associació de tornar a dotar de vida un poble abandonat com és Masia de Castelló. Un somni que van gestar fa dues dècades un grup de joves, entre els quals hi havia el nostre entrevistat, Santi Nomen. Avui ell és el president de l'Associació Masia de Castelló.
“Volem fer un poble cultural, autosostenible, sense subvencions, volem fer una fundació, que hi hagi moviment de treball… si aconseguim tot això, tornarem a tenir població humana durant tot l'any”
- Com sorgeix la idea de fer un pessebre vivent?
Ara fa més de 20 anys, aleshores devíem tenir 18 o 19 anys, un grup d'amics, els "quintos", vam pujar a Masia Castelló per fer una festa. Vam organitzar un ball folk i en acabar, emportats per l'eufòria i a les tantes de la matinada, vam arribar a la conclusió que aquell poble era espectacular i que havíem de fer alguna cosa, potser un pessebre vivent. Ara a la junta som 9 persones i cada cap de setmana hi ha 25 o 30 persones treballant, cadascú de nosaltres fem una cosa. Tenim gent des dels 25 anys als 72.
 
- En quines condicions estava el poble aleshores?
Derruït. Masia Castelló es va perdre quan va venir la industrialització al s. XIX. La gent es va traslladar a Vandellòs, l'Hospitalet, Riudoms... i el poble va quedar deshabitat, fins i tot es van endur les teules de les cases! La vegetació ha anat seguint el seu curs des d'aleshores.
 
- Per sort vau arribar vosaltres i no heu parat de treballar....
Sí. Vam netejar solars, rehabilitar els carrers i també hem construït tres cases! La primera la vam fer fa 10 anys. Volíem que hi hagués una casa gran, diàfana, per poder-hi fer esdeveniments: xerrades, conferències, celebracions, calçotades, aniversaris... la gent ve i ens lloga l'espai i així nosaltres guanyem diners per poder continuar treballant en el poble. La segona casa és per nosaltres, els membres de l'associació, perquè sempre que pujàvem havíem d'estar tota l'estona a l'intempèrie. Ara tenim una cuina, un sostre on fer reunions i, fins i tot, ens podem rentar! Per últim tenim una casa de benvinguda a Masia Castelló on hi ha plafons explicatius i projeccions que expliquen la raó de ser de la nostra entitat.
 
- Ja fa temps que esteu treballant en un refugi, sabeu quan estarà acabat?
Aviat, ja el tenim pràcticament acabat. La gent s'hi podrà quedar a dormir i això segur que anirà molt bé per visibilitzar el poble.
 
- L'objectiu és que Masia Castelló torni a tenir població?
Volem fer un poble cultural, autosostenible, sense subvencions, volem fer una fundació, que hi hagi moviment de treball... si aconseguim tot això, tornarem a tenir població humana durant tot l'any, el treball portarà la vida. Ara, de moment, hi ha vida animal.
 
- Parlem del Pessebre dels Estels. Hi ha 300 persones implicades, com ho aconseguiu?
Ha estat gràcies al boca-orella i a la feina de tota la gent que va creure en nosaltres des dels inicis. Els primers anys anàvem a tocar a les portes de les cases de les persones de Vandellòs i l'Hospitalet que sabíem que dominaven algun ofici: basters, pintors, fusters... els hi demanàvem que pugessin a Masia de Castelló a ensenyar el que sabien fer i la veritat és que la majoria ens deien que sí. Al principi només s'hi implicava la gent del nostre poble i ara ja ve gent de Riudoms, Vinyols, Miami... Gràcies a tots ells ja ens coneixen a tot el Baix Camp, Ribera d'Ebre, Tarragonès... i enguany es representaran 38 escenes al pessebre vivent, hi haurà 220 actors i més de 100 col·laboradors. La gent confia en nosaltres i, a partir d'aquest moviment, nosaltres el que fem és recollir diners per poder restaurar el poble.
 
- El pessebre sempre té novetats, quines hi ha enguany?
S'ha fet una sènia d'aigua que fa funcionar un animal. Aquesta aigua extreta del pou s'aprofitarà per regar l'hort del pessebre. Una altra novetat és que s'obrirà el celler de "Cal Santo", una de les cases importants de Castelló del segle XVII que encara està dempeus. Els visitants hi podran veure la cuina, el forn de pa, el menjador, el foc a terra i l'estable. També ensenyarem a fer un hort i una gent de Tivissa mostraran com manufacturar culleres de fusta. A banda hi haurà el tradicional boter, el fuster, el forner, el pastisser, la taverna, dones fent "bolillo"...
 
- La sènia ampliarà el recorregut del pessebre?
Sí, pensem que és una bona idea allargar el recorregut. Això permet donar més oxigen als visitants i que trobin més tranquil·litat per poder passar tota la tarda passejant i gaudint de l'entorn. Els nens corren, toquen animals, el poble s'omple de vida... És un poble en moviment que dóna caliu de germanor, de veure antics oficis, d'esperit de Nadal, fred, fogueres... en definitiva; ambient nadalenc immers en la cultura popular.
 
- A banda del pessebre, quines altres activitats culturals feu?
A l'estiu fem la Rústic Festa i una nit de lírica en la qual l'antic president del Bravium Teatre de Reus, Jaume Amenós, ens ajudava molt. En general, el que fem és impulsar la cultura popular, per això no veureu un pessebre amb escenes bíbliques. Només tenim el naixement, l'àngel i, el dia 6 i el 7 de gener, també vindran els reis. La resta tot són antics oficis on el públic interactua amb els actors.

 

Més informació: 

Pessebre dels Estels
26 de desembre i 6 i 7 de gener, de les 18 h a les 20:30 h
Masia de Castelló, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

A

També et pot interessar