J. Andreu

Foto: 

J. Andreu

El vent que pentina les pedres

Ascens en bicicleta al radar meteorològic de Llaberia
Ricard Buigues
,
17/08/2016
Entorn
Al cim de la Miranda, la vegetació fa temps que va decidir fugir. Els matolls que hi queden aprofiten les arrugues de la muntanya per refugiar-se i les pedres semblen pentinades pel mestral. No recorden quin va ser l'últim dia que el vent va deixar de bufar. A la part més alta, fregant el tallant de la roca, s'erigeix una esfera blanca. No és una bola de cristall però ens ajuda a predir si plourà o farà sol. Hem arribat al radar meteorològic de Llaberia.
RUTA: Reus – Riudoms – Montbrió – Mont-Roig del Camp – Pratdip – Llaberia – Pratdip – Mont-Roig – Montbrió – Riudoms – Reus.
 
Ruta circular que supera els 90 quilòmetres. Més de 1.500 metres de desnivell. Tot el terreny és ciclable. Combinem les pistes amb algunes carreteretes comarcals molt poc transitades fins a arribar al radar meteorològic de Llaberia.
 

Punt de sortida

El primer tram d'aquest recorregut fins a Pratdip ja el coneixem. És el mateix que vam seguir en l'anomenada "Petjades dels Dips". Aquesta vegada, però, en lloc d'arribar a Pratdip per una trialera ho farem per la carretera. Val la pena estalviar esforços i temps per afrontar amb comoditat l'ascens a la Miranda.
 

Pratdip

Pratdip ens marca l'inici d'un ascens constant d'uns 20 quilòmetres. Sortim per la carretera T-311N i passarem per l'ermita de Santa Marina. El complex es va començar a construir durant el segle XVII. A finals dels 90 es va sotmetre a una important restauració. Hi ha una font a tocar de la carretera. És una bona opció per omplir els bidons d'aigua abans d'afrontar el tram final de l'ascens.
 

Ascens a la Miranda

Trenquem a la dreta i agafem la TV-3111. Comencem els últims 12 quilòmetres de l'ascens. Circulem durant 8 quilòmetres per una carretereta tranquil·la que s'enfila com una serp fins al poble de Llaberia. Just abans d'arribar al nucli ens desviem a la dreta.
 
Tornen a rodar sobre terra. A mesura que ens apropem al cim el camí s'omple de pedres. El terreny abrupte i el vent que hi bufa fa que tinguem algunes dificultats per mantenir l'equilibri. De mica en mica ens apropem a l'esfera blanca construïda al cim de la Miranda. L'última rampa encimentada supera el 20% de desnivell. Amb una mica de sort, el mestral ens donarà l'empenta necessària a l'esquena per poder donar les últimes pedalades.
 

Radar de Llaberia

Hem arribat a una de les finestres més privilegiades que podem obrir per contemplar gran part del Camp de Tarragona. Als nostres peus veiem pobles com Colldejou, Vilanova d'Escornalbou o Mont-Roig. Podem resseguir amb la vista el dibuix del Cap de Salou i tot el Golf de Sant Jordi. Ara comencem a entendre perquè van triar aquest punt per construir un dels tres radars meteorològics de Catalunya que ens ajuden a preveure les precipitacions. Tecnologia punta que contrasta amb aquesta serra atapeïda de llegendes, d'animals misteriosos com els Dips i personatges històrics com el Carrasclet que van ajudar a forjar la història d'aquesta terra.
 

Tornada

Gran part del recorregut de tornada el farem en descens i rodant en pla. No comporta cap dificultat més enllà del desgast que anirem acumulant a les nostres cames. És una ruta atractiva però exigent que s'aproxima als 100 quilòmetres i supera els 1.500 metres de desnivell.
 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Recupera aquest i altres articles a biketirant.wordpress.com

A

També et pot interessar