Jump to navigation
Dissabte
28 setembre 2024
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Plaers secrets (a partir d’ara menys)
Els joves cuiners ens presenten les seues creacions a Tortosa
Surtdecasa Ebre
,
22/05/2011
Menjar i beure
Hi ha un lloc a les Terres de l’Ebre on menjar és una experiència diferent. De moment, pocs són els afortunats que el coneixen. Però amb aquest article obrim la veda. I estem segurs que molts gourmets intrèpids voldran provar-ho.
No és un establiment convencional, però té la qualitat d’un restaurant de primera línia. Els cambrers no són professionals, però et tracten com si fossis un client distingit. No hi ha una carta oberta, però el menú és complet i sofisticat.
Sense més misteris, us direm que es tracta de l’Escola de Cuina de l’Institut Joaquim Bau de Tortosa, un espai regentat pels alumnes (i professors) del Cicle de Grau Mitjà de Cuina i Sala. Entre d’altres coses, els estudiants aprenen tècniques culinàries, conservació d’aliments, pastisseria i rebosteria o seguritat i higiene alimentària. Tècniques que apliquen a la cuina i al menjador.
Aquests estudiants se n’encarreguen un dia a la setmana (tots els dimecres, de 14.00 a 16.00 h.) de recrear un restaurant professional. El menú sempre tancat (són els plats que els alumnes aprenen a fer aquell dia) consta d’un entrant (en la nostra experiència, va ser una brandada de bacallà amb palets de pa i una sopa freda de tomàquet amb api), un primer plat (un flam de royal amb crema de verdures), un peix (verat a l’espatlla amb crema de carbassa) i una carn (ternasco amb patata). Tot al punt i deliciós. Com a postres, el client pot elegir entre vuit dolces propostes diferents exposades en un carret de rebosteria, on hi ha clàssics com la tarta
tatin
, els milfulls de crema o el pastís de xocolata. Com a acompanyament hi ha diverses varietats de pa (de ceba, de formatge, de romaní, de sobrassada...) elaborades pels mateixos alumnes.
Com ens explica Juanjo Roda, professor i encarregat del cicle, els alumnes surten d’allà preparats per incorporar-se al món laboral “Treballem en grups desdoblats de quinze alumnes amb dos professors per donar una atenció molt personalitzada a la formació”, explica. Al cap i a la fi, “funcionem molt units i la dinàmica a mesura que passa el curs arriba a semblar la d'un equip d'un autèntic restaurant amb estrella Michelin”.
Com diu Juanjo, “cada dia veiem més clar que el futur és d’ells”. I el que fan en aquesta sala és jugar (amb el bon sentit) a ser professionals d’èlit. Al final, qui se’n beneficia més som els comensals. I l'interessant d'això és que el menú et costa poc més de 10 euros. Això sí, és molt important fer reserva.
--
Escola de Cuina de l’Institut Joaquim Bau
Av. de l'Estadi, 14
Tortosa
Telèfon: 977 50 13 10
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
‘La Ciutat’, una novel·la col·laborativa per conèixer l’activisme juvenil
Foto:
Cedida
Les 9 intervencions artístiques sobre el moviment d'A Cel Obert
Foto:
Cedida
Javier de Riba: "Una porta deixa de ser una porta si sempre està tancada"
Foto:
David Sánchez
Xavier Bonfill: “És molt difícil accedir al nostre potencial quan ens mentim per temor a no ser estimats”
Foto:
Cedida
Cinc artistes reflexionen sobre el monument franquista de Tortosa en una exposició
Foto:
Anna Zaera
Vanessa Batista: "A Cuba es va pensar la primera constitució provisional catalana"