Jump to navigation
Cada cop hi ha més xiringuitos i terrasses de bars i restaurants que treuen taules i cadires a la vora del riu, i més en el context actual de necessitat d’estar a l’aire lliure amb distanciament social. Us animem a fer la ruta de les terrasses i xiringuitos a la vora del riu Ebre a les Terres de l’Ebre. Sumeu-hi a això la varietat de paisatges naturals i urbans que té el riu en els seus pocs quilòmetres en terres catalanes i us podeu passar perfectament un estiu sencer fent la ruta. En aquest altre article us parlem del que podeu trobar des d’Amposta fins la desembocadura del riu Ebre. Però ara, comencem aquest viatge hedonista allà on l’Ebre es fa català, en un punt on el riu és amplíssim, un territori de pantans, i on sembla que no hi viu ningú més que algunes àguiles cuabarrades volant damunt dels vostres caps, per arribar fins a una façana fluvial plena d’edificis històrics a Tortosa.
1. Restaurant Càmping Port MassalucaLa Terra Alta té pocs metres de façana fluvial, però què ben aprofitats! Ens trobem a l’extrem nord de les Terres de l’Ebre, a la Pobla de Massaluca, i tècnicament estem a la vora del riu Matarranya. El Pantà de Riba-roja en aquest punt ja és l’amo i senyor del paisatge, un paisatge on ja no hi naveguen les naus de l’univers de Jesús Moncada, sinó les barques dels pescadors vinguts d’arreu d’Europa. Sí, aquí segons el dia sentireu més fàcilment parlar alemany que català o castellà, és poca la gent que viu fora de la Terra Alta i que coneix aquest indret, situat en plena natura. El Port Massaluca és tan especial que la seva terrassa sota els xops de riu és una de les poques d'aquest llistat amb facilitats per llençar-se a l'aigua del riu i sortir-ne amb unes escales fàcilment. Nedadors, ja ho sabeu! A nivell gastronòmic aquí es mesclen diferents influències pel fet d'estar en una terra de cruïlla. Cargols al forn per la proximitat de Lleida, pernil de la DO Teruel estant al costat de l'Aragó i arrossos i paelles ebrenques, on hi destaca l'arròs de cranc blau. Com a començament de la ruta no està gens malament.Situació: A la vora del riu Matarranya, a la Pobla de Massaluca.Vés-hi si: Creus que ja ho coneixes absolutament tot de les Terres de l’Ebre.> Més informació
2. Lo SirgadorCalor rima amb Lo Sirgador, la terrassa estiuenca del club nàutic de la capital de la Ribera d’Ebre. Us desitjo bona sort intentant trobar un lloc on seure en aquest indret just al costat de l’embarcador de Móra d’Ebre ja que, la terrassa, inaugurada l’any 2018, és ben coneguda i apreciada pels veïns de la població. Recordant els dies de la navegació fluvial pel riu, Lo Sirgador està situat just al costat d’un antic llagut, que fa memòria a tothom qui passa per allà del llegat cultural de la població, record d’un temps en el que el riu Ebre era via de comunicació entre diferents terres ibèriques. Avui dia ja no es sirguen barques i tota l’activitat en aquest punt està concentrada en fer bons plats de carn a la brasa, que són l’especialitat de l’indret. Quan acabeu no marxeu molt ràpid de Móra d’Ebre que just a l’altre costat del riu hi ha un altre lloc on val la pena apropar-s’hiSituació: Club Nàutic de Móra d’Ebre.Ves-hi si: Ets amant de la carn a la brasa.> Més informació
3. Lo Xiringuito del riuSi Lo Sirgador de Móra d’Ebre està ple o ja el coneixeu i voleu una experiència encara de més contacte amb la natura, no dubteu en creuar el riu pel pont que uneix les dues Mores i feu cap a Lo Xiringuito del riu de Móra la Nova. Aquí esteu completament fora del nucli urbà de Móra de la Nova, al costat del riu, sota els arbres del bosc de ribera. Aquest espai ben bé podria estar a l’Europa central o nòrdica, però són les Terres de l’Ebre! Com el restaurant anterior, aquest lloc també és conegut i apreciat pels veïns, sobretot pels més joves, i la música que sona està pensada per a ells. Pel que fa al menjar, podeu provar la seva selecció de tapes i plats combinats on destaquen els kebapche, un plat típic de la cuina búlgara fet amb carn picada i espècies i que definitivament heu de provar si veniu fins aquí.Situació: Al costat de l’embarcador de Móra la Nova.Ves-hi si: Si busques precisament això, un xiringuito fluvial.> Més informació
4. AmadeoA Miravet el riu es torna senyorial. Aquí, més que a cap altre lloc de la Ribera d’Ebre, es pot percebre la importància històrica del riu Ebre. Els miravetans, gent molt orgullosa del seu poble, es reuneixen a veure la vida i el riu passar a la terrassa de l’Amadeo, un bar de poble de tota la vida que, casualment, està just al costat del riu Ebre i sota de l’ombra del castell templer. Per als de Miravet això és la cosa més normal del món, per als visitants d’altres pobles i comarques, seure a l’Amadeo és rebre, de sobte, la inspiració. Sota les moreres podem imaginar una novel·la històrica o pintar un quadre de costums, ja que ens afecta una mena de síndrome de Stendhal. Si us animeu a anar més enllà del vermut o la cervesa, a l’Amadeo també fan tapes, plats combinats i amanides. Si heu tingut prou voluntat com per decidir no passar tot l’estiu a Miravet, continuem riu avall, un cop passem el pas de Barrufemes el riu s’eixampla, apareixen els tarongers, entrem al Baix Ebre.Situació: Miravet.Ves-hi si: Has estat o vols anar a la Dordonya a prendre un aperitiu sota un castell medieval al costat d’un riu i creus que això no es pot fer a Catalunya.> Més informació
5. Els Fogons de Cal FerrerEls Fogons del Cal Ferrer és un bar de poble la fama del qual va més enllà de Benifallet i, per tant, sovint tindreu problemes per trobar una taula lliure si no heu reservat. Molt apreciat pels ciclistes i motoristes pels seus esmorzars de forquilla en cap de setmana, aquest bar situat en un carrer perpendicular al riu Ebre quan arriba el bon temps apropa taules i cadires fins al costat de l’antic rentador, mirant cap al riu Ebre, just on està el llagut turístic que porta el nom del poble. De gestió familiar, dels Fogons no en sortireu amb gana. Preparen, a més dels esmentats esmorzars de forquilla, tota mena de tapes en plats de gran quantitat, tant per dinar com per sopar. Pregunteu què és el que han preparat d’especial el dia que hi aneu, podria haver-hi cargols amb salsa, callos, conill o cua de bou. I tot això mentre gaudiu de l’ambient reposat d’un altre poble singular asseguts a la vora de l’Ebre.Situació: Benifallet.Ves-hi si: Si després d’haver visitat Miravet vols seguir gaudint de la vida relaxada dels pobles petits a la vora de l’Ebre o si busques un lloc com Miravet però menys conegut.> Més informació
6. Lo Parque de TivenysQui ha dit que el bon producte culinari ha d’estar a les ciutats? Lo Parque de Tivenys està aquí per trencar el tòpic. Reconegut amb el distintiu Marca Cuina Catalana, que reconeix els restaurants que tenen a les seves cartes com a mínim un 40% de plats de cuina tradicional catalana i que a la vegada usen el màxim de productes de l’entorn, a lo Parque de Tivenys s’hi va principalment a llepar-se els dits. Tots els plats porten el segell del seu cuiner, Carles Griñó, on hi tenen un pes especial, a més del producte de temporada, els arrossos i les herbes aromàtiques mediterrànies. Tot això sota els arbres del bosc de ribera que poblen el parc de Tivenys. Si no hi aneu a hores de dinars o de sopars també us serviran un aperitiu o un berenar a la seva terrassa, des d’on es contempla el riu que baixa amb tota la seva força cap a Tortosa.Situació: Dins el parc municipal de Tivenys.Ves-hi si: Et fa goig la idea de contemplar el riu Ebre des de la terrassa d’un parc mentre menges plats de cuina tradicional catalana.> Més informació
7. XaplaA Tortosa s’agraeix que hi hagi un lloc com el Xapla. En una ciutat amb tant de patrimoni cultural i històric desconegut, fins i tot, per part de molts dels residents de la ciutat, és des de la terrassa d’aquest restaurant cocteleria que podreu gaudir, sobretot de nit, de la incomparable façana fluvial de Tortosa. Mentre sopeu, feu un vermut o un còctel, tindreu al davant vostre, just a l’altre costat de riu, el castell de la Suda, la façana barroca de la catedral i el palau episcopal, un al costat de l’altre. Si és de nit els veureu il·luminats. Aneu-hi en nit de lluna plena i l’encanteri farà el seu efecte. Hamburgueses, canelons, amanides, pernil ibèric i pa amb tomàquet, la carta és variada i segur que hi haurà alguna cosa que us farà el pes. Us podríeu passar un bon grapat de dies contemplant l’escena que hi ha davant dels vostres ulls mentre aneu provant plats i còctels, fent petar la xerrada amb qui us acompanya. La ruta per les terrasses de l’Ebre no s’acaba aquí, Amposta i les terrasses fluvials del Delta de l’Ebre, enmig d’un paisatge ben diferent del que hem vist fins ara, ens esperen en un altre article.Situació: Barri de Ferreries de Tortosa.Ves-hi si: T’atreu la idea de contemplar una façana fluvial plena d’edificis històrics mentre seus a una terrassa.> Més informació