Coves de Benifallet i activitats del Museu Terres de l'Ebre

Foto: 

Cedida
Ruta teatralitzada 'Monges, pirates i colons'

Les 6 visites culturals de la Setmana Santa a les Terres de l'Ebre

Els Centres d'Interpretació que millor ens expliquen els nostres orígens
Surtdecasa Ebre
,
23/03/2016
Entorn
Rutes teatralitzades pels carrers, visites guiades als centres d'interpretació o travessies pel riu per conèixer de prop les tradicions dels nostres avantpassats. Per Setmana Santa la majoria d'equipaments de les Terres de l'Ebre obren les seves portes ampliant el seu horari habitual i inclouen visites guiades -molts cops gratuïtes- per apropar el públic totes les manifestacions culturals que ens són pròpies. N'hem fet una selecció!

1. Les coves de les Meravelles i un passeig pel riu Ebre
Són les més famoses i conegudes de les Terres de l'Ebre. Les Coves de Benifallet representen la possibilitat de conèixer les múltiples formes que pot prendre el nostre planeta terra. La Cova de les Meravelles, la més famosa, té formacions increïbles i estranyes amb un recorregut total de 510 metres. A partir de Setmana Santa, també estan obertes tots els dies, de les 10 a les 13:30 hores i de les 16 a les 19:30 hores. A més, divendres, dissabte, diumenge i dilluns de Pasqua, no tanquen a migdia. Si vols que l'experiència sigui completa, el Llagut Benifallet iniciarà el dijous 24 de març, els viatges un cop ha baixat el cabal de l'Ebre. Així, a partir de demà dijous i fins dilluns de Pasqua es podran fer viatges pel riu tots els dies. Hi haurà quatre sortides, a les 11 i les 12:30 hores al matí, i a les 16:30 i 18 hores, a la tarda. Després de Setmana Santa, l'embarcació sortirà els caps de setmana amb el mateix horari i al juliol i a l'agost els viatges seran tots els dies.
Més informació

2. Com era la vida al mar?
Carles III volia convertir Sant Carles de la Ràpita en el gran port del Mediterrani al segle XVIII, tal com descriu la novel·la d'Emili Rosales 'La ciutat invisible'. Un dels documents més simbòlics que guarda el Museu del Mar és el Reial Decret que Carles III signa per habilitar el port dels Alfacs al comerç amb Amèrica i que donaria pas a la fundació de la població el 1780. Us recomanem una visita a aquest centre d'Interpretació on trobareu, a part de moltíssimes curiositats, una col·lecció de més de 3.500 espècimens naturals, la major part dels quals procedeixen de la col·lecció que el sr. Joan Brunet va recollir al llarg de més de 50 anys. L’exposició es complementa amb un interactiu multimèdia que mostra diversos continguts sobre la geologia, l'ecologia marina, la pesca i l'aqüicultura d’aquesta costa. Aquesta Setmana Santa, el Museu estarà obert dimecres, dijous, divendres, dissabte, diumenge i dilluns (de 11 a 14h i de 16 a 19h). A més, hi haurà una ruta guiada teatralitzada, 'Monges, pirates i colons. De quan Sant Carles només era la Ràpita', que aproparà el visitant a la cultura quotidiana d'un poble mariner. La sortida serà dissabte a les 17h per un preu de 5 euros i cal reservar a l'Oficina de Turisme del municipi.

3. Un explorador de la cultura ibera a Alcanar
Al Centre d’interpretació de la Cultura dels Ibers, podem fer un viatge en el temps per les diferents sales. Al pis superior, trobem la sala de la Protohistòria, que recull les restes arqueològiques del Complex Sant Jaume. Al pis de sota, les restes de la Moleta del Remei. Una bona idea seria anar el divendres a visitar l'edifici senyorial de la Casa O’Connor i, a posteriori, els jaciments, per tenir una idea global de la cultura ibera. Dijous, divendres, dissabte i diumenge estarà obert de 17 a 20h i divendres a les 17:30h hi haurà una visita guiada gratuïta. Si vols veure el jaciment del Poblat Iber de la Moleta del Remei pots fer-ho dissabte, diumenge i dilluns de 11 a 14h i dissabte a les 11h amb una visita guiada gratuïta.
Més informació

4. Natura i poesia a Godall
El centre d'interpretació està dedicat als valors naturals i culturals de la serra de Godall, en concret al sender que transcorre fins l'ermita de la Pietat, el mirador des d'on es pot practicar l'activitat d'avistament d'ocells, i els abrics d'art rupestre de la Serra de Godall -terme d'Ulldecona-, declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. L'objectiu del centre és fomentar les rutes per la natura, en especial la que uneix l'ermita de la Pietat i el poble de Godall. Durant tot el mes de març podreu visitar l'exposició de les fotografies i poemes de La Rabera Eclèctica. Si la visiteu, descobrireu la bellesa amagada a cada racó dels pobles petits de l'interior dels Ports i el Maestrat, tan semblants als de l'interior del Montsià.
Més informació

5. Saps com era la vida en els pobles de la plana?
Tant Santa Bàrbara com Masdenverge t'oferiran la possibilitat de conèixer com era la vida a principis de segle XX en pobles de la plana del Montsià. Allò que fa singular la vida en pobles petits com Masdenverge és la vivència d'allò quotidià. Aquelles coses minúscules que passen cada dia de forma gairebé inconscient i que enriqueixen la vida i l’arrelament a la comunitat. Privilegis com el de saludar de bon matí a la veïna que agrana el carrer, anar a comprar peix ben fresc a la peixateria, veure el sol com es pon darrera les muntanyes, descomptar els dies que queden per les Festes Majors, sortir les nits d’estiu “a la fresca” o anar al tros a collir quatre pataques...”, explica Laura Tomàs. El Centre d’Interpretació Viure al Poble de Masdenverge estarà obert dimarts i dimecres de 17 a 20h i divendres i dissabte de 11 a 13h. En el cas de Santa Bàrbara, els estris i els costums vinculats amb la vida al camp conformen part de la col·lecció del Centre d'Interpretació de la Vida de la Plana que estarà obert el dissabte de 11 a 13h i de 17 a 19h, i el diumenge de 11 a 13h.

6. Com era la vida a les barraques?
El Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre permet fer un recorregut històric i cultural per l’arquitectura popular, mil·lenària i singular, que ha esdevingut un dels símbols del Delta. Pretén, així, conservar, valorar i difondre la manera de viure dels nostres pares i avis, una manera de viure dura i humil, però d’acord amb la natura. Al mateix centre, hi trobareu un museu ornitològic on hi ha exposats un bon nombre d’espècies que hi habiten al Parc Natural del Delta de l’Ebre. El Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta, aquesta Setmana Santa estarà obert al públic divendres, dissabte, diumenge i dilluns de 10 a 14h.
Més informació

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

* A més, en diferents equipaments de la xarxa “Ebre, Natura i Cultura” es podran visitar, a més de les exposicions permanents, les exposicions temporals “100 anys del vapor Anita (1915-2015)” al Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta), “El Montsià. Pobles i gent, paisatges i cultura” al CI Viure al Poble (Masdenverge), “Plomes i colors. Il·lustradors d’aus a les Terres de l’Ebre” al Museu de la Mar de l’Ebre (La Ràpita), i “IV Mostra d’Arquitectura de les Terres de l’Ebre” al Ca Don Ventura (Flix), que tot i no formar part de la xarxa també ha comptat amb el Museu de les Terres de l'Ebre pel que fa a la producció i el muntatge de l’exposició.

A

També et pot interessar