Martí Marfà

Foto: 

Alex Rademakers
Martí Marfà

Martí Marfà: "Intentem que hi hagi una majoria de propostes liderades per dones"

Parlem amb el director de la fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca que encara una nova edició del 4 al 7 de maig
Surtdecasa Camp
,
04/05/2023
Música
La FiM, fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca, encara una nova edició del 4 al 7 de maig, ampliant un dia més la seva durada i posicionant-se com a cita professional referent del sector musical a Catalunya. Sota el lema 'On tot comença', la FiM Vila-seca ha programat per a la seva 19a edició, 42 propostes musicals que faran fins a 52 actuacions a 8 escenaris de la ciutat tarragonina. Segons explica el seu director, Martí Marfà, a la secció emergent, s'ha apostat per noms desconeguts, s'han acollit propostes innovadores i s'ha donat espai a escenes musicals invisibilitzades. A la secció familiar i tots públics, s'han començat a assajar fórmules de suport a la creació, s'han programat formacions amb músics molt joves i s'ha apostat per companyies noves. La FiM Vila-seca 2023 renova el seu compromís amb la feminització dels escenaris, amb un 65% de propostes liderades o formades per dones. I a més, aquesta edició inclou propostes formades per persones no binàries i per persones racialitzades. Hem parlat amb Marfà perquè ens destaqui les línies mestres de la programació.

També et pot interessar

Més presència d'activitats al carrer i espais insòlits
"Enguany, hem estat capaços enguany de facilitar un seguit d'activitats paral·leles al voltant de la programació oficial, amb molt de component quilòmetre zero i de carrer" assegura Marfà. "Hem assolit un cert posicionament en el sector, ja que hem tingut moltes inscripcions a la Fira, fet que vol dir que la gent ho tenia ben marcat al calendari" diu el director. L'epicentre de la FiM és el castell de Vila-seca amb els seus escenaris i jardins, al que se li sumen el celler de Vila-seca, un nou equipament que s'ha inaugurat aquest any a Vila-seca,i que és un antic celler cooperatiu convertit en espai escènic. També hi ha l'Auditori Josep Carreras; el Parc de la Formiga i s'ha habilitat un escenari off a la Plaça Voltes. "L'any passat vam descobrir un espai molt singular, l'últim magatzem i trencadora d'avellanes en actiu de Vila-seca, pensat per programar propostes de petit format d'aforament reduït amb una màxima proximitat amb els artistes" ha relatat Marfà.

  • imatge de control 1per1

Més presència femenina i originalitat
"Hem rebut prop de 600 propostes, i d'aquestes 600, enguany n'hem seleccionat una quarentena" explica Marfà. "El coll d'ampolla és molt estret, i llavors, és una feina complexa i dolorsa, perquè hi ha moltes propostes de qualitat que, inevitablement, queden fora" ha explicat. Els criteris són la qualitat artística, l'originalitat i el potencial de projecció que tenen les propostes, a més d'apostar per persones no binàries o racialitzades. "Són propostes que estan en els inicis de la seva trajectòria i que encara no han fet el salt a l'escena professional" assegura Marfà. "Actualment hi ha dos grans estils, l'escena de la música urbana i l'escena de la música pop". També s'apliquen criteris de diversitat pel que fa als estils, i també al gènere, a les procedències i als formats. "Intentem que hi hagi una majoria de propostes liderades per dones" clou. A la secció familiar, el primer espectacle familiar d'El Pony Pisador i l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya amb la secció juvenil són els plats forts de l'edició. "És una proposta de repertori entre Amèrica i Catalunya" diu Marfà. A la secció emergent, com a propostes desconegudes, Marfà destaca la pianista Miranda Fernandez, una pianista molt jove que lidera un projecte de flamenc. I Uxue que explica que és una artista autodidacta que ara estrena el seu primer disc a la FiM, i que és "un terratrèmol escènic".

Més informació: 

Web FiM
Instagram FiM
Facebook FiM

A

També et pot interessar