Foto: 

cedida

Sis exposicions temporals pel mes d'octubre

La nostra selecció d'exposicions imprescindibles porta pintura, fotografia, llibres, història i cultura popular
Surtdecasa Empordà
,
09/10/2015
Arts
L'Empordà sempre compta amb un gran nombre d'exposicions repartides per tot el territori: exposicions d'art, d'història, de caire familiars, col·lectives, itinerants... Sovint resulta complicat tenir temps per veure totes les que un voldria i, si passa això, cal escollir aquella que més interessa. Per donar-vos un cop de mà avui presentem la nostra selecció d'exposicions imprescindibles que no us podeu deixar perdre durant aquest octubre.
 
1. Dibuixa'm un conte. Llibres Pop Up
La Fundació Josep Pla presenta una exposició ideal per gaudir-la en família. Els llibres pop-up són aquells llibres que utilitzen diferents mecanismes de paper per crear efectes visuals i volum, per exemple, figures o construccions que s'alcen o que es mouen al llarg de la narració. Ben segur que tothom n'ha follejat algun a la llibreria. En aquesta mostra hi trobareu una selecció de llibres pop-up de la col·lecció de Núria Ochoa, que consta de més de 700 exemplars. Tot i això, a la col·lecció hi ha pop-ups de molts generes diferents, a la selecció que han preparat per aquesta ocasió hi destaquen els clàssics de la literatura infantil i els contes populars tradicionals que han estat reconvertits en pop-ups. No us la deixeu perdre: és una visita fascinant i molt recomanable que no només agradarà als més petits.
On? Fundació Josep Pla de Palafrugell
Quan? Fins el 3 d'abril
 
 
2. Walter Benjamin. Constel·lacions de l’exili
Si passeu per La Jonquera teniu una parada obligada que no podeu deixar de fer: un espai de coneixement i bones propostes. No estem parlant de cap centre comercial ple d'ofertes, sinó, del Museu de l'Exili. Un espai que sempre porta les millors exposicions temporals per interpretar un moment clau de la nostra història. En aquesta ocasió presenta  una exposició cedida per l'Arxiu Walter Benjamin de Berlín, commemora el 75è aniversari de la mort d'un dels intel·lectuals més importants del s. XX. L'estètica, la modernitat i la memòria històrica no es poden explicar sense les aportacions de Walter Benjamin. En aquesta mostra trobareu un repàs de la seva vida, els moments claus d'un llarg i feixuc exili, que va començar quan Hitler va assolir el poder el 1933 i que va acabar set anys més tard amb la seva tràgica mort a Portbou
On? Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera
Quan? Fins al 22 de novembre
 
 
3. Castell de Peralada en Dansa
El Claustre romànic de Sant Domènec de Peralada és un dels espais més acollidors de l'Empordà: un lloc de calma i l'únic testimoni de l'antic monestir de Sant Domènec, que es trobava al centre de la població. Actualment al seu voltant trobem el Centre de Turisme Cultural i el Museu de la Vila. Un espai d'exhibició i interpretació, molt aconsellable, que ens parla del passat medieval de la vila i del seu cronista, Ramon Muntaner. Durant aquest mes s'hi podrà veure la mostra de fotografies de Josep Aznar, un recull amb 42 peces que mostren els espectacles i les companyies de dansa més representatives que han passat pel Festival Castell de Peralada durant els últims 30 anys. Josep Aznar és un reconegut fotògraf especialitzat en dansa, no us perdeu l'oportunitat de veure les seves espectaculars fotografies.
On? Claustre de Sant Domènec, Peralada
Quan? Fins al 31 d'octubre
 
 
4. La vida dels saltimbanquis
Probablement molts heu visitat el circ en més d'una ocasió, heu entrat en les seves grans carpes i heu quedat fascinats per mags, pallassos, malabaristes, trapezistes i tot un grapat de personatges més. Perquè siguin possible aquests pocs minuts de diversió i fascinació cal molt de treball i l'esforç de molta gent, no tant sols d'artistes, també d'operaris i muntadors. En l'anterior exposició, la de Josep Aznar, el protagonisme era dalt de l'escenari, aquí el protagonisme és darrera. El fotògraf Jordi Julià ens porta una serie de fotografies que ens parlen de la vida quotidiana dels membres de la gran família del Circ Raluy, que durant un temps li varen obrir les seves portes gràcies a una beca KREAS de l'Ajuntament de Girona. Si voleu conèixer els autèntics secrets del circ no us perdeu la possibilitat de veure aquesta exposició a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols.
On? Casa Irla, Sant Feliu de Guíxols
Quan? Fins al 31 d'octubre
 
 
5. Joan Amades. Auques, goigs, naips, processons, jocs de l’oca, llenguatge gestual, estampes, soldats, jocs infantils…
El Museu del Joguet de Catalunya ens porta una exposició temporal que vol celebrar un doble aniversari, 125è aniversari del naixement de Joan Amades i els 100 anys des de l'inici de la seva tasca com a folklorista i recopilador de material etnogràfic com cançons, costums, festes, rondalles i contes. L'exposició és fruit de la col·laboració amb l'Associació Cultural Joan Amades i ens mostra una selecció del material idèntic al que va recollir Amades, que es conserva en el Centre de Documentació del Museu. La seva tasca de recopilació de la cultura popular i la publicació dels 42 volums de la Biblioteca de Tradicions Populars han estat essencials per l'estudi i la conservació del folklore i l'etnografia del nostre país. Un petit homenatge a aquesta figura clau que no sempre ha tingut el reconeixement que es mereix.
On?  Museu del Joguet de Catalunya, Figueres
Quan? Fins al 10 de gener
 
 
6. Veure('s) / Ver(se)
En aquesta mostra col·lectiva trobem les peces de dotze artistes que reflexionen al voltant d'un mateix tema: la mirada. Aquest acte tan quotidià es pot analitzar des de molts punts de vista, hi ha molts tipus de mirades i molts estris que ens donen altres formes de mirar el nostre món i a nosaltres mateixos, incloses les noves tecnologia, on la imatge és la gran protagonista. Aquesta exposició és fruit de la col·laboració entre dos ajuntaments, el de Figueres i el de Santillana de Mar, a Cantàbria. S'hi exposaran peces dels artistes empordanesos Miquel Duran, Mònica Campdepadrós, Lisa Bos, Adrià Ciurana, Elena Font Rodà i Enric Bardera; i dels artistes càntabres Roberto Orallo, Puchi Incera, Zaira Rasillo, Majo G. Polanco, Tamara García i César Poyatos. La mostra, que ja es va poder visitar a Santillana de Mar aquest estiu, s'instal·larà a Figueres repartida en dos espais de la ciutat.
On? Museu de l'Empordà i la Galeria Lola Ventós, Figueres
Quan? Fins al 22 de novembre

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar