jornades llibertat

Foto: 

Arnau Martínez
Joan Masdéu i Juantxo Skalari

Els músics del Camp de Tarragona canten a la llibertat d’expressió

Reus acollirà unes jornades per la llibertat d’expressió per defensar els músics encausats
Arnau Martínez
,
23/05/2018
Música
Reus serà l’epicentre, aquest dissabte, de diversos concerts per la llibertat. A la plaça de la Farinera es trobaran diversos músics del Camp de Tarragona per recaptar diners que es destinaran a la plataforma 'No callarem'. Al migdia, a la Palma, els Avis i Àvies per la Llibertat han muntat un dinar amb actuacions musicals i al vespre artistes de tot el principat actuaran al parc Sant Jordi per reivindicar la llibertat dels presos polítics. A Surtdecasa.cat ens fixem en el primer de tots i parlem amb dos dels organitzadors, Juantxo Skalari i Joan Masdéu.
“És la política de la por i de l’esglaiament”, valora Masdéu. “La democràcia que hem tingut ha servit fins que l’hem hagut d’utilitzar de veritat”, acaba.

“Feia falta que els músics de la zona tinguessin una trobada perquè és un atac als músics en general”, diu Juantxo Skalari. Parla dels casos dels rapers Pablo Hasél i Valtonyc, denunciats per calúmnies i injúries a la corona. Per ells i per l’estat de manca de llibertat d’expressió actual, els músics del Camp de Tarragona han organitzat unes jornades per reivindicar aquesta llibertat i, al mateix temps, recaptar diners. La plataforma 'No callarem' va néixer a Barcelona i és on es destinaran els diners, encara que els camptarragonins volen ser una secció territorial pròpia i s’autoanomenen ‘Gent del Camp – No callarem’. Es farà un vermut al migdia i un dinar. La caixa que es faci a la barra també anirà a la guardiola solidària.

“El músic sempre té una vocació de col·laboració. Aquest cop defensem la llibertat d’expressió en general, però posem èmfasi en la llibertat d’expressió del mateix músic”, apunta  Joan Masdéu. S’han unit diversos artistes i amb estils molt diferents. De ben segur que alguns ni es coneixen o hi tenen poca afinitat, però han aconseguit agrupar-se. “Els músics sempre hem defensat un munt de causes, hem fet concerts per desenes d’històries. Aquesta vegada, per primer cop, ens defensem a nosaltres mateixos que és una cosa que sempre he trobat a faltar”, valora Juantxo.

La idea de trobar-se va sorgir del mateix Juantxo Skalari i del raper Fetitxe 13, després han anat ampliant els col·laboradors: Nil Garcés, Cultrum, Carles Ribas d’Islandia Nunca Quema o Terra ferma. Els concerts començaran a les 11 hores i s’allargaran fins a les 22 hores. “És una primera ocasió per col·lectivitzar-nos els músics del Camp”, explica l’excantant dels Whiskyn’s. “És un punt de partida per poder fer coses a partir d’això”, afegeix.

Els músics cantaran a la llibertat. “Engarjolen a un tio per dir el que pensa”, manifesta un sorprès Masdéu. Segueix Skalari: “Els tanquen per una cançó. Una cançó és un art, tu què saps el que pensa realment?”. “És un context de repressió general extrapolada a tots els àmbits”, apunta el músic reusenc. “Fa uns anys ni s’hi haurien fixat, però la cançó és una cosa que col·lectivitza a molta gent i volen anar a tallar-ho de soca-rel”, afegeix. “Per aquesta regla de tres, als anys 80 quantes bandes haurien acabat a la presó?", es pregunta el Juantxo, “hi havia una banda que es deia Me Cago en Dios, MCD”, recorda, “és surrealista”, hi torna.

“El problema és l’ambient que s’està creant”, comenta el cantant basc. Explica una anècdota amb la seva filla. Mentre anaven amb cotxe, a la ràdio han dit la notícia de l’ingrés immediat de Valtonyc a la presó i Juantxo li ha explicat les jornades que estan organitzant. La resposta de la filla d’11 anys: “Que vols que et fiquin a la presó?”. “És la política de la por i de l’esglaiament”, valora Masdéu. “La democràcia que hem tingut ha servit fins que l’hem hagut d’utilitzar de veritat”, acaba.

A

També et pot interessar