Pessebre dels Estels

Foto: 

Cedida

Aturar el pas del temps

El Pessebre dels Estels de Masia Castelló celebra 17 anys a la població abandonada de Vandellòs
Genís Pena
,
23/12/2014
Fires i festes
Un dels llocs que conserva més bé la màgia del Nadal forma part de Vandellòs. No és la plaça del poble, ni està prop de l’Ajuntament, sinó que es tracta d’un dels racons més inhòspits que es poden trobar per aquestes terres. Masia de Castelló és un municipi que durant el transcurs de la primera meitat del segle XX va anar perdent població poc a poc fins a quedar deshabitat, finalment, vora els anys cinquanta. Fa 17 anys a algú se li va ocórrer la brillant idea de recuperar part de l’essència que existia entre les parets de les cases i els carrers de la (ex-) població. Què necessitaven? Ben poca cosa. Ni restaurar el poble, ni tornar a construir-hi de nou... Gent, només necessitaven gent per a tornar-lo omplir de vida. Amb el pessebre vivent de Masia de Castelló, conegut com El Pessebre dels Estels, ho van aconseguir.
 
Disset anys després, només fixant-nos amb les xifres, ja podem dir que la proposta és tot un èxit. 3.500 persones van visitar l’any passat Masia de Castelló durant els tres dies en els que es celebra l’esdeveniment. Allà hi van trobar representades una trentena d’escenes que amaguen al darrere més de 300 col·laboradors (entre organització i representació). La gràcia del pessebre vivent no és representar únicament les escenes bíbliques que tothom espera trobar. L’Associació Masia de Castelló, organitzadora de l'acte, aposta per recuperar aquelles professions que no només eren típiques a l'època, sinó que també es podien trobar a principis de segle quan encara hi vivien més d’un centenar de persones. Forns de llenya, cavalls girant al voltant de l’Era, ferrers picant el ferro roent... Rastres d’oficis que van caure oblidats en el temps juntament amb la gent que els practicava, i que des de fa disset anys es recuperen al pessebre. 
 
El treball any rere any de l’Associació Masia de Castelló ha fet que El Pessebre dels Estels sigui un referent a la demarcació i que gent de tot arreu es desplaci al costat de Vandellòs per viatjar uns quants anys en el temps. L’autenticitat del pessebre ha tornat a situar Masia de Castelló al mapa. Cases sense sostre, o amb parets caigudes, han recuperat l’encant i ja no són simples runes enterrades entre la vegetació. 
 
Enguany la dissetena edició tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 de desembre i comptarà amb novetats que enriquiran encara més el component tradicional del pessebre. Es podrà caminar a la vora de "bassot", un antic espai d’abeuratge del bestiar que quedarà del tot rehabilitat, i escoltar el soroll dels serradors, una nova escena que mostrarà una activitat típica en zones muntanyoses com Castelló. 
 
Masia de Castelló ja està a punt per a tornar a desenrunar el seu encant. Les entrades es podran comprar a "Castelló", a la mateixa entrada del poble. En uns dies, el pas del temps semblarà haver-se aturat al Pessebre dels Estels. 
 
--
 
El Pessebre dels Estels
26, 27 i 28 de desembre
Masia de Castelló, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
 

A

També et pot interessar