A cel obert

Foto: 

Cedida
Imatge del col·lectiu participant

"Podem crear espais que no podrien existir com a construccions permanents"

El festival A Cel Obert se celebrarà del 2 al 4 d'octubre a Tortosa
Anna Zaera
,
30/09/2015
Arts
Aquest dies estan en ple procés de muntatge de la seva instal·lació al pati del Palau Montagut, aquest edifici modernista que des dels anys vuitanta acull la seu de la Comunitat de Regants, i que després de l'enderroc de part de la façana fluvial tortosina, queda dempeus mirant al riu des de l'altra banda de la Rambla Felip Pedrell. Entre els col·lectius participants al festival d'intervencions efímeres A Cel Obert, l'únic representant de les Terres de l'Ebre és l'arquitecte jesusenc Marc Ferrando que presenta l'obra 'Retalls d’ombra', feta amb col·laboració dels seus companys de Màster, Marc Anglada de Ciutadella de Menorca; Marina Morey de Palma de Mallorca; Diego Morillo de Bogotà i Laura Ronquillo de Cerdanyola del Vallès. Després d'acabar els estudis, on van treballar junts en un exercici que consistia en una intervenció efímera en un pati, van decidir presentar-se al certamen tortosí i van resultar seleccionats, entre les sis propostes elegides. Els membres del grup han volgut reflexionar sobre la seva obra i sobre la necessitat d'apropar el patrimoni del Nucli Antic tortosí als ciutadans.
"La idea va sorgir d'una visita al Delta. Durant la pluja d'idees vam recuperar les fotografies que havíem fet i ens vam fixar en les tonalitats del paisatge, pensant en com utilitzar-les en un espai acotat i acollidor"

- Per què els arquitectes s'interessen per les escultures efímeres?
Perquè l'arquitectura té també una vessant artística, i aquest tipus d'elements poden servir com a laboratori per a experimentar amb diferents idees. Podem crear espais que no podrien existir com a construccions permanents.

- Creus que aquests festivals serveixen per apropar l'arquitectura a la gent i vincular-la més a l'art?
Sí. Permet visitar edificis emblemàtics que no coneixem per dins. La intervenció artística ajuda a potenciar-les.

- Què creus que significa el festival 'A cel Obert' per a Tortosa?
La recuperació d'espais poc útils per a la ciutat, tal i com passa en la majoria del Nucli Antic. Aquest fet ens fa pensar que s'hauria de replantejar el futur d'aquest barri.

- Com explicaríeu la vostra intervenció?
La nostra intervenció consisteix en convertir el Palau Montagut en un espai habitable mitjançant una estructura que suporta unes teles amb els colors del Delta. Com es tracta d'un pati bastant obert, definim l'espai amb un tendall de colors que crea ombres. Tota la instal·lació es crea amb materials senzills: roba i corda. Per emfatitzar la idea que el pati es converteix en un espai habitable i més confortable, hi posarem unes cadires per a que els visitants s'hi puguin quedar una estona.

  • imatge de control 1per1

- Quin va ser el procés creatiu entre els membres del grup?
La idea va sorgir d'una visita al Delta. Durant la pluja d'idees vam recuperar les fotografies que havíem fet i ens vam fixar en les tonalitats del paisatge, pensant en com utilitzar-les en un espai acotat i acollidor. Al final, va resultar en un sostre lleuger de colors. Vam voler mantenir la proposta amb elements senzills. Per exemple, l'estructura s'ha resolt amb nusos amb la pròpia corda, perquè creiem que el paisatge del Delta és autèntic i bell sense elements artificials.

- El motiu d'enguany és 'el color'. Com reflexioneu sobre aquest tema en el vostre projecte?
Malgrat que el color fos el tema, no vam voler utilitzar qualsevol color o barrejar tonalitats. Ens hem centrat en quatre colors concrets, que per a nosaltres representen el Delta de l'Ebre i els seus paisatges. A més, creiem que la situació del pati, amb les seves vistes privilegiades cap al riu, encaixen molt bé amb les tonalitats triades. En definitiva, portem el paisatge del Delta a l'interior del pati mitjançant els colors.

- Quines característiques arquitectòniques us han sorprès més o us semblen més interessants del Palau Montagut?
Per una banda, com l'edifici no té un caràcter tan monumental ni un estil tan marcat com altres dels edificis del festival, aquest fet ens ha deixat més llibertat per a fer la nostra proposta. Per l'altra banda, com el pati no està tancat pels quatre cantons, ens hem trobat amb les seves bones vistes i la relació amb el carrer. Això és un aspecte interessant d'aquest pati, però també redueix l'efecte sorpresa de la instal·lació, ja que la gent pot seguir el procés de muntatge des del carrer. En l'aspecte més tècnic, les baranes dels balcons i la tanca del carrer ens han donat un bon suport per a l'estructura del tendall.

  

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar

Comentaris

imatge de marcari

Felicitats!!!!! a tots els membres d'aquest projecte, projecte encantador,sencill, fresc, bell, natural i molt nostre tal com diu l'entrevistat, un projecte fet amb emocio i entusiasme i es nota nomes veure'l. Endavant i sort!!!!