Festa del Mandongo de Capafonts

Foto: 

cedida

El secret per fer un bon mandongo

Capafonts celebra la XVa Festa del Mandongo aquest diumenge 14 i per això t'expliquem com cuinar aquest plat tradicional
Sílvia Sagalà
,
12/02/2016
Menjar i beure
Aquest diumenge Capafonts està d’aniversari! Es compleixen quinze edicions de la Festa Popular del Mandongo, una iniciativa celebrada fins als anys 50 en la que es reunia tota la família per fer el laboriós treball de la matança del porc. Era una jornada molt important perquè garantia poder menjar car i cuinar amb greix durant una bona temporada. Us heu d’imaginar una gran reunió d'amics i familiars ajudant-se els uns als altres per fer totes les tasques. Això sí, tots havien de seguir les instruccions dels experts en la matèria per garantir la conservació dels aliments.
El dia del Mandongo començava d’hora, amb un mos de pa torrat amb oli i sal, fruits secs i un bon aiguardent. A mig matí es feia un tastet dels trinxats per fer botifarres, que servia per provar la quantitat de sal i pebre. Al migdia es feia una parada per degustar el plat típic del Mandongo, que consisteix en cansalada i magre, preferentment de la papada del porc perquè la carn és més gustosa, ronyó, fetge i fesols. Però la cosa no acabava aquí, per sopar tenien un plat ben complet: de primer una sopa de mandonguilles, després un plat d’amanida amb escarola i romesco, i per acabar llonganissa fresca amb un tomàquet. Aquell dia treballaven molt però el que també és evident és que de gana no en passaven!
 
Amb el canvi d’estil de vida, la tradició es va anar perdent fins que desaparegué als anys cinquanta. Són molts però els que no han oblidat aquella tradició i, precisament per això, l’any 2001 l’Associació de Dones Verge de Barrulles i l’Ajuntament de Capafonts van decidir recuperar-la. Van fer una primera festa a tall d’experiment i l’èxit fou tan rotund que, des d’aleshores, se celebra cada mes de febrer.
 
Segur que ja us esteu preguntant com podeu participar-hi, doncs és molt senzill! Només heu de tenir ganes de menjar i passar-ho bé. La festa comença a les 10 del matí i s’allarga fins a les 2 del migdia. Hi ha parades de venda de productes locals on comprar avellanes, sabó artesà, ceràmica, formatges, embotits casolans… i la txaranga reusenca Bandsonats amenitzant la jornada. Els tiquets per la degustació tenen un cost de 10 euros i inclou, a més del mandongo i un bon raig de vi, una bossa amb el got, els coberts, el tovalló, una taronja, pa i un plat de ceràmica de Verdú amb la inscripció: Mandongo de Capafonts. D’entre tots els tiquets venuts, es sortejaran dos menús pel restaurant El Grèvol de Capafonts. Penseu que se serviran poc més de 400 reaccions, així que feu via i no us quedeu sense la vostra!
 
Però si ja se us ha obert l’estómac i, no podeu esperar fins diumenge, tenim la solució! Des de Surdecasa.cat Camp de Tarragona hem parlat amb una de les persones més expertes en mandongo que hi ha Capafonts, la Lourdes Bultó, perquè ens n'expliqui el secret. AIxò sí, la presidenta de l’Associació de Dones Verge de Barrulles ens ha dit que el primer que cal fer per elaborar el plat és anar al mercat a comprar productes de primera qualitat!
 

INGREDIENTS PER 1 PLAT DE MANDONGO

200 g. de cansalada i magre (preferentment de la papada del porc perquè la carn és més gustosa)
3 o 4 talls entre ronyó i fetge
1/4 de kg de fesols
1 botifarra negra a la brasa
Oli d'oliva i sal
 

RECEPTA

Un cop adquirits els aliments només cal començar-los a fregir amb oli d’oliva abundant. Primer farem la cansalada, el magre, el ronyó i el fetge, quan ho retirem del foc aprofitarem el mateix oli per fregir-hi els fesols. Després ja només quedarà emplatar. Esperem que us serveixi la recepta!
 
Ara, si el que voleu és provar un mandongo dels bons, no podeu faltar a la Festa del Mandongo de Capafons. La Lourdes i les seves companyes de l’Associació de Dones Verge de Barrulles en tenen la mà trencada! No només degustareu aquest plat tan saborós sinó que contribuireu al manteniment d’aquesta tradició tan nostrada.
 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

XVa Festa Popular del Mandongo
Diumenge 14 de febrer, de 10 a 14 h 
Terrassa i Sala Municipal de Capafonts

A

També et pot interessar