Jump to navigation
Dissabte
30 novembre 2024
Camp de Tarragona
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Refree: "Els artistes no hem de perdre mai una actitud punk"
El músic presenta el disc 'Nova Creu Alta' diumenge 26 al Cafè Metropol de Tarragona
David Fernàndez
,
23/01/2014
Música
És un dels grans i per això val la pena seguir-li la pista faci el que faci. Amb ‘Nova Creu Alta’ (El Segell del PS), Refree tira per l’elèctrica i també fa més evident una mala llet que fins ara quedava més amagada. Raül Fernández necessitava canviar de registre, explicar com veu el que l’envolta i fer un pas més, encara que intentar-ho li causés alguna crisi artística existencial. Diu que s’avorreix fent una sola cosa i per això necessita produir altra gent. Sílvia Pérez Cruz, Kiko Veneno o Els Pets són alguns dels artistes que han passat per les seves mans. Va acabar l’any fent la gira
Primavera Sound Touring Party
i ara, ell i banda, comencen la gira de presentació d’aquest ‘Nova Creu Alta’. Diumenge 26 seran al Cafè Metropol de Tarragona de la mà d’
Anima’t
Serveis Culturals
.
- Vas plantejar-te fins i tot treure les cançons de ‘Nova Creu Alta’ amb un altre nom al marge de Refree. Tant creies que s’escapava de la teva música?
No ho sé, jo penso que sí és diferent... Vaig tenir un moment de dubte però la gent del Primavera Sound amb la que he tret el disc em van dir que tampoc s’allunyava tant del que estava fent. Jo veig els dos costats, per una banda sí que reconec la meva cal·ligrafia i possiblement a qui li agraden els altres discos també li agradarà aquest però ara el vestit és bastant diferent a nivell d’arranjaments. Veig moltes diferències, per exemple, amb ‘Matilda’, el meu anterior disc. Allà hi havia moltes veus, moltes melodies i molts contrapunts; ara en canvi la cosa és més direccional i potser menys oberta. També ho he notat a l’hora de triar les cançons dels discos vells que ara recuperarem als directes.
-
T’ha costat molt escollir i adaptar el repertori?
Encara estem en el procés d’anar adaptant les cançons perquè fins ara a totes les actuacions que hem fet dins la gira Primavera Sound Touring Party, només teníem una hora i fèiem les cançons que hi ha al disc. És ara quan m’he trobat amb aquesta tessitura d’haver de triar cançons velles i arranjar-les. Però està bé perquè pot ser un al·licient per la gent que ja les ha sentit en directe abans.
-
I perquè ha estat ara aquest canvi, què ha passat?
Ha estat una cosa progressiva, les cançons han anat tirant cap aquí. Potser perquè tocava amb la Sílvia Pérez Cruz amb un so molt acústic, necessitava treure aquesta força, aquest
punch
.
- Les lletres són més fosques i introspectives de l’habitual...
Abans les lletres eren més "toves", per dir-ho d’alguna manera. Eren més costumistes i ara són més en primera persona. Amb la música és diferent però amb les lletres jo només ho sé fer d’una manera: m’assec i deixo que em portin i que em vagin venint coses. I al final és quan acabes veient cap a on tira el disc. A nivell de lletres, ‘Nova Creu Alta’ és un disc més sec però n’estic molt content.
-
La majoria de grups de pop acostumen a fer lletres fàcils que s’escapen de l’actual context que estem vivim. Tu en canvi sí que n’has volgut parlar...
És que no pots escapar del que estem vivint. Si aquest disc fos instrumental crec que d’alguna manera també reflectiria el que està passant perquè no puc escapar del que sóc. Un dia estava en un sopar amb amics i dels que érem a la taula, la meitat no tenia feina i de l’altra meitat que sí que en tenia, n’hi havia molts que estaven amb ERES i històries d’aquestes. No sé donar-li l’esquena a aquesta realitat.
-
Musicalment l’actitud tira més a la que tenies quan vas començar amb
Corn Flakes
. Potser en un moment com l’actual has tingut la necessitat de mirar cap als orígens?
En aquest disc han sortit moltes coses. La guitarra elèctrica et pot recordar a Corn Flakes, que és amb qui vaig tocar fa molts anys, però bàsicament el que hi ha és una mateixa actitud. Una actitud punk que crec que els artistes no han de perdre mai, i que em penso que tot i fer altres estils sempre he mirat de conservar. Em refereixo a no conformar-se, a buscar nous territoris... Bé, ja saps de què et parlo...
-
I en directe, també tenies ganes de deixar-te anar i d’accentuar aquesta actitud?
‘Nova Creu Alta’ és un disc que vaig gravar tot sol, no perquè me les vulgui donar de pretensiós sinó perquè va anar així. Quan l’estava composant ja pensava molt en la gent que l’acabaria tocant en directe. M’imaginava aquell
sinte
tocat pel Xavi (Lloses) o aquelles guitarres en mans del Nico (Roig)... És un disc per ser tocat en directe i per passar-s’ho bé tocant-lo. Manté la llibertat que sempre hi ha hagut amb Refree però al mateix temps té punts de rock dens.
-
T’hem sentit dir que no fas discos fàcils però tot i així arribes a la gent i tens un públic fidel...
Poso en dubte de si arribem a la gent perquè al cap i a la fi sóc un projecte minoritari. Fas un concert i venen 200 o 300 persones i ja pots estar content. I no em queixo, eh? Ja m’està bé, no estic disposat a sacrificar res. La gent que em segueix ja sap que m’agrada anar canviant. A vegades perds gent pel camí a qui no li agrada determinat disc però per sort també hi ha molta altra gent que se suma.
-
Amb aquest disc t’estrenes amb El Segell del Primavera. Com ha anat això?
Va ser una cosa d’aquestes que passen. Com et deia, jo va arribar un moment que estava preocupat perquè no veia clar que el que estava fent encaixés molt amb Refree i tampoc amb el segell amb el que estava, Marxophone. Llavors la gent del Primavera em van dir que estaven creant una nova companyia adreçada més a grups de rock i tal. Encara que a priori no creien que els quadrés el que jo estava fent amb la seva filosofia, quan van sentir els nous temes ens vam acabar de decidir.
-
També amb la gent del Primavera has participat al Reality que s’ha fet durant la gira Primavera Sound Touring Party...
Sí, li van posar aquest nom que té certes connotacions però jo diria que més aviat és com un documental. Va ser una iniciativa amb la que ens vam trobar perquè s’adreçava a tots els grups de la nostra discogràfica i ja ens va estar bé fer-la. Em van preguntar si ens molestava que ens gravessin i jo els vaig dir que per mi no suposava cap molèstia. Així la gent també es fa una idea de tot el que hi ha darrere d’una gira i que no tot és tan bonic ni tan fàcil. És una altra d’aquelles coses que passen perquè han de passar.
- A l’hora de produir has treballat amb la Sílvia Pérez Cruz, Els Pets, Kiko Veneno... Igual com amb Refree t’agrada tastar diversos estils quan produeixes i per això valores que t’arribin propostes tant diferents a l’hora d’acceptar-les?
Treballar amb gent d’aquest calibre sempre és un gran al·licient, si les cançons són bones és clar. A més tots els noms que has dit són gent a la que admiro com a compositor, per tant és tot un plaer treballar amb artistes d’aquesta envergadura, s’aprenen moltes coses. I sí, ara estic molt il·lusionat perquè faré una cosa ben diferent amb la Rocío Márquez, una jove cantant de flamenc que té un talent brutal i que pinta que serà una de les grans d’aquest gènere. És flamenc pur però em motiva poder-li donar la volta i experimentar.
- El teu treball demostra que a nivell musical ets un cul inquiet. Tens altres cançons aparcades al calaix perquè creus que no encaixen amb Refree?
Sí que tinc força cosa i també altres històries que vaig fent. Tinc un projecte amb el Nico Roig que es diu Cargo, i ara estic molt posat amb el nou disc que signarem a duo amb la Sílvia Pérez Cruz i on també hi haurà més guitarres elèctriques.
- Diumenge seràs a Tarragona, on per cert t’hi hem anat veient sovint. Hi tens algun vincle especial?
A Tarragona sempre hi he anat venint molt i a poc a poc hi he anat tenint molts vincles. Ara fa poc hi vaig ser sovint amb el Lluís i el Joan (d’Els Pets), hi tinc vivint la meva germana... M’agrada la ciutat, passejar-hi, anar descobrint coses noves... Fins i tot durant una època, que volia fugir de Barcelona per desconnectar, vaig pensar que Tarragona era una bona opció per anar-hi a viure. Però al final no ho vaig fer, ja es veu. Amb els anys s’ha convertit en una d’aquelles ciutats amb les que no saps ben bé perquè hi tens un lligam inexplicable. Una cosa que també em passa amb València, per cert.
- Finalment, i tal com preguntem a tots els nostres entrevistats, què t’agrada fer quan surts de casa?
A mi m’agrada molt sortir de casa amb bicicleta. Tinc una bici plegable, em va molt bé i l’aprofito molt. A més visc prop del Parc Güell i m’agrada molt baixar a Gràcia i fer vida de barri: anar a saludar coneguts, a un restaurant on hi ha gent que coneixes, a saludar els de la botiga...
Com sempre, al Raül també li hem preguntat les seves cançons de capçalera. Se les ha pensat i al cap d'una estona ens ha enviat un correu dient que aquestes són les que ara escolta...
--
Refree
Diumenge 26 de gener a les 20:00h.
Cafè Metropol, Tarragona
A
També et pot interessar
Foto:
cedida
Els 5 imperdibles del 7è Festival En Veu Alta de Pradell de la Teixeta
Foto:
Raimon Molinari
Meritxell Gené: "Les dones encara tenim molt per reivindicar, i la cançó i la poesia són eines per desvetllar consciències"
Foto:
Museus de Reus
Les 5 activitats més destacades del Dia Internacional dels Museus al Camp de Tarragona
Foto:
Eugeni Prieto
Raquel Moron: "Volem seguir treballant la idea de l'art com a vivència"
Foto:
Cedida
Els 7 imperdibles del Festival de Màgia de Torredembarra
Foto:
Surtdecasa
Els 10 imprescindibles del Festival Internacional de Dixieland