Marina Herlop

Foto: 

Cedida
Marina Herlop actuarà al Rihihiu

Els 10 imperdibles del festival Rihihiu

Del 20 al 22 d'octubre, Santa Bàrbara acollirà una nova edició del cicle d'arts vives
Surtdecasa
,
12/10/2023
Arts
Del 20 al 22 d'octubre, Santa Bàrbara acollirà una nova edició del Rihihiu, Festival d’Arts Vives a les Masades, que va nàixer fa dos anys a Santa Bàrbara i en només tres edicions s'ha expandit a la població veïna de Mas de Barberans i ha esdevingut un pol de debat i creació cultural al sud de Catalunya. El projecte de les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló inclou música, dansa, teatre i performances, i té la voluntat de reflexionar sobre el patrimoni rural i paisatgístic des d'una perspectiva de gènere. L’objectiu: promoure la dissidència i l’experimentació, desestigmatitzar la mirada esbiaixada cap al món rural, i imaginar aquells possibles que la història no ha deixat escrits, com les representacions de gènere o l'empoderament de la dona en el món agrícola. Per tot això, el certamen ha estat nominat a la categoria de projecte Revelació als primers Premis Gestió Cultural 2023 que promou l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC). Els premis que tenen per objectiu promocionar, visibilitzar i donar valor a la professió de la gestió cultural a Catalunya i a la seva contribució al sector cultural. Es tracta de guardonar aquelles persones, projectes o organitzacions que destaquin per la seva excel·lència i innovació i fomentin els valors culturals i socials propis de la cultura. Poden ser candidates als Premis persones, projectes o organitzacions que hagin contribuït a atorgar prestigi, valor o projecció a la cultura del país, des de la seva tasca en gestió cultural. El veredicte es donarà a conèixer el pròxim 23 d’octubre en una gala a la Sala Paral·lel 62 de Barcelona. Us hem destacat les principals activitats.

1. Bando municipal Rihihiu
Acció col·lectiva feta a través del bando, que ha estat tradicionalment una eina de comunicació de masses en l'àmbit local, emprada tant per anunciar els esdeveniments socials, com morts o casaments, així com l'agenda municipal o els productes que es poden trobar al mercat. En aquesta ocasió el festival s'apodera dels altaveus municipals per cridar el Rihihiu i fer-ne rèpliques. Amb la col·laboració de la Plana Ràdio.
> Dia: Divendres 20 d'octubre, durant tot el dia

2. 'Xalar' (Intervenció artística comunitària)
'Xalar' proposa la construcció d'un dispositiu escènic de memòria viva sobre la festa, l'oci i la celebració a partir de la recuperació-excavació de diferents documents, fotografies i objectes quotidians que han aportat les participants. Un grup de veïns i veïnes de Santa Bàrbara protagonitzen aquest dispositiu que barreja la dansa social i creativa, la repetició coreogràfica i la creació de l'espai sonor a partir d'un treball d'improvisació i composició amb la veu i la paraula. Equip artístic impulsor: Marta Galán Sala, Montserrat Iranzo i Domingo, Pau de Nut i Adrià Juan. Amb col·loqui posterior.
> Dia: Divendres 20 d'octubre, a les 19:30h
> Lloc: Masada d'Espuny

  • imatge de control 1per1

3. 'la nit és fosca, però estic bé' d’Ubaldo (concert)
L'artista ampostí presentarà 'la nit és fosca, però estic bé', el seu cinquè disc editat pel segell americà Primordial Void. Es tracta d'un àlbum conceptual que parla de la nit i de com la foscor canvia la percepció de l'entorn. El treball està dividit en quatre actes en què predominen les guitarres, amb gravacions de camp, collages minimalistes i veus que creen paisatges melancòlics i meditatius.
> Dia: Divendres 20 d'octubre, a les 21h
> Lloc: Masada d'Espuny

4. Col·loqui patrimoni immaterial i creació
Xerrada sobre el patrimoni immaterial del crit del Rihihiu, arran de la memòria oral recollida per l'antropòloga Ingrid Bertomeu, amb el diàleg amb l'artista Maria Pons. Juntes plantejaran les possibilitats de l’antropologia aplicada a les manifestacions artístiques. Pot servir una investigació sobre patrimoni com a matèria primera per a la creació en diverses disciplines?
> Dia: Dissabte 21 d'octubre, a les 11h
> Lloc: Xaletet de Rosa Evelia

5. Accent Ensemble (concert)
Arran de la recuperació de partitures de marcat accent agrícola i d'una investigació sobre els crits vinculats al medi rural i a la ramaderia, el conjunt de música de cambra Accent Ensemble (soprano, clarinet, viola i piano) celebren el llegat musical a peu de marge en un concert únic en el qual mostraran la recuperació del patrimoni musical ebrenc inèdit, com ara composicions de Joan Monclús, Ricard i Joan Lamote de Grignon, R. Gerhard i -molt especialment- de Felip Pedrell (1841-1922).
> Dia: Dissabte 21 d'octubre, a les 19h
> Lloc: Molí de Vallés | Entrada amb reserva prèvia

6. Marina Herlop (concert)
Marina Herlop actuarà en l'entorn de l'antic Molí de Vallés en runes i enmig d'un mar d'oliveres. Herlop és actualment un dels màxims exponents de l’avantguarda musical catalana amb projecció en els circuits musicals internacionals. La seva formació de conservatori poc podia presagiar que acabaria creant un dels àlbums experimentals més aclamats per premsa i públic el 2022. Pripyat ha portat l'artista catalana de gira per tot el món, a més de suposar el seu debut en el segell de culte PAN i d'haver arribat fins a les orelles de la mateixa Björk.
> Dia: Dissabte 21 d'octubre, a les 21h
> Lloc: Molí de Vallés | Entrada amb reserva prèvia

 

Clàudia Serrahima | Foto: Cedida
7. 'No sabem res sobre el campo' de Clàudia Serrahima (teatre de petit format)
Un espectacle teatral d'objectes i petit format sobre la transhumància, que significa literalment "travessar terres". Aquestes migracions són també canals d'informació, estructuradores d'economia territorial humana i reguladores de biodiversitat. És el resultat d'una investigació de Clàudia Serrahima sobre el món rural a través d’experiències vitals, narrades de forma oral de la mà dels seus protagonistes.
> Dia: Diumenge 22 d'octubre. Dos passis: a les 11h i a les 13:30h
> Lloc: Masada de l’Alto | Entrades esgotades

8. 'Bèstia Sagrada’ d’Isabel Do Diego
A 'Bèstia Sagrada', Isabel Do Diego permeabilitza el flamenc amb la fúria vocal de diferents litúrgies com el cant sacre europeu de l'edat mitjana, l'anomenada oració a Mesopotàmia o la recitació del bunraku japonès. Una veu encarnada per diferents subjectes del bestiari folklòric. Tot aquest cos vocal i orgànic és sustentat novament per bases electròniques compostes, aquesta vegada, com a artificis sonors. Isabel Do Diego habita un escenari propi on ritualitzar tot aquest viatge musical.
> Dia: Diumenge 22 d'octubre, a les 12h
> Lloc: Masada de l’Alto

9. Mostra fotogràfica Rihihiu per Iris Muñoz
A partir d'una acurada selecció d'espais i situacions, Muñoz visibilitza la vida als pobles del Mas de Barberans i Santa Bàrbara, retratant una generació de persones que van viure directa o indirectament vinculades al món agrari i que coneixen el crit del Rihihiu. Una mostra que proporciona una connexió amb la vivència generada durant el procés creatiu, amb la incorporació d'objectes que són part dels escenaris de les fotografies.
> Dia: Diumenge 22 d'octubre, a les 11h
> Lloc: Masada de l'Alto

10. Passejada interpretativa pel Camí Reial
El Centre d'Estudis Planers organitza una passejada comentada per l'antic camí reial de Barcelona-València, que ens ajudarà a entendre l'entorn i la vida que tenia lloc al voltant d'aquesta important via de comunicació.
> Dia: Diumenge 22 d'octubre, a les 18h
> Lloc: Cooperativa Agrícola del Camp

Més informació: 

Instagram Rihihiu
Web Rihihiu

A

També et pot interessar