Mozart Reload

Foto: 

Cedida
Joan Bagés en un dels assajos al Palau de la Música

'Mozart Reload', una explosió còsmica entre música electrònica i dansa

L'espectacle es podrà veure aquest dissabte 13 de novembre a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa
Anna Zaera
,
09/11/2021
Espectacles
L'adjectiu "còsmic" té alguna cosa de sobrenatural, de poderós, de transformador, i Joan Bagés (Flix, 1977) l'ha volgut utilitzar per parlar d'una de les seves darreres i més impactants creacions. 'Mozart Reload', que vindria a significar Mozart revisat o tornat a carregar, en termes musicals, és el nom que porta aquest espectacle que s'està a punt d'estrenar a Tortosa. En concret, aquesta peça de creació veurà la llum el 13 novembre en el marc del Festival de Música Felip Pedrell, dins dels actes programats a Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021. "Es tracta d'un projecte de creació musical interdisciplinària", assegura Joan Bagés, l'ideòleg d'aquest concert-espectacle de música i dansa creat per Kammart i Morphosis Ensemble amb Àlex Sansó a la direcció musical i amb més de trenta músics a escena. De fet, el projecte pren forma pel contacte, potser també còsmic, entre el mateix Bagés (pianista, compositor i artista sonor) i Roberto Olivan (ballarí de Tortosa) que s'uneixen en aquesta ocasió per donar vida i moviment a una peça basada en un concert de Mozart per piano i orquestra. A l'escenari, també hi seran noms reconeguts com, per exemple, les veus d'Anna Tobella i Roger Padullés; el violí de Marta Cardona o el piano de Laia Armengol, entre molts altres.
Considero que és un concert molt lluminós, que transmet molta serenitat i molta pau, a més d'una energia que m'agradaria anomenar còsmica

Així doncs, estem parlant d'un espectacle de creació contemporània però també d'un espectacle de música clàssica i dansa on, de forma virtuosa, es combinen i relacionen gestos musicals i sonors per a crear quelcom nou. "El disseny de llums i l'electrònica tenen un paper molt important", assegura Bagés, que ha volgut imprimir a la música contemporània la nitidesa, la calidesa i el virtuosisme clàssic. Aquests elements conjuguen perfectament amb l'univers espacial i el moviment del ja reconegudíssim ballarí Olivan, ideòleg del festival Deltebre Dansa i sempre diposat a buscar la innovació, tant en la seva disciplina com en les dels seus col·laboradors.

"Considero que és un concert molt lluminós, que transmet molta serenitat i molta pau, a més d'una energia que m'agradaria anomenar còsmica", assegura Bagés, que ha generat una estructura musical complementària a la peça original. "Tot això ho fem escrivint una gran introducció al concert de Mozart, a través dels materials que s'exposen en aquest concert i també una sortida a la peça en forma de divertimento i provocació", continua el pianista de Flix. "Hi ha diversos instruments que no pertanyen als instruments de l'època de Mozart i els he incorporat en algun moment de l'obra com a instruments que van nodrint aquesta orquestra i van transmetent aquesta sensació de radiació còsmica que estem buscant en tot moment".

  • imatge de control 1per1

Seguint amb la investigació profunda sobre els motius de l'obra, els creadors coincideixen en que "és un espectacle entorn les múltiples relacions que es creen entre els meus jo que em configuren com a ésser humà". En aquest cas, Olivan escenifica, representa, personifica i balla la multiplicitat en el món actual, els rols diversos als que estem tots i totes sotmesos diàriament i que lluiten per conviure dins d'un jo fragmentat. "Tot esperant la primavera, un ressorgir de la unitat interna humana que ens permeti sentir-nos serens en mig de la tempesta contemporània", diuen.

Més informació: 

A

També et pot interessar