Jump to navigation
L'electrònica pop de TWIN és una de les propostes que arribaran del País Valencià | Foto: Cedida1. Aposta per l'enfocament de gènereLa programació artística, seleccionada per Martí Marfà, director artístic de la FiM, torna a reforçar l’aposta per la necessària feminització de l’escena musical, amb un 65% de la programació amb propostes formades o liderades per dones. "Vam tenir claríssim que havia de tenir un marcat accent femení, perquè l'escena estava molt masculinitzada. Volem donar-li la volta a això" diu Marfà. "Perquè les fires són prescriptores per altres festivals i podem contribuir a capgirar aquesta situació" afegeix. "També en el programa professional, hem intentat prioritzar l'escena femenina". Amb un total de 10 estrenes o preestrenes, la FiM acollirà propostes musicals emergents i familiars de tot el territori català, a més d'incorporar aquest any dues propostes vinculades a les Illes Balears (Maria Jaume i Maria Hein) i dues al País Valencià (TWIN i la companyia De_Paper amb l'espectacle 'Miranius'). També s'estrena el Segell Km0 com a distintiu de les propostes procedents de Vila-seca i el Camp de Tarragona.
El jazz i la poesia arribaran de la mà de Raquel Herreros, entre altres | Foto: Cedida2. Música emergent i d'estils molt variatsMartí Marfà, valora positivament el fet de recuperar la fira l'any 2021. "Recuperar la FiM el 2021 va resultar un encert, a jutjar per la càlida resposta del sector i del públic. El segment emergent es troba en un moment creativament molt actiu i interessant, però no troba prou espais d’exhibició. En contrast, a l’escena musical familiar el creixement de la demanda i l’exigència del públic requereix més propostes i garantir-ne la qualitat. Des de la FiM treballem per acollir, incentivar i projectar la creació en aquests dos segments, que constitueixen el substrat de l'escena musical d'avui i sobretot de demà". Amb una aposta ferma per les músiques urbanes, trobem artistes com ara Sofía Gabbana, Pol Bordas, Doble & Hug Sound ft. Basement Band o a Alba Morena, que es situa a mig camí entre el flamenco, els ritmes urbans i la música electrònica. També presentarà el seu nou treball Xicu, una de les promeses del bedroom pop català, així com Ariox i Galgo Lento, que estrenen per primera vegada el seu espectacle conjunt.
Com abanderats del so indie-pop trobem a Angeladorrrm o a Gáldrick, dues de les propostes que pre-estrenaran a la FiM els seus treballs, encara sense publicar. River Omelet aposten per un indie-folk envoltat d’harmonies vocals i pinzellades experimentals. Amb un nom que comença a ressonar, Maria Jaume estrenarà el seu nou àlbum, en el qual deixa enrere l’etiqueta folk, per endinsar-se en el pop. En el panorama de cançó folk i d'autor hi ha projectes com els de la Maria Hein, Raquel Lúa o Maio, tres propostes que barregen sense prejudicis tota mena de referències. Tal com fa Joana Dark, que reinterpreta cançons tradicionals per tal d’adaptar-les als sons electrònics més contemporanis. TWIN també utilitza l’electrònica per vertebrar la seva proposta de pop minimalista i elegant. Noms com el de Raquel Herreros, Clara Gispert, Grabu, Whale Trip i Joan Claver Trio encapçalen els espectacles amb un tarannà més jazz, amb totes les seves versions, d’allò més clàssic a l’experimentació avantguardista. L’escena més festiva queda representada amb la participació de la techno rumba de Habla de mí en presente, el rock festiu de KM.0 i el pop rock desenfadat de Dan Peralbo i El Comboi, flamant guanyador del Sona9 2021.
L'Orchestra Fireluche presentarà un espectacle de petit format | Foto: Cedida 3. Música familiarAl planter d’espectacles musicals familiars i per a tots els públics trobem dues propostes joves consolidades, com les de Ginestà o The Tyets, que per primera vegada s’endinsen en el format familiar. La companyia La Tresca i la Verdesca van participar a l’edició anterior per presentar el procés de creació de Maquinaigües i enguany tornen per estrenar l’espectacle ja acabat. Entre les propostes per als més petits i més petites trobem 'La Nana i l'avi Papet van de concert!' de la companyia Creixendo, l’espectacle de música clàssica 'Ba Ba Bach!' de Cia Com sona o els paisatges sonors de La Curiosa i el seu espectacle 'Sona la llum!'.
La companyia De_paper presentarà 'Miranius', una funció que barreja música tradicional i eletrònica. December Quintet utilitzarà la música jazz com a entreteniment de petits i grans, així com Cascai Teatre i Girona Jazz Project, que repassaran la història del jazz mitjançant les cançons de Duke Ellington. De la mà d’Orthemis Orchestra presenciarem un concert de música clàssica gens convencional, flamant guanyador d’un Premi FETEN 2022, entre altres reconeixements internacionals. Ual·la! ens porta '¡PLAY!' un espectacle únic amb la tablemusic com a gran protagonista. L’Orchestra Fireluche també presentarà un espectacle fet a mida per la FiM, uns microconcerts en un microespai sense micro. Lali Begood ens farà cantar i ballar amb el ritme pop de 'El Jardí Secret' i també podrem gaudir de l’espectacle 'Songs of Hope' de Veus - Cor Infantil Amics de la Unió, una de les corals infantils catalanes amb més reconeixement internacional.
4. El castell de Vila-seca com a ubicacióEl Castell de Vila-seca tornarà a ser l’epicentre de la FiM, acollint gran part de l’activitat musical i professional. A banda d’aquest emplaçament patrimonial únic de la ciutat, també es podran veure i escoltar les diferents propostes artístiques a altres espais i equipaments, com ara el Parc de la Formiga, l’Auditori Josep Carreras, la sala Alcalde Josep Malapeira i el teatre El Centru. Com a novetat, enguany s’estrena un espai singular, el Magatzem Cal Perera, el darrer magatzem i trencadora d’avellanes en actiu de Vila-seca. Hi haurà un total de set escenaris pels quals desfilaran totes les propostes artístiques escollides per a aquesta edició. Pel que fa a les novetats, també han volgut establir col·laboracions amb les Balears i el País Valencià.
Web FiM