'Braguino' de Clement Cogitore

Foto: 

Cedida
Imatge del cartell de 'Braguino'

Les 10 projeccions imprescindibles de Mónfilmat

'Formentera Lady', protagonitzada per José Sacristán, obrirà el dissabte 30 de juny, la tercera edició
Surtdecasa Ebre
,
02/07/2018
Arts
L’òpera prima de Pau Durà, 'Formentera Lady', protagonitzada per José Sacristán, obrirà el dissabte 30 de juny, la tercera edició del Festival Internacional de Cinema i Paisatge mónFILMAT. Hi estarà present el director del film, Pau Durà, i el productor, David Ciurana. En aquesta edició del festival, que aposta sobretot pel cinema d’autor i per pel·lícules on el paisatge va més enllà d’embolcallar l’acció, sinó que esdevé un protagonista més, s'han programat un total de divuit sessions en sis dies repartits entre el 30 de juny i el 8 de juliol, en les quals es projectaran onze llargmetratges, dos migmetratges i 27 curtmetratges, sense comptar les projeccions del Kino Tarragonik, el certamen de creació audiovisual col·lectiva que se celebra en paral·lel a mónFILMAT.

La majoria dels passis es faran al Casino d’Amposta, excepte la sessió de curtmetratges mónANIMAT, la inauguració i la cloenda que tindran lloc a la plaça de Lo Pati; i el documental 'The Dolphin Man' que es projectarà a l’Oficina de Turisme. Us hem seleccionat els imperdibles, però us recomanem que mireu tota la programació per poder gaudir de bon cinema tots els dies.

1. 'Con el viento'
La pel·lícula de la directora catalana Meritxell Colell 'Con el viento' parla de reconciliacions i d’absències. D’un vida rural que va desapareixent i d’una mare i una filla que es retroben després de molt temps separades. La dansa, el documental i el cinema d’autor s’entrelliguen per mostrar-nos un univers femení carregat de silencis i sentiments soterrats. Una història plena de veritat a la que se’ns fa difícil no connectar. La projecció comptarà amb la presència de la directora.
> Diumenge 1 de juliol, 20h.

2. 'Mimosas'
Estem davant d’una petita joia de la cinematografia recent. 'Mimosas', del director Oliver Laxe, és un diàleg entre Orient i Occident mitjançant la ficció. Una aventura espiritual carregada de poesia en un context paisatgístic embriagador: la serralada de l’Atlas. Segona pel·lícula d’un director procedent de Galícia però resident al Marroc des de fa 10 anys. S’emportà el Gran Premi de la Setmana de la Crítica en el Festival de Cannes de 2016.
> Dijous 5 de juliol, 18h.

3. 'Penélope'
Eva Vila fa una revisió de l’'Odissea' d’Homer. Carmen/Penélope de 97 anys és modista en un poble on espera que algun dia torni Ramon/Ulisses. L’esperar és el punt de partida d’un film en què la terra i d’on venim ens ha de permetre saber qui som. Mite i present dialoguen en un paisatge poderós que proporciona a l’espectador una immersió sensorial on l’espai i el temps semblen aturar-se.
> Dijous 5 de juliol, 20h.

4. 'Caras y lugares'
La veterana i gran dama del cinema francès Agnès Varda (90 anys) i l’artista urbà i fotògraf JR (35 anys) s’uneixen en aquest documental en forma de road movie. La icona cultural que és Varda, interessada en els seus films en la vessant antropològica i sociològica de l’ésser humà, troba en el seu company de viatge un aliat per a conèixer i fotografiar rostres. Film original, entranyable, divertit. Tot un homenatge a l’Art i a l’artista. Millor documental en els Premis Independent Spirit i en el Festival de Toronto.
> Divendres 6 de juliol, 18h.

5. 'The Florida Project'
Un dels films independents més aplaudits de l’any passat. El ‘lloc més feliç de la Terra’ - DisneyWorld (Orlando-USA) - està envoltat de motels on hi sobreviuen els exclosos del somni americà. Des de la mirada innocent d’una nena, viurem un estiu en un entorn marginat i desesperançat però que el director del film és capaç de mostrar-nos de forma dinàmica, còmica i bella. Destacable el paper de Willem Dafoe, nominat per aquesta interpretació.
> Divendres 6 de juliol, 20h.

6. 'The Dolphin Man'
Una pel·lícula grega de Lefteris Charitos que gaudireu en un espai privilegiat, a la vora del riu Ebre. Si sou dels que vau quedar enamorats de l’obra de culte 'El gran blau' (de Luc Besson) no us podeu perdre el documental que parla de la història real del personatge ficcionat en aquell film de finals dels 80 del segle passat. El bussejador Jacques Mayol fou la primera persona capaç de submergir-se a 100 metres sense respiració artificial. L’home-dofí se’ns presenta com un personatge gairebé mitològic i ens fa viure la seva fascinació pel mar.
> Divendres 6 de juliol, 22h.

7. 'Trinta Lumes'
El debut de Diana Toucedo està rebent premis i lloances per allà on passa. Documental amb tocs de ficció rodat a la serra d’O Courel (Galícia), ens les diferents aldees gairebé despoblades i disperses que allà hi queden. Paisatge mostrat de forma omnipresent, carregat de pluges i de boira. Pel·lícula màgica i hipnòtica que explica com uns nens habiten cases abandonades... 
> Dissabte 7 de juliol, 18h.

8. 'Zama'
La gran Lucrecia Martel - tot i que no presencialment - també serà pesent a través de la seva pel.lícula 'Zama'. Un film barroc, dens en la seva vessant visual i sonora, ambientat a finals del segle XVIII en una Sudamèrica colonial. El protagonista, Diego de Zama, és un funcionari i espera un trasllat que no es concreta. L’espera i l’avorriment contrasta amb la sensualitat de la posada en imatges i la barbàrie colonial. Beckett i Herzog es donen de la mà en el que pot ser el millor film de la directora.
> Dissabte 7 de juliol, 22h.

9. 'Braguino'
Pel·lícula francesa de Clement Cogitore. Aquest és un documental potent, d’impacte. Ens proposa un viatge a la taiga siberiana, fora dels nuclis urbans, en la que dos comunitats, els Barguine i els Kiline, viuen enfrontades. Famílies aïllades del món, en un entorn hostil (el natural i l’humà) que ens fan preveure l’amenaça i la violència en qualsevol moment. Premi Zabaltegui en el Festival de Donostia (2017). Presentada i analitzada per Marla Jacarilla. Artista i crítica de cine.
> Diumenge 8 de juliol, 20h.

10. 'Jeannette'
I una altra pel·lícula francesa per a la cloenda. Bruno Dumont narra aquesta història de la petita Jeannette abans de ser Jeanne d’Arc - Joanna d'Arc -, símbol de la cultura francesa. Lluny de plantejar-nos una interpretació realista dels fets, l’inquiet Bruno Dumont ens proposa un musical provocador i delirant amb música pop i rock, intencionadament teatral. El film ofereix un autèntic tractat sobre la fe. Per a 'Cahiers du cinema' és la segona millor pel·lícula de 2017. Arriscada, divertida i radical. Ideal per tancar mónFILMAT.
> Diumenge 8 de juliol, 22h.

Més informació: 

A

També et pot interessar