Del porc s'aprofita tot!

Capafonts celebra la XIII Festa Popular del Mandongo diumenge 9 de febrer
Surtdecasa Camp
,
07/02/2014
Menjar i beure
La matança del porc és una tradició rural molt arrelada a la cultura catalana. Antigament era tot un esdeveniment, una festa que reunia tota la família i que començava a primera hora del matí. Els homes eren els que mataven l’animal i les dones les que anaven preparant les viandes, tant les que s’anaven tastant a mesura que avançava el dia, com les que es guardaven per anar consumint al llarg de l’any.
 
A Capafonts la matança del porc es va celebrar fins als anys 50 on es coneixia popularment com a dia del Mandongo, una paraula manllevada del castellà que significa budellam de porc i també fer embotits. La jornada començava a primera hora del matí amb un mos de pa torrat amb oli i sal, fruits secs i un bon aiguardent. A mig matí es feia un tast dels trinxats per fer botifarres amb la finalitat de comprovar la quantitat de sal i pebre; i al migdia es feia una parada per degustar el plat típic del Mandongo, fet a base de cansalada i magre de la papada del porc, ronyó, fetge i fesols, fregit amb oli abundant. La jornada acabava amb un sopar format per una sopa de mandonguilles, amanida d’escarola i romesco, i llonganissa fresca amb tomàquet.
 

XVIII Festa Popular del Mandongo

A Capafonts la Festa Popular del Mandongo la va recuperar l’any 2001 l’Associació de Dones Verge de Barrulles i, com que la celebració va ser un èxit, des de llavors cada hivern s’encarreguen de preparar aquesta jornada gastronòmica on es pot degustar el plat típic al costat d’un bon vi.
 
La festa té lloc a la sala municipal i a la terrassa de 10 a 14h i, igual com es feia abans, també anirà acompanyada d’altres activitats. En aquest cas hi haurà la música en directe de la Txaranga Band Tocats de Vila-seca, i un seguit de parades on es podran trobar diferents productes locals com avellanes, sabó artesà, ceràmica, formatges o embotits.
 
Ah, i si voleu aprofitar i dormir al municipi, us fem una proposta que us interessarà. La casa rural Somianatura ofereix dormir i una entrada per la festa del Mandongo per 25 euros per persona.
 
--
 
Diumenge 9 de febrer de 10 a 14h.
Sala Municipal de Capafonts

A

També et pot interessar