Foto: 

Cedida
Algunes de les dones del col·lectiu, amb Marina Puig a la dreta de tot

Marina Puig: "L'educació no sexista juga un paper fonamental en la lluita feminista"

Entrevistem a una de les cares més visibles del Grup de Dones de la Bisbal d’Empordà
Mariona Cortadellas
,
07/03/2018
Activa't
La bisbalenca Marina Puig va començar a implicar-se en la lluita feminista a la seva època universitària, l'any 1975. Ara és una de les cares més visibles del Grup de Dones de la Bisbal d'Empordà. Està convençuda que la vaga de demà tindrà un gran ressò internacional, esperem que aquesta entrevista ajudi a convèncer els indecisos.
"Cada any pel 8 de març hem buscat un tema central que l’hem relacionat amb la dona"

- Què és el Grup de Dones de La bisbal d'Empordà i com va néixer?
El Grup de dones de la Bisbal és una associació feminista que va néixer l'any 1989 per celebrar conjuntament el dia 8 de març el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Cada any -i ara ja en portem 29- hem buscat un tema central que l'hem relacionat amb la dona, per reivindicar i potenciar el protagonisme de la dona en aquest àmbit: dona i art, dona i teatre, dona i esport, dona i cinema, dona i viatge, dona i natura, dona i moviment, dona i música, dona i circ, dona i poesia, diversitat sexual, ecofeminisme, etc.

- Teniu relació amb altres grups de dones de l'Empordà?
Només d'una manera puntual. A vegades, quan ens convoquen a l'Institut Català de les dones de Girona en trobem amb les diferents entitats de l'Empordà. Amb l'entitat que tenim més relació és amb les Xibeques de Torroella, fa molts anys vam organitzar una lluita conjunta amb elles i amb l'Associació de Suport a la dona de Palafrugell que no sé si encara està activa. En aquesta lluita en comú demanàvem que es restablissin els serveis a la dona de les Àrees Bàsiques de Salut. També tenim relació amb associacions de dones de Barcelona, com Ca la Dona, i participem i assistim a les jornades feministes que s'organitzen des de Xarxa Feminista.

- Quin tipus d'activitats porteu a terme des del vostre col·lectiu?
Sempre preparem activitats pel 8 de Marc, el dia Internacional de la dona Treballadora i també pel 25N, el dia Internacional contra la violència de Gènere. De forma bianual també organitzem una Mostra de Films de Dones. Durant la resta de l'any organitzem xerrades, concerts i activitats culturals sempre pensades perquè donin visibilitat a les les dones.

- I en quin treballeu actualment?
Ara mateix treballem en un projecte que anomenen Noms de Dones als carrers de la Bisbal amb la finalitat d'aconseguir la paritat en la Comissió del Nomenclàtor de la nostra ciutat. També hem publicat 3 llibres i 2 documentals.

- Quins són els vostres objectius?
Volem lluitar pels drets de les dones per aconseguir una societat igualitària.

- Podríeu destacar algun aspecte en concret del que esteu completament satisfetes d'haver aconseguit?
Per exemple, en el cas dels carrers hem aconseguit augmentar considerablement els noms de dones. També estem satisfetes de la publicació dels llibres: sense anar més lluny el llibre Remeis de dona dona ja va per la tercera edició. I sobretot estem satisfetes que el 8 de març hagi esdevingut un referent a la Bisbal. Fins i tot el parc Infantil porta aquest nom!

- Quan vas començar a implicar-te en la lluita feminista?
Jo vaig començar a implicar-me a la meva època universitària, l'any 1975.

- Ens pots dir alguns referents feministes?
Totes les lluites feministes, totes les activistes que han aconseguit avançar en els drets de les dones des de les sufragistes fins a les actuals: Angela Davis, Shyvana Diva, etc.

- Què es considera violència de gènere?
Qualsevol agressió produïda exercint el poder d'un sexe respecte a l'altre. Majoritàriament dels homes envers les dones.

- És fàcil ser feminista en la societat que vivim on els micromasclismes estan tan arrelats?
No ho és! Per això el feminisme i la lluita feminista té un gran sentit.

- Creus que la vaga feminista d'aquest 8 de març és diferent a totes les vagues que s'han fet fins ara?
Sí, crec que aquesta vaga tindrà un gran ressò i ens servirà de molt. Sobretot per avançar en la sensibilització que les dones podem canviar el món i trencar amb la societat patriarcal.

- L'educació i la inclusió dels homes en aquesta lluita són factors claus per guanyar-la...
I tant: aquesta és una lluita conjunta i aquí l'educació no sexista hi juga un paper fonamental.

- I ja per acabar: quin missatge voldries fer arribar ?
No baixem la guàrdia: la regressió en els drets de les dones és un gran perill i aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones un gran repte.

A

També et pot interessar