Jump to navigation
Amb la idea de potenciar aquesta essència comuna, fa sis anys, alguns municipis del Montsià i el Baix Maestrat es van unir per difondre, conservar i defensar el patrimoni cultural, ambiental i monumental del territori que es troba a banda i banda del riu Sénia. Així, va néixer 'Terres de Cruïlla', un programa anual d'excursions patrimonials, a qui ara s'han afegit també alguns municipis del Baix Ebre, i que està integrat pels centres d’estudis locals, les entitats culturals i veïnals de molts d'aquests pobles.
Les sortides, obertes a tothom, permeten conèixer torres carregades d’història o vestigis dels nuclis antics emmurallats segles enrere, així com fonts naturals o paisatges amagats entre fronteres. Historiadors, savis experts en botànica, arquitectura, ramaderia o artesania, així com les persones grans dels pobles, són els guies privilegiats d'aquestes sortides que apleguen centenars de persones. Enguany, tot i que van iniciar-se al maig i s'acaben a l'octubre, a l'estiu estan programades la majoria de sortides. Hem volgut parlar amb Joaquim Buj, responsable de l'Associació Cultural Lo Rafal d'Alcanar, perquè ens expliqui en detall la iniciativa.
- Estem ubicats en terres de cruïlla administrativa. Precisament, aquesta iniciativa vol reforçar des de la ciutadania els vincles entre aquests territoris que representen una continuïtat paisatgística i humana, veritat? Sí, tenim clar, com diu Pepet i Marieta, que el Sénia no és frontera, i sempre ha existit una intensa relació social, econòmica i cultural entre aquests pobles, independentment de la pertinença administrativa. Hi ha una continuïtat evident patrimonial i paisatgística.
- Visiteu llocs d'alt valor natural, però també edificacions i espais vinculats amb la ramaderia o amb els oficis tradicionals per tal de traçar una panoràmica sobre com era la vida abans en aquests llocs...? En general, no només amb els itineraris, els centres d’estudis i entitats organitzadores pretenem dignificar el treball i les històries de tota una gent, els nostres avantpassats, que tant van treballar per construir tot allò que, des de fa poc, s’ha anat abandonant com si aquell passat no hagués tingut importància. Com a tribut a aquella gent, volem posar en valor aquest patrimoni rural.
- Quins són els espais més desconeguts i interessants que teniu previst visitar enguany? És difícil establir un rànquing de llocs. Tots són prou interessants i tenen la seua importància, tenint en compte el seu context geohistòric. Entre els espais ja visitats més desconeguts, caldria parlar de la Casa del Prat de Campredó per la situació estratègica a la ruta templera entre Peníscola i Miravet. També, pel seu caire novedós, l’Espai i Ruta Arbó, a la Ràpita. Cap al tram final dels itineraris, hi ha potser els indrets més poc coneguts al territori, com les poblacions abandonades de Fullola i Pinyeres, la Torre del Palomar, els masos de la Pobla de Benifassà o l’entorn patrimonial de Vinallop.
- Quant duren i en què consisteixen exactament les sortides? Cada centre té plena llibertat per muntar la seua sortida com vulga. La major part estan programades al matí, per començar entre les 8.30 i les 10 del matí, excepte les de la Sénia i la Pobla de Benifassà que es fan a mitja tarda i la de Xert, que és nocturna. Solen durar entre dos i tres hores. A cada ruta ja s’indica si cal vehicle propi, tipus de calçat i allò més específic. Els desplaçaments van a càrrec dels participants, no oferim dinars, però si alguns tastos de la gastronomia tradicional o entrepans i beguda.
- Com s'ha de fer per apuntar-se? Qui vulgui vindre només cal que s’adreci al punt de trobada de cada poble a l’hora indicada. Són passejades, sense massa dificultat, pel Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat per conèixer una part del patrimoni de cada lloc, amb explicacions per contextualitzar la seua importància. La convivència i complicitat entre participants i organització és un altre dels elements intangibles a destacar dels itineraris.
- Les sortides s'articulen conjuntament amb els "historiadors" de cada poble? Compteu també amb experiències de persones grans que van viure com era la "ruralitat" al territori? Sí, sempre busquem el guiatge, no només d’historiadors, també de ‘savis’ d’altres disciplines com, per exemple, la botànica. Solen ser membres de cada entitat que ja hi vénen col·laborant activament i de manera voluntària. Les persones grans són uns testimonis molt valuosos, ja que, durant la seua vida, han viscut uns canvis vertiginosos. Tot i el poc temps que, en termes històrics, ha passat, la societat que ells es van trobar quan eren menuts, poc té a veure amb l’actual. Ens envoltem de moliners, pastors, pagesos o pescadors que, amb les seues vivències, enriqueixen molt cada itinerari.
- Alguna iniciativa nova vinculada que estéssiu rumiant? Estem treballant en la publicació dels itineraris que hem fet en els darrers cinc anys. Enguany, hem incorporat dos entitats del Baix Ebre i, d’aquesta manera, creuem l’altre riu que ens uneix i eixamplem les 'Terres de Cruïlla'. També volem crear una base de dades per a poder fer arribar les nostres activitats a un públic més ampli.
--Més informació: http://terresdecruilla.wordpress.com