,
06/06/2017
Medi ambient
Foto:
Plàncton Diving

El misteri de les petxines amb forat

De ben petita m’encantava passar hores vora la mar recollint restes marines, entre elles petxines, com si fos una súper exploradora descobrint tresors. He de reconèixer que encara avui en dia em passa, i em puc estar hores passejant i rebuscant els meus petits tresors marins.

Una de les coses que més encuriosida em tenia era el forat de les petxines. No us heu preguntat mai perquè és tan perfecte? I per què algunes en tenen i d’altres no? Ja tenia clar que no podia ser per a que jo em pogués fer collarets, però no em podia imaginar quina podia ser la causa d’aquell forat. Si us preguntés ara què penseu molts diríeu per l’erosió del mar, que són una espècie diferent...però la realitat és ben diferent i poca gent ho sap. El culpable d’aquest forat de les petxines és un cargol marí, el cargol lluna Naticarius hebraeus, l’assassí de petxines!

El cargol lluna és un crack i té un sistema molt curiós tot pensat per a menjar-se les seves preses, les petites escopinyes i cloïsses vàries. Primer busca la cloïssa enterrada a la sorra i amb una mena de peu musculós que té les abraça i bloqueja. Un cop a les seves mans, segrega una mena d’àcid i va dissolent poc a poc la closca fins que hi fa el forat amb la ràdula, una mena de llengua rasposa. Per això aquest forat sembla fet amb un taladro de tan perfecte que és! Un cop li ha fet el forat, el cargol introdueix un apèndix bucal dit probòscide, el qual deixa anar uns enzims per a digerir la víctima i alhora serveix per a xuclar la carn dissolta. Durant tot el procés té abraçada la pobra cloïssa, així que no podrà fugir d’aquest gran depredador ni que vulgui.

Ara ja sabeu qui és el culpable d’aquests curiosos forats, misteri resolt! Us heu quedat tan flipats com jo quan ho vaig descobrir?

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

L’Aurora, una biòloga criada a Madrid i l’Eli, una oceanògrafa dels peus del Montseny, empeltades a l’Ametlla de Mar, que s’uneixen sota el nom de Plàncton. Els agrada tant explicar tot allò que saben del mar que han buscat mil formes de donar-ho a conèixer aquí i al més enllà. En aquest blog les noies Plàncton us explicaran curiositats del medi marí, us descobriran racons de la costa ebrenca i us iniciaran al món de l’snorkel i el submarinisme a la nostra terreta.

06/06/2017
De ben petita m’encantava passar hores vora la mar recollint restes marines, entre elles petxines, com si fos una súper exploradora descobrint tresors.