Fira de la Llenega

Foto: 

Cedida

Cardona ret homenatge a la llenega

El 27 d’octubre, el municipi celebra la 27a edició de la fira dedicada a aquest bolet típic de la zona
Judit Monclús
,
17/10/2019
Fires i festes
Comença la temporada de bolets i Cardona posa en valor la llenega, un dels més apreciats i típics de la zona que caracteritza el seu territori i la seva cuina. Si voleu sortir del radi d’acció del rovelló i descobrir més coses sobre la llenega i perquè està vinculada a la tradició culinària de la Catalunya Central, no us podeu perdre la 27a Fira de la Llenega de Cardona. Us expliquem què hi trobareu.

La llenega és un dels bolets amb més importància i tradició a la Catalunya Central, especialment al Bages i al Solsonès. Té el barret de color fosc i viscós, i unes làmines blanques, espaiades i gruixudes, amb un peu també blanc i gruixut. “És el nostre bolet més representatiu, el que més surt al nostre territori. És molt diferent als altres i està molt bo escalivat o estofat amb vedella, com feien les nostre iaies”, explica Jordi Prat, del restaurant La Cuina del Ganxet de Cardona.

El diumenge 27 d’octubre, Cardona acull la 27a edició de la Fira de la Llenega, una jornada farcida d’activitats que tindran com a protagonista aquest bolet tan apreciat en la cuina de la zona. És per això que, entre altres activitats que s’hi organitzaran durant el dia, es posaran en valor restaurants, cuiners locals i productors agroalimentaris del territori que cuinaran propostes culinàries i oferiran tastos a partir de la llenega. Serà pels volts del migdia i fins a les 14h a l’espai gastronòmic del Passeig de la Fira. Les degustacions de les propostes amb llenegues que s’hi presentin aniran acompanyades de les seves corresponents receptes que els tastadors podran emportar-se a casa. “Des de La Cuina del Ganxet, per exemple, mirarem de fusionar per fer coses diferents. Tenim al cap muntar un plat de crema de carbassa amb coco, gingebre, cúrcuma i llenegues. Volem introduir productes nous que tenim, com el coco, i que ho lliga tot molt bé. Així, les receptes que els visitants recullen quan venen a fer el tast, les poden fer fàcilment a casa”, assenyala Prat.

  • imatge de control 1per1

A la Fira de la Llenega, però, s’hi pot degustar aquest bolet emmarcat en la cuina tradicional, ja que s’aposta per les arrels, però també en receptes de cuina innovadora i sorprenent. “De fet, ara la introduïm molt en cru, com en carpaccios i amanides. També muntem cremosos i croquetes, com la que nosaltres fem de rap amb llenega, o ous en cocotte amb llenegues, que no els podria muntar amb cap altre bolet que amb aquest, per l’amorositat que dona al plat”, apunta Prat, que també assenyala que la llenega marida molt bé amb verdures elaborades de diferents maneres i que es pot fer un lloc dins la cuina vegana.

Mercat i festa
La llenega és la protagonista d’aquesta emblemàtica fira que omple Cardona a finals d’octubre. Per això, des de bon matí, a la plaça del mercat s’hi podran comprar llenegues i altres varietats de bolets. En diferents carrers i places de la vila, a més, hi haurà parades d’artesans i es podran degustar productes artesanals, com ara bolets confitats, codonyats, formatges i embotits. Tot, ben acompanyat per la música folk del grup El Toll. La Plaça de la Fira de Dalt, en canvi, serà l’escenari d’una exposició de diferents bolets del país i de dos concursos als quals els assistents s’hi podran inscriure a partir de les 9h del matí: el de llenegues –amb premi a la més gran i al bolet més original– i el de tapes de bolets. I a partir de les 10h, a la plaça Santa Eulàlia hi haurà espai de tast gastronòmic, promoció dels productes locals i del comerç de Cardona. A partir de la mateixa hora, els visitants també es podran apuntar a les visites guiades pel centre històric de la població.

Els més petits de la casa també tenen el seu espai a la fira amb la 13a edició del festival infantil Tocats del Bolet. Concursos, atraccions i espectacles configuraran aquesta part de l’agenda que servirà per introduir els infants en l’apassionant món de la micologia de la manera més divertida.
 

Més informació: 

A