Foto: 

cedida

15 anys de La Mostra de Muntanya i Aventura de Figueres

El cicle de muntanya amb més pes del territori català tindrà lloc del 17 al 26 de novembre a La Cate de Figueres
Arnau Margenet
,
08/11/2016
Entorn
Han transcorregut quinze anys des que el Centre Excursionista Empordanès decidís impulsar La Mostra de Muntanya i Aventura de Figueres, un cicle de cinema documental i xerrades que s’ha convertit en cita ineludible per als amants de la natura, la muntanya i els esports d’aventura.

La Mostra de Muntanya i Aventura de Figueres se’ns fa gran. Durant tres llustres, la mostra de muntanya més important del territori català ha ofert un reguitzell de documentals, exposicions i xerrades que constitueixen en si mateix un patrimoni documental sense parangó. A la projecció de desenes de documentals –la majoria de reconeixement mundial– dedicats a la muntanya i als esports d’aventura en totes les seves disciplines, cal sumar-hi les múltiples conferències protagonitzades per alguns dels personatges més destacats en l’àmbit de l’alpinisme o l’escalada. Només cal donar un cop d’ull al llistat de ponents que han desfilat pel seu escenari al llarg d’aquests quinze anys per fer-se’n càrrec. Tal com si fos l’Olimp del muntanyisme, La Mostra ha reunit figures de talla mundial com ho són Edurne Pasabán, Kilian Jornet, Chris Sharma o Ueli Steck, entre d’altres. No és d’estranyar, doncs, que La Mostra hagi esdevingut en una de les dates més memorables del calendari per als aficionats a la muntanya, des de senderistes fins a alpinistes, o entusiastes de l’escalada i els esports d’aventura en general.

 

  • imatge de control 1per1

Una edició especial per a 15 anys d’història

I com que 15 anys no es compleixen cada dia, La Mostra d’enguany ha preparat un programa que segurament supera el nivell d’excel·lència assolit en edicions anteriors. L’apartat audiovisual comptarà amb set projeccions de documentals de diferent temàtica, entre els quals val la pena destacar ‘Valley Uprising’, un documental que repassa la història de la vall de Yosemite, considerada la meca mundial de l’escalada, i que ha estat reconegut amb més d’una vintena de premis arreu del globus (entre ells al Festival de Cinema de San Sebastián).

 

Com cada any, però, l’expectació la desperten les ponències. Enguany, La Mostra ha convidat a dos alpinistes de primer ordre que de ben segur ompliran de gom a gom el teatre de La Cate: Alex Txikon i Juanito Oiarzabal.

 

Alex Txikon s’ha convertit en el primer alpinista de la història en assolir l’ascensió hivernal al Nanga Parbat (8125m) després de 22 anys de temptatives fallides. Una expedició que va realitzar juntament amb els alpinistes Simone Moro i Ali Sadpara en condicions extremes, a més de 50 graus sota zero, i que explicarà de primera mà el proper divendres 18 de novembre.

 

La cirera del pastís la posarà la presència de Juanito Oiarzabal, figura cabdal de l’alpinisme mundial. Sobre ell recau el títol de ser el primer espanyol (sisè al món) en assolir al famós itinerari alpí dels 14 vuit-mils, i el tercer a nivell mundial en fer-ho sense oxigen. Al sarró també hi guarda un altre rècord mundial després d’haver culminat 26 vuit-mils al llarg de la seva trajectòria. Ara es troba immers en un nou repte: ser el primer alpinista en repetir els 14 vuit-mils, una fita que ja té ben a prop ja que només li’n queden quatre. Pel que representa la seva figura en el món de l’alpinisme i per la rellevància del moment, la seva presència a La Mostra el proper divendres 25 de novembre és potser la cita més ineludible de totes.

 

Tanmateix, La Mostra ha aprofitat l’efemèride per fer una mirada enrere a aquests 15 anys d’història a través d’una exposició retrospectiva que estarà oberta al públic al llarg de tot el mes de novembre.

 

 

Més informació: 

Podeu consultar el programa complert al web de La Mostra: www.lamostra.cat

A

També et pot interessar