Quartet Brossa

Foto: 

Cedida
Playmodes i Quartet Brossa presentaran 'Forms'

Els 4 eixos fonamentals d'Eufònic 2021

El festival d'arts sonores, visuals i digital-performatives s'expandeix a les quatre comarques ebrenques, del 20 al 29 d'agost
Roser Regolf
,
09/08/2021
Música
El festival d'arts sonores, visuals i digitals de les Terres de l'Ebre, Eufònic, celebra deu anys reivindicant les arts multidisciplinàries i el paisatge. Més de quaranta artistes, vint-i-una ubicacions singulars repartides per nou poblacions ebrenques i les millors professionals de l'avantguarda musical i artística tornaran a fer d'Eufònic una experiència per a tots els sentits, del 20 al 29 d'agost. Seguint totes les mesures sanitàries pautades pel Procicat, a l'Eufònic es podrà gaudir de les sonoritats insòlites de l'electrònica del productor i DJ D.K.; el gender-fluid pop de Lawrence Rothman; el dub ambient techno de Space Afrika, que actuarà per primera vegada a Espanya; el pop de Joan Miquel Oliver, compositor d'Antònia Font; l'actuació de la poeta i compositora Violeta Tello Grau; o, entre moltes altres, l'actuació de Playmodes amb el Quartet Brossa, un concert de corda amb partitures aleatòries i imatge digital.

Per primer cop a les quatre comarques
Després que fa uns anys s'expandissin més enllà de la Ràpita, municipi que segueix albergant el nucli dur del festival, aquest 2021 Eufònic arriba per primera vegada a la Terra Alta, aconseguint així representació a les quatre comarques de les Terres de l'Ebre. Concerts, espectacles audiovisuals, instal·lacions artístiques, accions sonores, performances, tallers... el festival ha programat més de 50 activitats a la Ràpita, Amposta, Ulldecona, Tortosa, Roquetes, Batea, Miravet, Corbera d'Ebre i Vinaròs, on artistes i espectadors tindran la possibilitat de redescobrir espais com el Trabucador, els Ullals de Baltasar, l'ermita de la Pietat, els Reials Col·legis o l'Església del Poble Vell.

 

Arquea Colectivo | Foto: Cedida
Deu anys de festival i residències
Des de 2012, més de 350 artistes han passat per alguna de les nou edicions d'Eufònic, per això, com a part de la celebració del desè aniversari, Eufònic obre la línia STNBL dirigida a recuperar aquells treballs ja desenvolupats, però que hagin tingut poc recorregut. Eufònic STNBL;evoca a la sostenibilitat no només quant a les relacions entre les societats i el medi ambient, sinó també en la creació artística i la seva rendibilitat. En un recorregut pel cor del Parc Natural del Delta es podran veure 25 projectes resultants de les nou edicions de la convocatòria artística que el festival i el centre d'art Lo Pati convoquen de forma anual: projectes creats des de la residència de Balada, davant l'illa de Gràcia, que retornen al paisatge natural que els ha vist néixer. A banda, Eufònic obria, el darrer mes de març, la convocatòria d'Eufònic STNBL, on han rebut prop de 100 propostes artístiques, entre les quals han seleccionat quatre projectes, que es veuran al llarg dels diversos dies de la programació. En la convocatòria de residències d'aquest 2021 han estat seleccionats el poeta i performer Gerard Altaió i el duo creatiu format per Marzia Matarese;i Puntalaberinto (Patricia Usero), Arquea Colectivo.

 

Carl Michael Von Hausswolff | Foto: Cedida
El campus
En l'àmbit de la formació, Eufònic Campus s'organitza en quatre tallers amb creadors de referència en arts visuals, sonores i digitals, on artistes de diferents nivells i coneixements podran compartir experiències i dialogar amb els professionals del sector. Els masos abandonats i algun cementiri rústic del Delta seran la font de recerca de Carl Michael Von Hausswolff, un dels artistes sonors europeus més veterans que experimenta amb misterioses freqüències electròniques, els fenòmens electrònics de veu (EVP), els quals exposarà en un taller el 26 i 27 d'agost. En paral·lel, en col·laboració amb el Parc Natural del Delta, Judit Onsès i Mercè Ubalde encapçalaran una sortida de caràcter social i de reflexió pels voltants del Trabucador per explorar les veus, els sons i els sorolls del territori i la seva gent, el 28 d'agost.

A més, per a les xiquetes i xiquets, Eufònic ha preparat dos tallers infantils: un sobre la producció de música i so per a sonoritzar videojocs en temps real mentre es juga, a càrrec de Daniel Moreno Roldán i Àlex Palacín, el 27 d'agost; i un altre en motiu de l'exposició lumínica de Tomonaga Tokuyama a Lo Pati, sobre com construir un element lumínic de baix cost, a càrrec de Fèlix Casanellas, el 28 d'agost.

 


Eufònic Pro
Tortosa aprofitarà la seva capitalitat de la Cultura Catalana 2021 per acollir l'Eufònic Pro, un espai de trobada on professionals, gestors culturals, creadors i artistes compartiran reflexions i propostes, el 26 i 27 d'agost. Taules rodones, presentacions i visites a altres equipaments culturals del territori serviran d'inspiració i punt de reflexió sobre les perifèries geogràfiques i creatives, les noves ruralitats i la creació en entorns no urbans o l'ecopensament i la simbiosi, amb ponents i convidats com Maria PTQK, Clara Boj i Diego Díaz, Rosa Cerarols, Francesco Dobrovich, Maria Climent o Laila Hida, així com la presentació de la nova xarxa europea AREA, Art in Rural European Areas.

 

Més informació: 

A

També et pot interessar