Arts
,
2014
Fins al 29 de març
Museu Memorial de l'Exili
La Jonquera

Exposició 'Josep Narro. Dibuixar la veritat nua dels camps del Rosselló (1939-1941)'

El Museu Memorial de l’Exili (MUME-la Jonquera) presenta una exposició inèdita que permet copsar de manera precisa i directa la realitat dels camps de concentració de la plana rossellonesa. Recintes que es van erigir el 1939 amb la finalitat de fer front al flux de refugiats republicans catalans i espanyols que fugien de l’avanç de les tropes franquistes. A l’exposició es mostren prop d’un centenar de dibuixos i esbossos que Josep Narro (Barcelona, 1902 – Guadalajara/Mèxic, 1994) va realitzar en el decurs del seu internament. Des del mes de febrer de 1939 al mes de juny de 1941, aquest refugiat va utilitzar el seu talent d’il•lustrador per retratar les condicions de vida extremes dels exiliats republicans als camps d’Argelers, dels Haras de Perpinyà, del Barcarès i d’Agde.

 

Aquesta exposició es basa en un fons propi del MUME de més de 100 dibuixos excepcionals sobre l’estada en diferents camps de concentració del dibuixant català Josep Narro. La mostra es fa en col·laboració amb l’Ajuntament d’Elna i el curador és l'Eric Forcada.

 

El 7 de febrer de 1939, després de passar la frontera, Josep Narro és internat al Camp d’Argelers. Aquest camp, obert per les autoritats militars amb presses a la platja per fer front a l’aflux massiu de refugiats republicans espanyols estava desproveït de qualsevol instal·lació. Atrapats pel fred glacial de l’hivern de 1939, els 100.000 internats d’Argelers es protegien del vent com podien i sofrien per la manca d’aliments i d’aigua potable, que provocaven la propagació malalties. Josep Narro representa en els seus dibuixos els nombrosos malalts del Camp d’Argelers, a l’espera de ser transferits cap a un Hospital, i també els nens, les primeres víctimes del camp, generalment massa fràgils per resistir les condicions extremes que imposa la vida concentracionària.

Els refugiats espanyols que no podien exiliar-se a Amèrica del Sud es van veure abandonats a la seva sort al camp de concentració d’Argelers, sense cap mena d’activitat o treball. Els artistes s'afanyen a reagrupar-se i per matar el temps, dibuixen. Josep Narro representa l’únic paisatge que podia veure, els d’homes presoners d’un internament injust i fent activitats culturals per intentar alimentar els seus pensaments.

Al llarg de la seva estada als camps, Josep Narro mai va deixar de representar el rostre humà en condicions extremes. Dibuixant la vida quotidiana dels refugiats detinguts als camps de la perifèria de la societat mostra en els seus esbossos aquests éssers doblement marginats, malalts i nens que encarnen el perill absolut de la mort. Josep Narro, abans d'abandonar el Camp d'Argelers va realitzar el retrat d’algunes persones amb les quals va viure el seu internament. Els retrats, d’una gran noblesa acadèmica, resten com a testimoniatge del seu compromís de mantenir la dignitat dels homes i les dones marginats però plens d’una gran humanitat.

 

 

Organitza:

Consorci del MUME

Ajuntament d'Elna

 

Amb el suport de:

Família López-Campà (La Jonquera)

Casa de la Generalitat de Catalunya (Perpinyà)

Conséil Général des Pyrénées-Orientales

 

Amb el patrocini de:

Diputació de Girona

  • imatge de control 1per1