Foto: 

cedida

En un lloc de Figueres, de quin nom no me'n vull recordar...

Conferències, lectures, projeccions de pel·lícules, teatre i molt més: del 28 d’octubre al 30 de novembre, Figueres commemora els 400 anys de la mort de Miguel de Cervantes
Adrià Cortadellas
,
27/10/2016
Activa't
Quan es compleixen 400 anys de la mort de Miguel de Cervantes, un dels novel·listes més importants de tots els temps, l'Ajuntament de Figueres ha decidit retre-li homenatge amb un seguit d'actes que evoquen i reflexionen sobre la seva persona i la seva obra. Hi ha qui pensa que Cervantes només és important per haver escrit "El Quixot". S'equivoquen. Segons estudiosos d'arreu, la cultura contemporània és com és per l'empremta que ha deixat el seu Quixot arreu del món. Cal no badar i aprofitar aquest cicle per descobrir-ho!
L’empremta de Miguel de Cervantes es pot rastrejar per la capital de l'Alt Empordà

Figueres commemora els 400 anys de la mort del cèlebre novel·lista Miguel de Cervantes amb un seguit d’actes entre el 28 d’octubre i el 30 de novembre que reflexionen sobre l’escriptor i la seva obra. Es vol homenatjar aquest gran referent de la literatura universal, autor d’un conjunt d’obres excepcionals d’entre les quals la més coneguda i llegida ha estat "El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha", traduïda a pràcticament totes les llengües i interpretada en clau contemporània al llarg dels anys pel seu pes en la cultura occidental.

El divendres 28 d'octubre es donarà el tret de sortida del cicle a La Cate, amb una conferència a càrrec de la figuerenca Rosa Navarro Durán, catedràtica i estudiosa de la literatura del Segle d’Or, que parlarà sobre els mecanismes narratius que empra Cervantes en les seves novel·les a "Cervantes y los trucos de las novelas policiacas".

A més a més ara que s’acosta el Dia de Tots Sants, la conferència prèvia a la visita nocturna del dia 1 de novembre al cementiri anirà dedicada a la recurrent presència de la mort en les obres de Cervantes. El forense Narcís Bardalet, el catedràtic de literatura espanyola Joan Manuel Soldevilla i el biòleg Josep Maria Dacosta presentaran al Tanatori Funerària Vicens "Les morts de Cervantes. Una visió forense-literària de l'obra de l'autor del Quixot".

L’Auditori dels Caputxins serà l’escenari de la lectura dramatitzada del monòleg teatral "La última salida de Sancho Panza", d'Ignasi Garcia Barba; el dia 17 a la Biblioteca Fages de Climent Joan Manuel Soldevilla presentarà el llibre La ciudad imaginada, un opuscle editat per l'editorial figuerenca Cal·lígraf que analitza la relació de Cervantes i don Quijote amb Barcelona; i, el dia 25, el Consorci i els Amics del Castell de Sant Ferran han organitzat al Castell la conferència "Espada y pluma. Cervantes y los tercios españoles", amb l'expert en història militar Jesús Heras, que farà un recorregut per la vida i les circumstàncies que van envoltar la trajectòria com a soldat del novel·lista.

Per tancar el cicle, en col·laboració amb Diòptria, el 30 de novembre es projectarà a La Cate la pel·lícula "Honor de cavalleria" d’Albert Serra, la qual ofereix una mirada innovadora i transgressora, sempre respectuosa amb l’esperit de l’obra original, sobre el Quixot.

Hi ha qui diu que la història i el present de Figueres estan carregades de Quixots. Potser per això l’empremta de Cervantes es pot rastrejar per la ciutat. Un carrer principal se’n deia i hi havia un centre educatiu que portava el seu nom. Fins i tot es pot trobar mig amagada sota uns porxos una escultura dedicada a Don Quijote. Sigui com sigui, empordanesos, després de 400 anys, és moment de recordar, descobrir o rellegir Cervantes. 

Més informació: 

Cervantes a Figueres
Del 28 d'octubre al 30 de novembre
Diversos espais
A

També et pot interessar