Jump to navigation
La Brassica napus, coneguda com a colza, és el nom científic d’aquestes floretes grogues protagonistes de la primavera empordanesa. La seva recol·lecció es duu a terme –habitualment- durant el mes de juny, i és a l’abril i al maig quan llueixen en els camps.
Es tracta d’un cultiu que prefereix zones fresques i una mica plujoses, com poden ser les comarques gironines, punts de la Catalunya Central i comarques elevades a l’entorn del Solsonès o la Segarra.
I quin és l’ús d’aquestes plantacions? La colza té principalment tres utilitats. Per una banda, les seves llavors serveixen per produir l’oli de colza. Per altra banda, de la colza s’obté una proteïna molt rica per alimentar al bestiar. I en tercer lloc, i com a ús principal, l’oli d’aquestes plantacions es destinen a combustible biodièsel.
El cultiu de colza a casa nostra ha augmentat molt els últims anys. Durant la dècada dels 80, el conreu d’aquesta planta va provocar centenars de morts i milers d’afectats que el govern va haver d’indemnitzar. Ara, durant els últims anys, els camps de colza han augmentat molt degut principalment a què es paga millor que altres cultius populars com el blat o el gira-sol, i alhora perquè el manteniment, com poden ser les herbicides, és menys costós.
Aprofitant la temporada segur que us faltarà temps per escapar-vos a fer fotos als camps de colza, però recordeu sempre tenir cura del medi ambient i respectar els cultius.