Surtdecasa Ebre
,
08/11/2015
Llibres

Els 7 imperdibles de les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa organitza del 9 al 13 de novembre diferents activitats vinculades amb la literatura del territori
Reflexions de 4 bibliotecàries del Gironès, Pla de l’Estany i la Selva

Foto: 

Paula Meijide
Els llibres surten al carrer
L'entorn natural i la idiosincràsia dels pobles han marcat directament la literatura que s'ha generat a les Terres de l'Ebre. Des del prohom Despuig fins al nostre contemporani Gerard Vergés, que va morir fa poc més d'un any, cadascun d'ells ha reflectit el paisatge i els espais que han habitat en les seves creacions. La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ha volgut posat el focus en aquest vincle indefectible que, al mateix temps, representa una oportunitat per treure les lletres del recinte de la biblioteca per fer-les córrer a través dels carrers que van ser testimoni de la vida d'aquests escriptors. De fet, cinc dels grans noms de les lletres ebrenques, Cristòfor Despuig, Sebastià Juan Arbó, Artur Bladé Desumvila, Jesús Moncada i Gerard Vergés, seran els protagonistes d'una setmana en què la fusió entre literatura i paisatge centraran bona part de les ponències.

1. Literatura i paisatge
El dimarts teniu una cita obligada. Si no heu assistit mai a una conferència literària de la Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, us recomanem que aquest cop no la deixeu escapar. Borràs entrellaçarà un discurs viu i suggerent utilitzant com a exemples els autors de les Terres de l'Ebre que han trobat en el riu, els Ports i el Delta de l'Ebre, motius per a inspirar les seves obres tant de poesia com de prosa.
Quan? Dimarts 10 de novembre, a les 18h.

2. La literatura, una eina per conèixer el nostre entorn
Les rutes literàries estan de moda, això ho sabem tots. I la veritat és que és una bona notícia. Els llibres ja no són només objectes per degustar en soledat i en espais tancats, sinó que les lletres surten al carrer, després que els experts les hagin interpretat i les hagin ubicat en espais físics dels nostres pobles i ciutats. El dinamitzador turístic Josep F. Moragrega, que combina la seva expertesa en turisme amb la passió per la cultura, ja que és president d’Òmnium Cultural Terres de l’Ebre, plantejarà les oportunitats que la literatura i els escriptors ofereixen al territori des del punt de vista turístic.
​Quan? Dimecres 11 de novembre, a les 18h.

3. Gerard Vergés, passió in situ
Gerard Vergés està cridat a convertir-se en un dels grans noms de la literatura catalana del segle XX. La seva obra poètica es pot trobar des de la setmana passada recollida en un sol volum, a cura de Sam Abrams. Es tracta de ‘Poesia completa 1982-2014’ (Proa), una obra que inclou els cinc reculls publicats de manera dispersa durant tota la vida del poeta, des del seu primer volum, ‘A l’ombra rogenca de la lloba’, guanyadora del premi Carles Riba de poesia el 1982, passant per ‘Long Play per a una ànima trista’ (1986), ‘Lliri entre cards’ (1988) i ‘La insostenible lleugeresa del vers’ (2002) fins arribar a ‘El Jardí de les Delícies’ (2014). El professor Manel Ollé presentarà una conferència sobre Gerard Vergés que anirà seguida d'una explicació sobre la ruta sobre l’autor tortosí com a eina educativa, dirigida per Xell Aixarch, tècnica de la Biblioteca i alma mater d’aquest projecte, que es va iniciar el passat Sant Jordi, coincidint amb el primer aniversari del traspàs de l’escriptor tortosí.
Quan? Dimarts 10 de novembre, a les 19h.

4. Sebastià Juan Arbó, el costumisme ebrenc
Sebastià Juan Arbó va nàixer el 1902 a La Ràpita i va pertànyer a una família de pagesos jornalers. La seva obra està considerada com un dels millors tractats sobre la vida dels pagesos i els mariners a les Terres de l'Ebre. Però lluny de quedar-se en la superficie, Arbó sempre penetra en el mon íntim dels sentiments humans i busca les claus de la vida en el costumisme. En aquesta ocasió, l'escriptor rapitenc i editor Emili Rosales farà una aproximació a Arbó, que seguirà amb l’explicació de la ruta literària sobre l’autor del Montsià a càrrec de Pep Carcellé i Joana Serret.
​Quan? Dimecres 11 de novembre, a les 19h.

5. Jesús Moncada, la caiguda d'un poble
Tampoc l'escriptor de Mequinensa Jesús Moncada podia faltar en aquestes Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc. L'obra de l’escriptor de Mequinensa està directament vinculada amb la desaparició del seu poble degut a la vinguda de l'aigua de l'embassament de Riba-roja. La cantautora Montse Castellà, que ha vinculat la seva música amb la reivindicació del riu i del territori, serà l'encarregada de reflexionar sobre la figura de l'autor de 'Camí de Sirga'. A continuació, Lourdes Ibarz explicarà la ruta literària que s'ha ideat amb motiu de la seva obra.
​Quan? Dimecres 11 de novembre, a les 19:30h.

6. Cristòfor Despuig, els ideals renaixentistes
'Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa' recull els ideals renaixentistes - tals com la reactivació de l'esperit crític, l'interés per la política i els afers públics en general, així com la consciència identitària d'una comunitat - a través d'uns diàlegs sobre la història de Tortosa. El filòleg Enric Querol pronunciarà una conferència sobre Despuig per acabar passejant pels carrers de Tortosa a través de la ruta literària sobre aquest home del Renaixement tortosí, que anirà a càrrec de la directora de la Biblioteca, Irene Prades, i de la tècnica Xell Aixarch.
​Quan? Dijous 12 de novembre, a les 19h.

7. Artur Bladé, el memorialisme català
Artur Bladé és a la Ribera d'Ebre, el que Arbó al Delta. L'escriptor de Benissanet va retratar la vida al seu poble i a la comarca. Tot això va formar un tríptic literari, històric i sentimental d’una quinzena de llibres que ja són tota una referència en el memorialisme català del segle xx, al costat de les grans obres de Pla, Gaziel o Sagarra. L’últim dia de les jornades, divendres 13 de novembre, està dedicat a l’escriptor de la Ribera d’Ebre Artur Bladé, sobre el qual parlarà el seu biògraf, Xavier Garcia.
Quan? Divendres 13 de novembre, a les 18h.

   

Més informació: 

1es Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc
Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa
Del 9 al 13 de novembre
Fitxa d'agenda Surtdecasa

  

També et pot interessar