Jump to navigation
Divendres
8 novembre 2024
Camp de Tarragona
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Foto:
Viquipèdia
A menjar galeres a Cambrils!
Cambrils celebra, fins aquest diumenge 21, les 12es Jornades de la Galera
Sílvia Sagalà
,
15/02/2016
Menjar i beure
Ja estan en marxa les jornades gastronòmiques més destacades de Cambrils, les de la galera! I això que en aquesta vila del Baix Camp si alguna cosa no falta són festes lligades als productes de la terra. En tenen gairebé una cada mes i estan dedicades a la carxofa, als fideus rossos, al calamar, a l’oli, al romesco… Fins que es van començar a organitzar les Jornades de la Galera, ara fa dotze anys, aquest era un marisc que no estava gaire ben valorat. No el comprava gairebé ningú i els que ho feien només l’utilitzaven pel caldo, per fer fumet. Així que durant molts anys la galera era un producte que pràcticament només consumien els mateixos pescadors, que no entenien perquè no tenia èxit, sobretot tenint en compte que consideraven que eren més gustoses que qualsevol altre marisc. Volien capgirar la situació, així que pescadors, ajuntament i restauradors van unir esforços per organitzar la primera edició de les Jornades de la Galera de Cambrils. Van ser tot un èxit, la iniciativa va servir per revalorar el producte i molts els pobles costaners de Catalunya els han copiat la idea.
La galera és ara, doncs, un dels crustacis més apreciats a la zona, per tant no és d’estranyar que cada dia els pescadors de Cambrils aixequin l’àncora pensant en els quilos que agafaran. El cert és que aquest municipi del Baix Camp no és el que més galeres pesca diàriament, uns 200 o 300 quilos, però sí que es pot permetre el luxe de presumir de tenir unes de les més gustoses del país perquè no hi ha rius a la vora que les condicionin amb l’aigua dolça.
Cada matinada, a dos quarts de set, salpen tretze barques d’arrossegament, i 80 pescadors feinegen fins a les cinc de la tarda, l’hora màxima permesa. No han de fer gaires milles perquè es troben a pocs metres de profunditat, 50 per ser exactes, que és el mínim legal permès per pescar. Com que la galera viu camuflada entre la sorra, les embarcacions han de treballar conjuntament. La primera és la que pesca menys, ja que amb la xarxa només aconsegueix aixecar una mica de sorra, la segona tindrà més sort i, a mesura que vagin passant, la pesca serà més abundant. A la tarda, ja a la llotja, arriba el moment de vendre tot el que han arreplegat, i no tenen problemes per distribuir-les perquè les peixateries i els restauradors de la zona s’afanyen a comprar-les.
La temporada de galera comença pels voltants de Nadal i arriba al seu punt més àlgid durant el mes de febrer, el darrer en què la pesca d’aquest marisc és abundant. Segons expliquen els responsables de la Confraria de Pescadors de Cambrils al Surtdecasa, enguany s’està fent una bona temporada, es troba més producte que altres anys, però això ha fet que el preu baixi una mica. En aquests moments, a la llotja, el quilo es ven entre 5 i 6 euros i, com sempre, les més apreciades són les ouades perquè tenen un gust més intens.
40 restaurants on degustar plats elaborats amb galera
Els restauradors de la zona s’han bolcat amb les jornades gastronòmiques i molt lluny queda ja aquell temps en què la galera només s’utilitzava per fer fumet. Cada establiment s’empesca una o diverses receptes per cridar l’atenció dels clients i, durant quinze dies, canvien la seva carta habitual per incloure plats que tinguin aquest producte com a element principal. Es troben plats de tot tipus, des dels més tradicionals, com un arròs o fideus, fins a d’altres més arriscats i innovadors com un trampantojo amb aspecte de tallat, galeres amb calçot o un flam. Els preus també varien en funció de l’establiment, oscitant entre els 10 i els 43 euros. Amb tanta oferta per tirar, el millor que us podem recomanar des de Surtdecasa.cat és que us feu amb una de les
guies de la jornada
, xafardegeu el que hi ha, i escolliu el que més s’adapti a les vostres necessitats.
Els que ja conegueu bé aquestes jornades us haureu adonat que l’oferta de restaurants ha minvat en comparació a altres anys, de fet, n’hi ha vint menys! Això és perquè els organitzadors han decidit endurir una mica les condicions per poder-hi participar. Resulta que es trobaven amb què hi havia restaurants que només obrien dos o tres dies dels vint que duren les jornades i això confonia els clients. Enguany hi participen una quarantena d’establiments, els que obren cada dia.
Activitats amb la galera com a protagonista
Més enllà dels exquisits menús que ofereixen els professionals de la gastronomia, les jornades estan farcides d’activitats que giren al voltant de la galera. Sens dubte la més popular és la galerada que s’ha fet aquest cap de setmana al Port de Cambrils, on cada any s’exhaureixen els tiquets per comprar un plat de fideus amb galeres. Pels que no hi heu pogut participar, sapigueu que encara queden coses divertides a fer. Aquest diumenge 21 us podreu convertir en pescadors de canya per un dia i també hi ha un concurs destinat als més joves anomenat ‘De la mar als fogons’.
És curiós com poden arribar a canviar les coses en pocs anys. Només cal que tenir una bona idea i treballar de valent per aconseguir el que et proposes. Els pescadors de Cambrils en són bons coneixedors, fa quinze anys no sabien què fer amb les galeres i ara matarien per pescar el doble de quilos cada dia.
Més informació:
12es Jornades de la Galera
Del 5 al 21 de febrer
Cambrils
A
També et pot interessar
Foto:
cedida
Els 10 imperdibles de la Festa Major del Morell
Foto:
cedida
Els millors 'food trucks' a Torredembarra
Foto:
Luis Pérez Contreras
Benvinguts al primer mercat vintage del Camp de Tarragona!!
Foto:
Arnau Martínez
Fina Veciana: “Jo sempre dic que pinto sensacions de dones, el que no es pot fotografiar"
Foto:
Arnau Martínez
Alexis Domènech: “Va arribar un moment en què vaig menjar crispetes, magdalenes i gelats de galera”
Foto:
Viquipèdia
Els 5 plans per fer abans que acabi l’estiu al Camp de Tarragona
Inicieu sessió
o
registreu-vos
per a enviar comentaris