Bouesia

Foto: 

Cedida
Acció de Marc Sempere i Maria Arnal a la Bouesia de 2015

La Bouesia porta a l’extrem l’antropofàgia i proposa menjar-se el Delta de l’Ebre 

Acompanyaran la proposta Grahan Bell, Roman Aixendri, Mireia Andreu, Jaume Martínez, Miquel Àngel Marín i Rafel Tormo
Surtdecasa Ebre
,
27/10/2016
Arts
El Festival d’Acció Poètica Bouesia, que es troba en procés d’auto-extinció, arribarà el proper diumenge 6 de novembre a Lo Pati- Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta, amb una proposta ja anunciada: la de menjar-se literalment el Delta de l’Ebre. De fet, el lema d’aquesta dotzena edició del festival és 'Menjar-se el Delta. Menjar-se Carles Hac Mor. Menjar-se la poesia', un lema amb el qual la Bouesia vol reflexionar sobre el canibalisme ancestral i també sobre si el fet de menjar-se objectes pot representar també un acte d’antropofàgia. “L'espècie humana i les coses sembla que hagin entrat en un procés de dissolució, en el qual l'ésser humà s'ha convertit en cosa i la cosa s'ha humanitzat”, apunta Rafa Tormo, codirector juntament amb Miquel Àngel Marín d’aquest festival.
“El Delta és molt més que un espai natural i turístic i reduint-lo a una marca turística s’estan deixant de banda les seues potencialitats de territori encara per transformar” diu Tormo

El Delta de l’Ebre és un espai natural amb una forta càrrega simbòlica per a la Bouesia, un espai fràgil guanyat al mar després de dècades d’esforç col·lectiu dels seus habitants i del qual la Bouesia n’ha sabut explorar les potencialitats creatives. “El Delta és molt més que un espai natural i turístic i, reduint-lo a una marca turística, s’estan deixant de banda les seues potencialitats de territori encara per transformar”, afegeix Tormo. Concretament, l’acció del diumenge a Lo Pati proposa menjar-se una maqueta comestible gegant del Delta, elaborada amb el suport de forns i empreses del sector alimentari d’Amposta amb productes de la terra. “Serà una manera de menjar-nos a nosaltres mateixos”, assenyala per la seua banda l’altre codirector del festival, Miquel Àngel Marín.

En l’acció antropofàgica intervindrà l’artista escocès-valencià Graham Bell Tornado, que explora el concepte de ritual i que en el cas de Lo Pati muntarà una mena de bacanal antropofàgica amb elements de cabaret. 'Performance deltofaga' és la proposta de Mireia Andreu, Roman Aixendri i Jaume Martínez, que inclourà recitació de textos i música. També musicada serà l’acció de Miquel Àngel Marín 'Dadà té fam'. Marín aprofita que enguany se celebren els 100 anys del Dadaisme per fer una reflexió sobre qui es menja el Delta, “el mar o la religió turística”. Finalment, Rafel Tormo presentarà la seua 'Implosió Impugnada 25 Antagonisme agònic', amb una acció des d’on convertir el conflicte en espai on quede suspès el consens i s'evidencien els llocs comuns compartint espai simbòlic. Es tracta de propiciar un espai des d'on actuar com intrusos, forçant als camps allí convocats per anar una mica més enllà. Una peanya de fusta i uns acompanyants mai convocats portaran la representació del Delta a un viatge intestinal i poc racional que a la fi no deurà res a ningú; a ningú.

  • imatge de control 1per1

Paral·lelament, el cap de setmana següent, la Bouesia prepara una nova acció dins la Tardor Literària de Tarragona. Així, el dissabte 12 de novembre hi haurà l’acció 'Menjar-se Carles Hac Mor' al Mercat Municipal de Tarragona. Es passejarà un pastís gegant amb la figura de l’infrapoeta, que els assistents acabaran fagocitant. Es tracta d’una acció produïda pel Centre d’Art Teler de Llum de Tarragona.

 

A

També et pot interessar