Arnau Margenet
,
17/10/2017
Arts

Torroella de Montgrí i l’Estartit, o gaudir de l’art i la cultura tot l’any

Les dues viles proposen activitats culturals per gaudir durant tot l'any

Foto: 

Surtdecasa
El teixit cultural empordanès és ampli i sobradament arrelat a la nostra societat. Des de institucions a entitats, passant per associacions, espais privats, centres formatius i, com no, els creadors. Vivim en una comarca rica en actiu creatiu. Un patrimoni que va més enllà de l'eventualitat del calendari i que podem gaudir en qualsevol moment de l'any en múltiples municipis de l'Alt i el Baix Empordà. Avui posem la mirada en la localitat de Torroella de Montgrí i l’Estartit, un dels epicentres de la vida cultural i artística, no només de la comarca, si no de la província gironina. Posem l’accent en el calendari. L’oferta pel que fa a l’art i la cultura a Torroella és ample i heterogènia. Música, teatre, dansa, màgia i moltes més disciplines omplen l’agenda torroellenca durant tot l’any. Fem un repàs d’alguns dels espais culturals més dinàmics de la vila baixempordanesa i dels actes que hi tenen lloc a hores d’ara.

Museu de la Mediterrània

Un dels edificis amb més història de la vila de Torroella de Montgrí com ho és Can Quintana avui és l'espai del Museu de la Mediterrània, un centre d'activitat cultural, social i educativa entorn a la idiosincràsia mediterrània. El museu ofereix als seus visitants una exposició permanent que ens apropa a la cultura del Mediterrani alternada per exposicions temporals. Precisament, aquest cap de setmana, s'ha inaugurat “Poesia envasada”, un maridatge d'art visual i poesia per a lletraferits creat per la poetessa Rosa Pou.
 

Claustre de l'hospital

Un dels espais que també ha viscut una renéixer en la divulgació artística és el del Claustre de l'antic Hospital de Malalts i Pobres de Torroella de Montgrí. En aquest cas, el recinte esdevé en un cercle permanent de fotografia de diferents autors. Obres d'autors professionals però també d'aficionats que aquí tenen la oportunitat d'exposar el seu treball en un edifici de gran valor històric, i un espai que es troba obert al públic gairebé tot el dia. Actualment, hi ha exposada l'obra “Amb respecte”, del fotògraf alemany Ralf Langenhorst, on s'hi retrata com era el dia a dia de l'escorxador municipal de Palafrugell fa més de 100 anys.
 

Casa Galibern-Fundació Mascort

Torroella de Montgrí és bressol d'artistes. Un d'ells va ser Josep M. Mascort (1888 - 1947), oncle de Ramon Mascort, el fundador de la prestigiosa Fundació Privada Mascort. La seva seu és la Casa Galibern, un edifici d'estil colonial de gran valor arquitectònic que també esdevé en un espai de divulgació de l'art i la seva història, així com un centre de formació i foment de la creació. L'exposició actual és realment sorprenent. Es tracta d'una sel·lecció personal de 140 obres escollides pel mateix Ramon Mascort, amb les quals ha establert vinclés emocionals i on hi podrem veure des de pintures fins a escultures, peces d'orfebreria, joies o armes medievals.
 

Espai Ter

Un dels motors culturals de Torroella de Montgrí és sense dubtes l'Auditori Teatre Espai Ter, un espai polivalent que malgrat encara no arriba als cinc anys de vida és un dels punts calents de la vida cultural de l'Empordà. Música, teatre, màgia, circ i activitats familiars per totes les edats, durant tot l'any. La propera cita és d'alçada: José Sacristán i Javier Godino protagonitzen “Muñeca de Porcelana”, una obra original del dramaturg nord-americà David Mamet que explora els baixos fons de les classes elitistes.
 

Palau Solterra-Museu de Fotografia Contemporània (Fundació Vila Casas)

Al voltant de 200 fotografies configuren el fons fotogràfic que trobem a l'edifici Palau Solterra, o el que és el mateix, al Museu de Fotografia Contemporània de Torroella de Montgrí, emparat per la Fundació Vila Casas. Un recull fotogràfic de gran valor que complementa altres exposicions temporals. En actiu, el cicle “Diàlegs amb la col·lecció” busca materialitzar un binomi únic, el de la poesia fotogràfica de Carme Masià per una banda, i la del japonès Masao Mayamoto, per l'altra. Un diàleg a través de les imatges que pretén trobar punts de confluència i noves mirades entre dos maneres de veure el món.
 

Traç d'Art

L'Estartit també compta amb un espai adreçat a la creació i exposició d'obres d'art. Es tracta del Traç d'Art, un punt de trobada cultural pels amants de l'art figuratiu contemporani i que acull tant a artistes consagrats com a joves valors emergents. La Galeria es troba oberta durant l'estiu, però si es vol també permet visites la resta de l'any si es concerten amb antelació.
 

Atrium

Un intercanvi d'experiències artístiques entorn a les arts visuals. Atrium és un espai situat al voltant del pati de l'antiga casa Quintana Badia, on s'hi mostren les obres de Joan-Carles Roca Sana, un artista multidisciplinar de llarg recorregut i ampli portfoli que utilitza la pintura com a vehicle d'expressió visual. L'espai Atrium també programa exposicions temporals durant l'estiu d'autors d'origen empordanès.
 

També et pot interessar