,
03/04/2013
Filosofia

Què és la filosofia?

 

Llenço una pregunta a la gent que aprecio. És una pregunta típica de batxillerat però amb una excepció, jo faig la pregunta com a alumne i no com a professor. Què és la filosofia? Les meues amistats responen, algunes d’elles amagades sota pseudònims per distreure la seua timidesa. Per acompanyar la lectura enllaço un fil musical. C'etait ici

 

Agustí Clua: La filosofia és l'eina que m'ajuda a entendre la percepció d'allò que veritablement ens reté en aquest món: la bellesa.

LAC: El concepte de filosofia? No sabria definir-ho. Et fa plantejar el perquè de les coses, com afrontar els reptes, experimentar, pensar i actuar o actuar i pensar o no pensar. Sempre m'ha agradat la frase "pren-te la vida amb filosofia" és com dir no decaiguis, reflexiona, gaudeix.

Anna Zaera: La filosofia és un refugi per aquells que encara no hem aconseguit viure amb suficient placidesa. És un calmant per a lesànimes més convulses que creuen que a través de la raó podran entendre finalment el desassosseg que senten. La filosofia és l'oasi on les persones sensibles senten que poden dominar la seva vida a través de l’intel·lecte. 

Napoleó (pseudònim): La filosofia representaria dues coses: de cara a l'home trobo que és una eina que ha hagut d'inventar per trobar ordre/sentit al sense sentit de la vida. Des de fora podria dir que filosofar és el que diferencia els humans dels animals.

Clickokto: La filosofia intenta explicar raonadament la realitat i les seves contradiccions. Utilitza la ciència com a eina per poder arribar a conclusions que poden anar més enllà de la pròpia ciència . A més coneixement científic més respostes però també nous móns per explorar i entrar en conflicte amb la realitat coneguda. 

Paola Becerra: La filosofia és un sentir, ja que no és per a mi un apropament a la saviesa  És el sentir "la possibilitat" de raonar amb convicció, encara que, com a mortals, no sé de què ens hem de convèncer. La filosofia m'acompanya quan no confio en el meu raonar. Llavors em dono compte de què no tinc la raó i m'allibero. Roman, per exemple, tu ets filosofia per a mi perquè em fas integrar amb mi mateixa en un estat no contemplatiu.

Ana Lanfranconi: No sé si em puc apropiar d'una definició de filosofia, o si podria construir-ne una altra a partir de les que existeixen. No sé què és la filosofia, però si què puc assenyalar quin tipus de filosofia m'interessa, és a dir, que em posa en joc, m'interpel·la: aquelles que qüestionen el que som afirmant que cap destí ens ha portat fins aquí. I, per tant, que les coses poden ser d'una altra manera, o d'una manera altra. No és gaire, però veient la infinitat de discursos que ens volen definir d'una vegada per totes, potser el primer pas seria desocupar aquesta forma de procedir.

Això es pot fer des d'altres disciplines, però la tasca de no deixar de pensar això que aquestes disciplines construeixen per tal de constituir alguna cosa semblant al sentit, no hauria de caure lluny del que la filosofia fa.

Maria José Rubio: La definició habitual de filosofia la relaciona amb l’estudi de qüestions fonamentals per a l’home; com l’existència, el coneixement, la veritat, l’ètica, l’estètica, la ment o el llenguatge. Però si ens hi fixem en l’ús més quotidià del terme, podem reconèixer expressions que denoten una apropiació del concepte des d’una perspectiva ideològica, com ara “la meva filosofia de vida es..”, “la filosofia d’aquesta persona o institució es basa en..”. Aquesta visió més individualista del terme reflecteix una idea de filosofia com allò que ens permet emmarcar-nos a l’hora de veure el món, un prisma a través del qual conèixer  la realitat i interpretar-la, una base per pensar i actuar amb coherència. 

Jaume Cugat: La Filosofia és el resultat de pensar molt, és el fruit de cavil·lacions en busca de la veritat. Penso que la Filosofia és com la ciència, és a dir, busca respostes. Però, hi ha coses o temes que no se poden investigar a un laboratori, com pot ser la felicitat, el comportaments del humans, què som i aquest tipus de coses. Però val la pena pensar-hi i investigar-hi, perquè ens importen.. per això al llarg de la història hi hagut gent pensant en aquest temesen general i els hi han posat l'etiqueta de filòsofs.

Soundee: Filosofía... es...El prisma con el que se miran las cosas. Los años que tardas en decidir si te cambias de carrera. El rato que te quedas mirando una foto de familia. La postura que adoptas después de no ser correspondido. Un viaje a un lugar exótico. Una mirada nueva a tu barrio. El sabor de una mentira. Un abrazo de verdad. Una buena fumada con un gran amigo. El orden que aparece durante una caminata. Preguntarme si eres tú la media naranja. Cuidarme de ser yo mismo.

Juan Almirall: La filosofía, en mi opinión, es fruto de un cambio de sensibilidad, donde lo que se plantea es la posibilidad de aproximación a la sabiduría, rechazando a priori la condición de sabio. Por eso, la cuestión es ¿qué es y qué supone la sabiduría para una persona distinta del sabio? La sabiduría, intuyo, es la plenitud del conocimiento. Por tanto, la filosofía será la aproximación al conocimiento pleno por parte de una persona que no es sabia.

Núria Gil: La filosofia és el corriol que elegeixes per fer el teu recorregut vital, de tant en tant el dibuixes, estàs traçant un esborrany, un recurs, llegeixes, recobres, la sapientiae.

Eme: Filosofia és allò desconegut a la infància, un caos a l'adolescència i infinites maneres de construir el món a l'edat adulta.

 

Dibuix: Què és la filosofia?

(Colorejat per Cris Bestratén).

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Roman Aixendri Cugat va néixer molt jove, a l'edat de zero anys. A mesura que s'anava fent gran s'anava preguntant cada vegada més coses, fins que un dia es va trobar dins de la facultat de filosofia, i després a la de comunicació audiovisual cosa que li provocà més dubtes. Quan no dubta se posa a escriure i viceversa.

29/04/2020
Per a que intuïm fins on la pròpia ideologia fa que manipulem la nostra percepció de la realitat per adequar-la al nostre pensament, podem veure a l'astrònom Tycho Brahe, que anys després de la proposta copernicana heliocèntrica, va proposar un
30/03/2020
Aquests dies estic fent l'esforç de centrar-me molt a comprendre i a evitar jutjar.
23/03/2020
Una de les propostes que em va semblar més curioses de la meva llicenciatura de filosofia fou la proposta experimental del filòsof nord-americà John Rawls.
20/03/2020
Aprofito el confinament per fer reflexió perquè a diferència del que proposa Fernández Díez, tot ha de poder ser qüestionat, d'altra banda es cau en el dogma i el dogma pot caure en barbàrie.
14/03/2020
Tal com estan les coses molta gent comprendrà que herois com Messi, Zidane, Pau Gasol i d’altres es quedin a casa i no arrisquin a agafar el covid-19.
15/10/2019
La nineta del cor verd fa dies que es mira la Lluna. La veu allà dalt tan sola que sent tristor per ella. Pensa a ajudar-la i creu que la millor manera de fer-ho serà construïnt un gran pont per arribar a ella i donar-li el seu cor.
15/09/2018
M'ha caigut un hivern a l'ull i se m'ha inflat, m'he fet el fort, m'he volgut aguantar  però he explotat i una llàgrima ha fet primavera. Capolls i papallones, formigues i grills,