Foto: 

Cedida

Art & Gavarres: la simbiosi entre art i paisatge

La tercera edició proposa setze intervencions artístiques en antigues pedreres i terreres de set muncipis gironins
Arnau Margenet
,
10/09/2020
Arts
Fa quatre dècades, l’artista bisbalenc Pere Noguera va convertir una terrera de Vacamorta, a Cruïlles, en una obra d’art. Amb una acció aparentment mundana com ho és recobrir diferents objectes de fang -rodes, cadires, un cotxe…-, Noguera va establir una idea tan revolucionària com simbiòtica com ho és convertir el terra que trepitgem en un espai d’expressió humana. 40 anys després, la idea essencial d’aquella performance esdevé en l’eix angular de la tercera edició de l’Art & Gavarres, un festival que posa l’art a disposició del paisatge.

De totes les estratègies possibles que hi ha de posar en valor un espai natural, l’art no acostuma a ser l’opció escollida per part de gestors i institucions públiques. Per això criden tant l’atenció iniciatives com Art & Gavarres, un festival que empra l’art com una eina per a reflexionar i canviar la nostra mirada sobre el paisatge. Tan és així, que les propostes dels artistes participants estan elaborades in situ i amb material naturals. La simbiosi entre obra i terra és tan evident que el seu temps d’exposició no té data. És a dir, l’obra roman al seu lloc fins que el pas del temps l’esborra.

 

  • imatge de control 1per1

L’element pivotant d’aquesta tercera edició, com dèiem, és l’acció artística que l’artista bisbalenc Pere Noguera va fer ara 40 anys a les terreres de Vacamorta, de Cruïlles. D’aquella fita, l’Art & Gavarres d’enguany n’extreu tres valors que serviran d’inspiració per a la setzena d’artistes convidats en aquesta edició: la fugacitat de l’obra, la quotidianitat dels materials emprats i l’arrelament al lloc. 

 

Així doncs, les propostes dels artistes convidats en aquesta tercera edició del Art & Gavarres utilitzaran les antigues pedreres i terreres de les Gavarres com a taller i sala d’exposició, espais repartits en set municipis pertinents al Consorci de Les Gavarres: Girona, la Bisbal d'Empordà, Cassà de la Selva, Llagostera, Mont-ras, Celrà i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura. Per saber la localització de les obres, el web del festival ha disposat un senzill sistema de geolocalització a través de Google Maps que ens permet conèixer el punt exacte on es troben situades. Una aproximació diferent a l’art, on el museu és Les Gavarres i les obres es fonen amb el seu paisatge.

Més informació: 

A

També et pot interessar