Foto: 

Cedida
Marc Moncusí

Marc Moncusí: "La música clàssica no és ni tan dura ni tan elitista com sembla"

L'Associació de Concerts de Reus programa música clàssica al territori
Arnau Martínez
,
16/10/2018
Música
Beethoven, Wagner o Mozart. Òpera, orquestra o cambra. La música clàssica és ben diversa, però sovint s'ha associat a un tipus de sector social determinat i s'ha allunyat de moltes persones. Des de fa gairebé 100 anys, l'Associació de Concerts de Reus programa diversos concerts de música clàssica d'octubre a maig a la ciutat I a l'auditori Josep Carreras de Vila-seca. Aprofitant l'avinentesa, hem parlat amb el director artístic del certamen, Marc Moncusí.
"La quantitat no significa que hi hagi bona qualitat. Sempre opto per una quantitat equilibrada, justa i correcta"

- Com sorgeix la programació de l'Associació de Concerts de Reus?
L'Associació de Concerts de Reus la van fundar l'any 1921 els pro homes de Reus per poder gaudir de la música clàssica. Aprofitaven els grans artistes que anaven a Barcelona per portar-los aquí a Reus. Durant la Guerra Civil va haver-hi un impàs de 14 anys i a inicis dels anys 50, es va tornar a posar en marxa.

- Falta programació de música clàssica al territori?
Qualsevol disciplina cultural o artística, com més millor. Penso que no en falta, hi ha activitats a Reus, a Tarragona, el Vendrell... El que sí que s'hauria de posar ordre. La quantitat no significa que hi hagi bona qualitat. Sempre opto per una quantitat equilibrada, justa i correcta.


- Quin és l'estat de salut de la música clàssica?
En general és bo, però cada vegada tot plegat és més complicat. Crec que l'Associació de Concerts de Reus tenim la programació més bona de música clàssica de la província. I si no és la més bona, és la segona més bona. El Camp de Tarragona és una àrea social i cultural molt potent, és la segona àrea metropolitana, després de Barcelona, més important de Catalunya.

- El públic respon?
És complicat. Si volguéssim, ara podríem agafar un avió, anar a París, escoltar l'òpera i demà tornar a estar aquí. Quan es va fundar l'Associació, això era inimaginable. El públic té una oferta cultural sobredimensionada. Has de lluitar contra molts factors i el públic acaba agraint la qualitat de les coses. Ara els seguidors de la música clàssica tenen molt on escollir.

- S'ha pecat al vendre la música clàssica per a un públic determinat, culte?
La música clàssica la gent l'encasella com a música culta, per a un públic d'una posició social determinada. És un error, però hi ha alguns teatres i auditoris que més que anar a escoltar i a gaudir de la música, s'hi va a lluir. És un tòpic que ha perdurat, però que es va perdent. Ara al Liceu pots anar amb texans i vambes, no cal anar de vint-i-un botons.

- S'ha de desacomplexar encara?
Molta gent que no ha tingut tendència a assistir a concerts de música clàssica, té la sensació què "això no és per a mi". No cal ser un erudit ni saber-ne res. És com anar al teatre, al cinema... Es tracta de gaudir de la cultura. Després ja veuràs si t'ha agradat o si repetiràs. La música agrada a tothom i de música clàssica n'hi ha de molts tipus, des de l'òpera, els concerts simfònics, la cambra...

- Com es pot apropar la música clàssica als joves?
És una de les fites d'aquest món: de les associacions, de les orquestres, dels teatres, dels auditoris... La gent jove són els oients del futur i cal tenir-los en compte. Avui en dia es comencen a programar sessions per a nens perquè vegin que la música clàssica no és ni tan dura ni tan elitista com sembla. Nosaltres a partir de la pròxima temporada obrirem una secció educativa per reconduir aquesta situació.

  • imatge de control 1per1

- Cap a on ha d'evolucionar la música clàssica?
L'evolució la porten els creadors. Els grans compositors sempre perduraran, se seguirà escoltant Mozart, Wagner o Beethoven. També és obvi que han d'haver-hi creadors perquè si no es perdria tot plegat. El públic marca les tendències, si la gent no va a escoltar música clàssica, deixarà d'existir.

- En dues temporades celebreu el centenari, com serà?
Ja enfoquem la programació pensant en el centenari que serà l'any 2021. La Camerata XXI és la nostra orquestra resident i la volem impulsar. L'any vinent encetarem aquesta part educativa que parlàvem i l'any 2020-21 evolucionarem encara més.

A

També et pot interessar