Foto: 

Xavier Miserachs

6 fotògrafs de la X Biennal Xavier Miserachs

Palafrugell celebra la desena edició d'aquest cicle fotogràfic
Arnau Margenet
,
09/08/2018
Arts
"La fotografia ajuda a les persones a veure". D’aquesta manera tan senzilla però no per això simple resumia l'essència de la fotografia documental una de les seves màxims representants, la nord-americana Berenice Abbot. I és que probablement aquest ram de la fotografia constitueixi el pont més accessible i franc entre l'objectivitat dels fets i la subjectivitat dels ulls.
La llista de fotògrafs que han engrossit el gènere documental, retratant la realitat de cada temps i cada lloc, és amplíssima, però si fem zoom en clau comarcal de seguida hem de parlar de Xavier Miserachs. Malgrat haver nascut a Barcelona, a Miserachs se'l va batejar com “l'Ull de la Costa Brava”. Essent un fotògraf planetari, la seva relació amb el territori empordanès és ben estreta. Bona prova d'aquest lligam és la Biennal de fotografia Xavier Miserachs que des de 1999 se celebra a Palafrugell. Un cicle dedicat a l'art i ofici de la fotografia documental que aquest 2018 arriba a la seva desena edició amb un grapat d'exposicions. Repassem alguns dels noms que inclou el programa d'enguany.
 
Henri Cartier-Bresson
Considerat, per aclamació de públic i crítica, com el millor fotògraf del segle XX. “Fotografiar del natural” és un recull d'algunes de les fotografies més emblemàtiques del fotògraf francès. Un àlbum que abraça 40 anys de trajectòria, amb retrats i paisatges que Bresson va realitzar arreu del món.
 
 
Xavier Miserachs
“Costa Brava Show” era el títol que encapçalava un llibre fet a sis mans entre Xavier Miserachs i els escriptors Manuel Vázquez Montalbán i Peter Coughtry. Una edició que ha esdevingut en una peça de col·leccionista i del qual en podrem gaudir en aquesta edició de la Biennal amb un recull de les fotografies que són el retrat de l'aperturisme econòmic i el turisme incipient dels seixanta.
 
 
Lorenzo Meloni
El 2015, en el seu anhel d'instaurar l'Estat Islàmic, els gihadistes van irrompre a la ciutat monumental de Palmira deixant devastació allà per on passaven i fulminant un llegat incalculable. Només és un episodi dels molts que ha capturat el fotògraf italià Lorenzo Meloni en un territori llastat per la guerra i la lluita contra el gihadisme. “La caiguda del califat” és el seu testimoni fotogràfic.
 
 
Sandra Balsells
La Setmana Santa a Sicília és un esdeveniment que es viu de forma especial. Litúrgia, tradició i folklore es conjuren d'una forma única en aquesta illa italiana. La fotògrafa barcelonina Sandra Balsells ha recorregut aquest racó insular per mirar com viuen els seus habitants aquesta festivitat i fer-ne una extracció de la societat siciliana.
 
 
Atín Aya
En un món on sembla que si no brilles no ets ningú, la quotidianitat i allò petit pren un valor afegit. L'andalús Atín Aya va ser un dels grans fotògrafs de la quotidianitat. A “Paisans” podrem gaudir d'un recull de 40 imatges realitzades entre 1995 i la seva mort (2007), temps que va dedicar a recórrer Andalusia per retratar homes i dones immersos en l'habitud del seu dia a dia.
 
 
Maria Contreras Coll
A les àrees rurals del Nepal persisteix una antiga creença que considera la menstruació impura i obliga les dones a viure aïllades durant el període menstrual. Aquesta pràctica, però, està en retrocés gràcies al sorgiment de grups activistes que, amb la influència d'Occident i l'accés a les noves tecnologies, actuen per eradicar-la. El treball de Maria Contreras Coll il·lustra com viuen les dones nepaleses aquest costum i com lluiten per la seva abolició.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar